Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Skura golv

29 december 2009 kl. 17:07

Köket

I köket har vi skurgolv, det vill säga obehandlat trägolv som vi helt enkelt bara skurar med kallt vatten och såpa. Nu när golvet är nytt mår det bra av att såpaskuras några gånger, för att få en lite tåligare och mer smutsavvisande yta. Sen när det fått sig några skurningar räcker det förhoppningsvis med 2-3 gånger om året men det beror nog på hur mycket vi spiller...

Igår, på min lediga dag, tog jag tillfället i akt och klafsade runt i kallt skurvatten. Lite slit men det doftar gott och känns rent och fint!

Lite sugen är man på att någongång testa Pippis skurteknik...

// Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Skura golv.

Vi önskar er en...

26 december 2009 kl. 17:45

Jul

Vi hann inte riktigt med en hälsning innan jul så det får bli en nu när julfriden lägger sig runt om i stugorna. Vi njuter av allt som hör julen till, hoppas ni också gör det!

På bilderna: Gamla planscher med bokstavsramsor (liknande finns nog snart att köpa här),dörrkrans i mjuk-en, några kvarglömda äpplen på träden i decembersol, vår första julgran (flaggorna är loppisfynd), små gamla julgrisar och julgodis på nya köksbänken.

// Terese & Jonas

(Foto: Jonas & Terese)


Länken hit är: Vi önskar er en....

Adventsmys

20 december 2009 kl. 20:38

Jul

Här i huset råder adventslugn. Varmt inne och vitt vinterlandskap ute. Mysigt.

Är ingen julpyntare av stora mått men pysslar gärna med lite blommor, kransar och ljus som hör advent och julen till.

Just nu ljuder julmusik av Nils Landgren från Spotify i hela huset. Njuter.

På bilderna; Kakelugn från mittensalen, julblomma under glaskupa (tror glaskupan är köpt på Åhléns), blomgrupp och tanig gran på vedspisen i köket - vedspisen är inte inkopplad än dock men det är nykaklat, ännu inte fogat.

// Terese

(Foto: Terese. I skymningsljuset blev inte fotona de bästa...)Länken hit är: Adventsmys.

Kransbindarverkstad

2 december 2009 kl. 22:24

Pyssel & hantverk

Här om kvällen var jag med och ordnade en liten julpysselkväll med kransbindning.

Inför kvällen hämtade jag hem allt material som skulle kunna tänkas gå åt. Jag plockade in allt ris och pynt och ställde upp ett par bockar mitt i blivande köket. Eftersom golvet var täckt med papp var det ett ypperligt ställe att vara på - gissa om jag njöt. En kväll utan målning och slit med doftande gran- och enris. Mysigt!

Det blev ett par kransar som inspiration till pysselkvällen. Den ena med mossa, taklök och rötter. (liknar förra årets) Tänkt att hängas inne i ett fönster. I den andra kransen (som vi gav bort) varvade jag granris, mjuk-en och hönsaben pyntat med rödlök, näverstjärna och kottar. Till kvällen kom ca 20 personer för att binda krans och stöpa ljus och det var riktigt mysigt att pyssla och vara kreativa tillsammans. Känns som det var uppskattat, kul!

//Terese

Foto: av Terese - förberedelserna i blivande köket


Länken hit är: Kransbindarverkstad.

Köksuppdatering

30 november 2009 kl. 22:42

Köket

Nu äntligen en snabb köksuppdatering. (vi har telefon och internet igen!) Ledsen att det inte blivit någon tidigare men all (!) ledig tid har gått till att måla, måla och måla för min del... Det ju 2 månader sen köket levererades omålat.

Nu är det mesta målat i alla fall. Tre gånger med linoljefärg och invändigt behandlat med linolja och bivax.

Fotot togs i slutet av förra veckan och sedan dess har det faktiskt hänt ännu lite mer.

Kvar är lite eldragningar, lister, fönster- och dörrfoder, fläktinstallation, kakling, vedspis ska kopplas in och så ska det muras lite kring den, diskmaskin, spis och kyl/frys ska också kopplas. Och lite annat smått och gott - en del kvar ja -  men det känns faktiskt som om vi närmar oss slutet!!

Tyvärr har vi fått reklamera den ena av stenskivorna vilket gör att vi inte kan koppla in kranen till den ena vasken men den ni ser på bild är inkopplad!

More to come.

//Terese

Foto: Terese  - köket vy A


Länken hit är: Köksuppdatering.

Tillfälligt avbrott

27 november 2009 kl. 14:47

Uppvärmning

Försök inte ringa hit. Det går inte. Och Internet (ADSL) går inte heller. Tur att den nya iPhonen har stöd för Internetdelning. Har datorn kopplad till den och använder 3G-nätet. Förvånandsvärt snabbt faktiskt, går nästan lika bra som vanligt att arbeta.

Telekabeln har brott. En punkt jag missat i planeringen inför bergvärme-grävning. El-kablar hade vi koll på. Telefon-kabeln glömdes. Nu vet jag var den går.

Förhoppningsvis lagas det senast måndag. Det har Skanova sagt i alla fall. Och förhoppningsvis blir det inte dyrt.

Ibland lär man sig den hårda vägen.

Å andra sidan. Jag har inför extragrävning ute vid vägen lärt mig av läxan, och beställde därför karta över telefonledningarna. Ute vid vägen finns inga. Men den vi kapat av finns utmärkt. Dock med streckad linje vilket betyder "osäkert läge". Enligt kartan går den i rak vinkel från husets framsida till telefonröret på andra sidan gatan. Men i verkligheten går den inte i rak vinkel, utan som mest närmare 4 meter från den streckade linjen.

