Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Reportaget

29 oktober 2009 kl. 17:41

Inspiration inne

Nu är reportaget publicerat på Leva & Bo's hemsida.

Är du nyfiken kan du läsa artikeln här
och se bilderna här.

Det såg trevligare ut i tidningen tycker jag, men det är kanske också känslan av att hålla en tidning i handen.

Nu är vi inte så anonyma längre... ;)

//Terese


Länken hit är: Reportaget.

Reportage i Leva & Bo

24 oktober 2009 kl. 14:31

Inspiration inne

I helgen är vi med i Expressens helgbilaga Leva & Bo. Så märkligt det känns att se sig själv och sitt hem så på bild i en tidning.

Förra hösten var Anna Mård med fotograf hemma hos oss. Då bodde vi på Trädgårdsgatan i Lund och en hel del har hänt sedan dess men det är verkligen skoj att nu få se hur resultatet av det reportaget blev.

I artikeln nämns bland annat meandmyhome.se varifrån en hel del av våra inredningsprylar kommer ifrån. Även folkesbygg.se omnämns och honom/företaget har vi haft ännu mer nytta av sedan vi flyttat hit till vårt renoveringsprojekt. Kika gärna in på deras hemsidor också!

Är ni nyfikna på att se mer så kila till närmsta butik och köp, men passa på - den säljs bara nu i helgen.

//Terese


Länken hit är: Reportage i Leva & Bo.

Det kliar i fingrarna

20 oktober 2009 kl. 20:17

Inspiration inne

Drömmer om att få inreda och pyssla, gå och flytta på saker, testa, titta, bara låta det va, gilla, putta lite,
vrida, vänja sig, ge upp, nöja sig..

Tänk den dagen man känner att man är ganska färdig, undrar hur det känns. Blir nog aldrig färdig. Och det är nog tur det för det hade inte heller varit skoj.

Gillar den här bilden, färgerna, soffan, telefonen, blommorna, högen på golvet, känslan liksom. Fint men avslappnat. Lite inspiration i väntan på inredningstider.

//Terese

(Foto: Poul Massey)


Länken hit är: Det kliar i fingrarna.

Härliga höst!

20 oktober 2009 kl. 17:38

Trädgården

Tyvärr hinner vi inte med vår trädgård som vi önskar så här i renoveringshetsen men med tiden ska den också bli kärleksfullt ompysslad.

Vi har fem äppelträd med massor av frukt och det är verkligen njutningsfullt att strosa runt i höstträdgården. Snart får vi väl ta tag räfsan och alla nedfallna löv bara, hoppas på uppfriskande oktobersol när det är dags för det.

Nu ska vi komma på något att göra av alla äpplen. Några kan ju ätas som de är, andra kan man göra must av (se recept här), äppelkaka hoppas jag det kan bli någon -  vi måste bara ha en ugn först.

Fler idéer eller bra äppelrecept? Mottages tacksamt :)

// Terese

Ps. Till helgen kan det vara så att vårt hem från Trädgårdsgatan i Lund är med i Leva & Bo, helgbilaga till expressen. Och om det inte blir till helgen blir det kanske nästa. Reportaget gjordes i oktober 2008. Spännande.

(Foto: Terese)


Länken hit är: Härliga höst!.

Köksinredning på plats!

2 oktober 2009 kl. 17:56

Köket

Det har varit spännande dagar och nu är det mesta på plats av själva inredningen. Det var ändå lite nervöst att få allt på plats och se om den planering vi gjort skulle kännas rätt för rummet eller inte, svårt att ångra sig nu liksom... Men vi pustar ut och tycker att det känns som om det kommer bli kanon när vi väl är klara.

Det är ju en bit kvar, här ska målas ett antal lager, vatten och el ska kopplas, kylskåpet installeras och så väntar vi på att spisen ska hitta hem till oss (mer om den längre fram).  Fläkt, kåpa och kanal i skorsten ska också fixas innan vi kan använda  köket full ut. En bit kvar alltså, och tyvärr är tid en bristvara hemma hos oss.

Innan vi kan använda köket är det ju svårt att riktigt utvärdera, men så här långt gillar jag de lösningar vi valt att göra och köket känns oerhört gediget - ett riktigt hantverk. Hålkälslisten mot taket på överskåpen är pricken över i.

Den som väntar på något gott!

I kväll behöver vi dock skön fredagsvila.

//Terese

(Foto: Terese - ni får försöka tänka bort all furu och föreställa er det målat)


Länken hit är: Köksinredning på plats!.

Köksinredning på G!

