Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Köksuppdatering

30 november 2009 kl. 22:42

Köket

Nu äntligen en snabb köksuppdatering. (vi har telefon och internet igen!) Ledsen att det inte blivit någon tidigare men all (!) ledig tid har gått till att måla, måla och måla för min del... Det ju 2 månader sen köket levererades omålat.

Nu är det mesta målat i alla fall. Tre gånger med linoljefärg och invändigt behandlat med linolja och bivax.

Fotot togs i slutet av förra veckan och sedan dess har det faktiskt hänt ännu lite mer.

Kvar är lite eldragningar, lister, fönster- och dörrfoder, fläktinstallation, kakling, vedspis ska kopplas in och så ska det muras lite kring den, diskmaskin, spis och kyl/frys ska också kopplas. Och lite annat smått och gott - en del kvar ja -  men det känns faktiskt som om vi närmar oss slutet!!

Tyvärr har vi fått reklamera den ena av stenskivorna vilket gör att vi inte kan koppla in kranen till den ena vasken men den ni ser på bild är inkopplad!

More to come.

//Terese

Foto: Terese  - köket vy A


Länken hit är: Köksuppdatering.

Tillfälligt avbrott

27 november 2009 kl. 14:47

Uppvärmning

Försök inte ringa hit. Det går inte. Och Internet (ADSL) går inte heller. Tur att den nya iPhonen har stöd för Internetdelning. Har datorn kopplad till den och använder 3G-nätet. Förvånandsvärt snabbt faktiskt, går nästan lika bra som vanligt att arbeta.

Telekabeln har brott. En punkt jag missat i planeringen inför bergvärme-grävning. El-kablar hade vi koll på. Telefon-kabeln glömdes. Nu vet jag var den går.

Förhoppningsvis lagas det senast måndag. Det har Skanova sagt i alla fall. Och förhoppningsvis blir det inte dyrt.

Ibland lär man sig den hårda vägen.

Å andra sidan. Jag har inför extragrävning ute vid vägen lärt mig av läxan, och beställde därför karta över telefonledningarna. Ute vid vägen finns inga. Men den vi kapat av finns utmärkt. Dock med streckad linje vilket betyder "osäkert läge". Enligt kartan går den i rak vinkel från husets framsida till telefonröret på andra sidan gatan. Men i verkligheten går den inte i rak vinkel, utan som mest närmare 4 meter från den streckade linjen.

Så att hitta den tunna telekabeln i "osäkert läge", hade krävt arkeologiska kunskaper av grävmaskinsföraren.

För övrigt har vi grävt inte bara fram till bergvärmehål nummer 3, utan ytterligare 10 meter till elskåpet ute vid gatan. Detta därför att vi har gemensam eldragning med församlingshemmet (dock skilda abonnemang). Eftersom vi ändå grävt så långt, passade vi på att lägga ny kabel för att senare sätta nytt elskåp hos oss, så att vi har helt egen el. Tack Bengt för konstruktiva förslaget.

Dessutom, på Bengts förslag, har vi lagt en till, tom, slang i grävningen. Man vet ju aldrig ifall vi vill ha lyktor eller annat som drar el, vid infarten. Nu finns den slangen tillgänglig nästan ända fram, istället för att behöva gräva senare.

Gårsplanen och gräsmattan är nu lagd tillbaka. Om än inte i samma ordning som tidigare... "Gröna sidan upp" borde vara tillämpbart.

Rörmokaren håller på för fullt att koppla in de sex slangarna till värmepumpen. Dessutom har vi redan värme i elementen eftersom elpatronen redan har kört igång. Jag har på förmiddagen fått igång 5-6 element där tappen hade fastnat och sedan sprungit runt och luftat.

Och har lärt mig att när man luftar, ska man helst stänga av värmepumpen (cirkulationspumpen i alla fall). Nu har du också lärt dig det.

Det finns mycket att lära.

// JonasLänken hit är: Tillfälligt avbrott.

Värme på G

20 november 2009 kl. 13:12

Uppvärmning

I förrgår kom borrarna, ställde av sina grejer, förberedde för borrning.
Igår morse började borrningen.

Vi behöver rätt många meter borrhål för att kunna plocka ut tillräcklig med värme för hela huset. Tanken är därför att borra två hål på ca 175 meter. Behövs mycket foderrör, kan man behöva borra djupare.

Foderrör sätts den sträcka ner till fast berg, där berget inte håller ihop. Det kan vara lera eller svagt berg som gör att hålet skulle ramla ihop ifall man inte satte foderrör. Foderrören isolerar dock, så den sträckan kan man inte få ut lika mycket värme ur. Därför kan man  behöva borra djupare för att kompensera effektförlusten.

Första hålet är klart och hål nummer två är påbörjat.

Först hålet har foderrör ner till 27 meter. Det hade gärna fått vara kortare, för foderrören kostar en del. Vattentrycket blev för stort på 143 meter, så djupare kommer man inte där.

Vilket innebär att vi kommer att behöva 3 borrhål istället.

Borrhål nummer 2 är påbörjat och berget verkar vara stabilt vid ca 20 meter. Alltså lite färre foderrör.

Planen är nu att borra ner till 100 meter och sedan ett hål till på samma djup.

Värmepumpen har också kommit nu, men sätts på plats på måndag.