Så att hitta den tunna telekabeln i "osäkert läge", hade krävt arkeologiska kunskaper av grävmaskinsföraren.

För övrigt har vi grävt inte bara fram till bergvärmehål nummer 3, utan ytterligare 10 meter till elskåpet ute vid gatan. Detta därför att vi har gemensam eldragning med församlingshemmet (dock skilda abonnemang). Eftersom vi ändå grävt så långt, passade vi på att lägga ny kabel för att senare sätta nytt elskåp hos oss, så att vi har helt egen el. Tack Bengt för konstruktiva förslaget.

Dessutom, på Bengts förslag, har vi lagt en till, tom, slang i grävningen. Man vet ju aldrig ifall vi vill ha lyktor eller annat som drar el, vid infarten. Nu finns den slangen tillgänglig nästan ända fram, istället för att behöva gräva senare.

Gårsplanen och gräsmattan är nu lagd tillbaka. Om än inte i samma ordning som tidigare... "Gröna sidan upp" borde vara tillämpbart.

Rörmokaren håller på för fullt att koppla in de sex slangarna till värmepumpen. Dessutom har vi redan värme i elementen eftersom elpatronen redan har kört igång. Jag har på förmiddagen fått igång 5-6 element där tappen hade fastnat och sedan sprungit runt och luftat.

Och har lärt mig att när man luftar, ska man helst stänga av värmepumpen (cirkulationspumpen i alla fall). Nu har du också lärt dig det.

Det finns mycket att lära.

// JonasLänken hit är: Tillfälligt avbrott.

Värme på G

20 november 2009 kl. 13:12

Uppvärmning

I förrgår kom borrarna, ställde av sina grejer, förberedde för borrning.
Igår morse började borrningen.

Vi behöver rätt många meter borrhål för att kunna plocka ut tillräcklig med värme för hela huset. Tanken är därför att borra två hål på ca 175 meter. Behövs mycket foderrör, kan man behöva borra djupare.

Foderrör sätts den sträcka ner till fast berg, där berget inte håller ihop. Det kan vara lera eller svagt berg som gör att hålet skulle ramla ihop ifall man inte satte foderrör. Foderrören isolerar dock, så den sträckan kan man inte få ut lika mycket värme ur. Därför kan man  behöva borra djupare för att kompensera effektförlusten.

Första hålet är klart och hål nummer två är påbörjat.

Först hålet har foderrör ner till 27 meter. Det hade gärna fått vara kortare, för foderrören kostar en del. Vattentrycket blev för stort på 143 meter, så djupare kommer man inte där.

Vilket innebär att vi kommer att behöva 3 borrhål istället.

Borrhål nummer 2 är påbörjat och berget verkar vara stabilt vid ca 20 meter. Alltså lite färre foderrör.

Planen är nu att borra ner till 100 meter och sedan ett hål till på samma djup.

Värmepumpen har också kommit nu, men sätts på plats på måndag.

Som syns på bilderna blir trädgården blöt... Förhoppningsvis krävs inte allt för mycket arbete för att få det att se hyfsat ut igen. Söndagens gudstjänstbesökare i grannfastigheten (kyrkan) blir kanske dock förskräckta...

// JonasLänken hit är: Värme på G.

Äppeldryck

6 november 2009 kl. 09:42

Smakfullt & gott

Funderade på ifall rubriken skulle vara äppelmust eller äppelsaft. Det blev kompromissen äppeldryck.

För jag vet inte vad jag har gjort. Är det saft eller must? Vad är skillnaden?

I vilket fall har jag följt receptet på Axebo.se om äppeldricka. Min dricka är lite mörkare än deras, men det kanske beror på äppelsorten?

Ganska gott är det i alla fall. Smakar ganska mycket som äppeldryck (som man kan köpa i koncentrerad form i tetrapak) men är mjukare och ligger "närmare" äpplets egna smak.

Blir att ta med till mina föräldrar som vi ska äta middag hos på söndag. Troligtvis är hållbarheten inte jättelång på drycken.

// JonasLänken hit är: Äppeldryck.

Soffistikerat

1 november 2009 kl. 21:14

Sal 1

Idag har vi köpt soffa.

Drömsoffan (just nu i alla fall, finns ju så många fina) är egentligen Norrgavels soffa 100 men den var lite för dyr för vår budget så vi bestämde oss för Ikeas Karlstad i stället. Känns som ett bra alternativ. Själva soffan har vi fått hem men klädseln kommer först om en månad.

Vi har funderat en del på hur vi ska möblera i salen där vi tänkt ha soffan, sal 1, som ligger närmst köket. Det är också den största av de tre salarna. I dagsläget använder vi salen till brädupplag för renoveringen så det är lite svårt att känna in vad som passar. Det slutade i alla fall med att vi köpte en 2-sitssoffa och en 3-sitssoffa samt en fotpall. Ett par fåtöljer vill vi också ha men det får bli av en omaka variant. Det är ganska mycket mer som ska till för att få rummet att kännas fullt möblerat men det får vi ta efterhand, närmast behöver vi en matta. Någon som har bra tips på var man hittar stora sådana? Ikeas var för små...

// Terese

Foto: Norrgavel och Ikea


Länken hit är: Soffistikerat.

Reportaget

29 oktober 2009 kl. 17:41

Inspiration inne

Nu är reportaget publicerat på Leva & Bo's hemsida.

Är du nyfiken kan du läsa artikeln här
och se bilderna här.

Det såg trevligare ut i tidningen tycker jag, men det är kanske också känslan av att hålla en tidning i handen.

Nu är vi inte så anonyma längre... ;)

//Terese


Länken hit är: Reportaget.