24 september 2009 kl. 19:05

Köket

Idag anlända köket. Med det kom också Magnus som ska sätta det på plats.

Så idag har jag varit hantverkare hela dagen. Hantlangare åt Magnus och lite resonerande och lösande av saker längs vägen. Väldigt kul. Blir samma imorgon när sista överskåpen ska upp, sista öppna hyllan samt stenskivor.

Mittensalen fick vara uppacknings- och förvaringsplats. Köket fick vara så fritt som möjligt för att målare och hantverkare skulle kunna samsas. Tur att vi har stort hus...

Trappan utanför entrén är belamrad med packmaterial. Där står även diskmaskinen och täcklister och krönlist (till övergång mellan inredning och tak).

Bifogar ett gäng bilder för att visa lite vad som sker.

Dessutom har Scharfe (idag enbart Jonas men tidigare i veckan även Bengt och en praktikant) målat klart väggar och tak. Det kläddes först med mikrolit (väv) för att dölja sprickbildningar i putsen. Att enbart ha putsat hade nästan krävt att putsa om hela för att inte riskera sprickor. Laga så fin puts är inte lätt. Men den här väven känns kanonbra tycker jag.

// Jonas


Länken hit är: Köksinredning på G!.

Skiss över köket

16 september 2009 kl. 20:50

Köket

Tänkte passa på att visa hur köket är planerat.

På översta bilden är planskissen. Eftersom köket har många ingångar var det inte helt enkelt att planera. Matbordet kommer att stå mot väggen till vänster som inte har någon inredning, kanske inte den mest optimala lösningen men så får det bli.

Vy A; Längs med den breda murstocken har vi bestämt oss för att göra ett spiskompelx med vedspis och en 90cm bred spis. Spiskåpan låter vi en plåtslagare göra och i den installerar vi en fläkt med kanal genom skorstenen och motorn på vinden. På samma sida ska vi också ha en vask, så att vi slipper springa med varmt vatten över rummet, samt några skåp för förvaring, där vi också ska gömma mikron.

Vy B; Längs med denna väggen har vi kyl- och frysskåp tillsammans med en hel del förvaring. I dörren till höger finns pigtrappan med ett litet skafferi.

Vy C: Denna vägg vetter ut om gårdsplanen så vi har valt att placera diskhon framför fönstret. Här har vi gott om bänkyta  och förvaring i underskåpen. Diskmaskinen kommer tyvärr inte se ut som på bilden, den blir istället integrerad. Här har vi valt öppna hyllor istället för överskåp för att få en lite luftigare känsla.

Köket görs i massiv furu av ett lokalt snickeri, Åraslövs snickeri, som gör väldigt fina
kök.

Vårt hus är ju från 1920 så vi har försökt läsa oss till vad som var vanligt i kök då. Av den anledningen blir det släta lådor med skålhandtag och skåpsluckor med en enkel ram. Som bänkskiva har vi valt cararramarmor i sann 20-talsanda.

Vi kommer att måla köket själva eftersom vi vill måla med linoljefärg eller äggoljetempera, den långa torktiden gör att snickeriet inte har möjlighet att måla köket åt oss. Så det är ett styvt målningsjobb som väntar innan vi kan använda vårt efterlängtade kök...

Om en dryg vecka kommer köket! Äntligen! Ska bli spännande att se hur man upplever det i verkligheten.

//Terese

(Bilderna är skärmdumpar av våra ritningar, ber om ursäkt för kvaliteten.. Klickar ni på bilderna blir de något större)


Länken hit är: Skiss över köket.

Färgsättning

13 september 2009 kl. 20:33

Köket

bloggbild
Här om dagen hade vi besök av en arkitekt, Krister Wall, för att få hjälp med färgsättning i framför allt köket och salen med målningar. Krister arbetade och var nära vän med Sven Hesselgren, mannen som tog fram NCS – Natural Color System. Systemet är tydligen uppbyggt efter hur människan upplever färg - inte efter den faktiskt mätbara kulören. Att färg är en hel vetenskap är det ingen tvekan om, oerhört spännande tycker jag. Här kan man läsa lite mer.

Nu är alla snickerier i huset vita men troligtvis har de varit ljusgrå från början. Jag har tänkt att jag gärna skulle vilja ha allt i ljusgrått men slagit bort den tanken med tanke på allt jobb en sådan ommålning innebär. Men efter samtal med Krister har vi nu kommit fram till att alla husets fönster och dörrar invändigt ska målas i ljusgrå NCS S-1000, lister, fönster- och dörrfoder kommer att målas i  en något mörkare men ändå ljusgrå NCS S-2000, båda är alltså ljusa grå kulörer. Detta ska vi göra i hela huset… Puh. Men ett rum taget.

I köket kommer alltså pärlsponten vara i den mörkare grå nyansen och köksinredningen i den ljusaste grå. (eller om vi kanske ska ha vit inredning ändå... funderar...)

Lister, foder och panel kommer att målas med Ottossons linoljefärg. Troligtvis även köksinredningen - om det inte blir med äggoljetempera.

Det är ett evigt målande vi har framför oss.

//Terese

Foto: OttossonsLänken hit är: Färgsättning.

Murning - spis och vedspis

9 september 2009 kl. 10:47

Köket

bloggbild
Igår murades det upp för spis och vedspis. I det stora facket kommer en 90 cm bred spis stå. Mer om den kommer säkerligen så småningom.

I den mindre ska en vedspis stå. Nämligen en som David och Emma (axebo.se) köpte men sedan upptäckte och renoverade den som stod ursprungligen i deras hus. Den vi ska ha är köpt via Blocket tror jag.

Murningen är gjord med hydraliskt kalkbruk och kommer putsas med samma material imorgon. Slätputsat och vidkalkat kommer synliga delar vara.

Som botten till vedspisen ska jag gjuta en betongplatta som "hänger" i urtag i muren. Anledningen till gjutningen är dels att det är för långt att lägga lecablock, dels att det är blir väldigt bastant och vedspisen kan släpas ut (vilket förhoppningsvis inte behövs allt för ofta...) utan att skada underlaget, vilket hade varit problem med putsad yta på lecablock eller slaget valv.

Vi verkar ha haft extrem tur vad gäller rökkanalen till vedspisen. Spisen är av typen där "utblåset" bara är på baksidan. Ibland kan man välja om man vill ha den uppåt (bygga på med rör) eller bakåt, direkt in i skorstenen. I det senare fallet, vårt fall, måste man då träffa rakt in i kanalen, eftersom det inte finns plats att bygga några vinklar som för in röken.

Kanalen går snett nedåt hela vägen i köket och är bara aningen bredare än "utblåset". Men märkligt nog är placeringen i sidled exakt där den behöver vara för att vi ska ha spisen där vi vill och på den höjd vi behöver. Bara att tacka och ta emot för att vi inte behöver byta spis (till en där röken kunde ledas ut uppåt) eller flytta spiskomplexet (typ omöjligt och det vill vi inte heller).

// JonasLänken hit är: Murning - spis och vedspis.

Golvvärme i tvättstugan

8 september 2009 kl. 20:16

Tvättstuga

bloggbild
Golvet i tvättstuga (och badrummet vid sidan om) var länge ett orosmoment. Tanken var att lägga golvvärmeslingorna i isoleringen, "trycka upp" dem mot golvplanken genom att skruva dit en 28x70 efterhand. Sedan flytspackla och lägga golvmatta varefter till slut klinkers.

Flytspackling är något jag drar mig för.

Genom en del resonerande, bland annat med rörmokaren, har vi kommit fram till en annan lösning, och den känns jättebra.

Det började med att rörmokaren var skeptisk till vår första lösning, eftersom värmen kom relativt långt från golvytan; 28mm plankgolv, 10-30mm flytspackel (eller så) samt klinkers. 28 mm golvplank isolerar rätt bra och risken skulle vara att vi behöver ha onödigt hög temperatur på tillvatten.

Normalt brukade rörmokaren regla upp med 28x70 och lägga värmeplåtarnas skåra emellan. Därefter golvgips.

Nu blev vår lösning ganska liknande.

Nämligen:

Isolering från ovansidan spräckpanel (salens putsade tak). (Ca 20cm cellulosaisolering).

Spontat golvplank, 28mm. (Vi reglade upp extra så nu är det ca 35 cm cc.)

I det golvet har vi fräst spår för golvplåten och lagt slinga i. Fräst ca 16 mm, så det är minst 12 mm kvar. Känns väldigt stabilt och bra och troligen mer stabilt än att "bara" regla upp med 28x70.

Nu blir det på med golvgips och sedan matta och klinkers på det. Fall i hela rummet finns, för det gjorde vi redan när vi riktade golvet. Så nu finns det fall ner till ingången till duschen och inne i duschen blir det ännu mer fall genom att flytspackla den biten (ovanpå golvgipsen). Det blir ingen kant in i duschen.

// JonasLänken hit är: Golvvärme i tvättstugan.