Som syns på bilderna blir trädgården blöt... Förhoppningsvis krävs inte allt för mycket arbete för att få det att se hyfsat ut igen. Söndagens gudstjänstbesökare i grannfastigheten (kyrkan) blir kanske dock förskräckta...

// JonasLänken hit är: Värme på G.

Äppeldryck

6 november 2009 kl. 09:42

Smakfullt & gott

Funderade på ifall rubriken skulle vara äppelmust eller äppelsaft. Det blev kompromissen äppeldryck.

För jag vet inte vad jag har gjort. Är det saft eller must? Vad är skillnaden?

I vilket fall har jag följt receptet på Axebo.se om äppeldricka. Min dricka är lite mörkare än deras, men det kanske beror på äppelsorten?

Ganska gott är det i alla fall. Smakar ganska mycket som äppeldryck (som man kan köpa i koncentrerad form i tetrapak) men är mjukare och ligger "närmare" äpplets egna smak.

Blir att ta med till mina föräldrar som vi ska äta middag hos på söndag. Troligtvis är hållbarheten inte jättelång på drycken.

// JonasLänken hit är: Äppeldryck.

Soffistikerat

1 november 2009 kl. 21:14

Sal 1

Idag har vi köpt soffa.

Drömsoffan (just nu i alla fall, finns ju så många fina) är egentligen Norrgavels soffa 100 men den var lite för dyr för vår budget så vi bestämde oss för Ikeas Karlstad i stället. Känns som ett bra alternativ. Själva soffan har vi fått hem men klädseln kommer först om en månad.

Vi har funderat en del på hur vi ska möblera i salen där vi tänkt ha soffan, sal 1, som ligger närmst köket. Det är också den största av de tre salarna. I dagsläget använder vi salen till brädupplag för renoveringen så det är lite svårt att känna in vad som passar. Det slutade i alla fall med att vi köpte en 2-sitssoffa och en 3-sitssoffa samt en fotpall. Ett par fåtöljer vill vi också ha men det får bli av en omaka variant. Det är ganska mycket mer som ska till för att få rummet att kännas fullt möblerat men det får vi ta efterhand, närmast behöver vi en matta. Någon som har bra tips på var man hittar stora sådana? Ikeas var för små...

// Terese

Foto: Norrgavel och Ikea


Länken hit är: Soffistikerat.

Reportaget

29 oktober 2009 kl. 17:41

Inspiration inne

Nu är reportaget publicerat på Leva & Bo's hemsida.

Är du nyfiken kan du läsa artikeln här
och se bilderna här.

Det såg trevligare ut i tidningen tycker jag, men det är kanske också känslan av att hålla en tidning i handen.

Nu är vi inte så anonyma längre... ;)

//Terese


Länken hit är: Reportaget.

Reportage i Leva & Bo

24 oktober 2009 kl. 14:31

Inspiration inne

I helgen är vi med i Expressens helgbilaga Leva & Bo. Så märkligt det känns att se sig själv och sitt hem så på bild i en tidning.

Förra hösten var Anna Mård med fotograf hemma hos oss. Då bodde vi på Trädgårdsgatan i Lund och en hel del har hänt sedan dess men det är verkligen skoj att nu få se hur resultatet av det reportaget blev.

I artikeln nämns bland annat meandmyhome.se varifrån en hel del av våra inredningsprylar kommer ifrån. Även folkesbygg.se omnämns och honom/företaget har vi haft ännu mer nytta av sedan vi flyttat hit till vårt renoveringsprojekt. Kika gärna in på deras hemsidor också!

Är ni nyfikna på att se mer så kila till närmsta butik och köp, men passa på - den säljs bara nu i helgen.

//Terese


Länken hit är: Reportage i Leva & Bo.

Det kliar i fingrarna

20 oktober 2009 kl. 20:17

Inspiration inne

Drömmer om att få inreda och pyssla, gå och flytta på saker, testa, titta, bara låta det va, gilla, putta lite,
vrida, vänja sig, ge upp, nöja sig..

Tänk den dagen man känner att man är ganska färdig, undrar hur det känns. Blir nog aldrig färdig. Och det är nog tur det för det hade inte heller varit skoj.

Gillar den här bilden, färgerna, soffan, telefonen, blommorna, högen på golvet, känslan liksom. Fint men avslappnat. Lite inspiration i väntan på inredningstider.

//Terese

(Foto: Poul Massey)


Länken hit är: Det kliar i fingrarna.

Härliga höst!

20 oktober 2009 kl. 17:38

Trädgården

Tyvärr hinner vi inte med vår trädgård som vi önskar så här i renoveringshetsen men med tiden ska den också bli kärleksfullt ompysslad.

Vi har fem äppelträd med massor av frukt och det är verkligen njutningsfullt att strosa runt i höstträdgården. Snart får vi väl ta tag räfsan och alla nedfallna löv bara, hoppas på uppfriskande oktobersol när det är dags för det.

Nu ska vi komma på något att göra av alla äpplen. Några kan ju ätas som de är, andra kan man göra must av (se recept här), äppelkaka hoppas jag det kan bli någon -  vi måste bara ha en ugn först.

Fler idéer eller bra äppelrecept? Mottages tacksamt :)

// Terese

Ps. Till helgen kan det vara så att vårt hem från Trädgårdsgatan i Lund är med i Leva & Bo, helgbilaga till expressen. Och om det inte blir till helgen blir det kanske nästa. Reportaget gjordes i oktober 2008. Spännande.

(Foto: Terese)


Länken hit är: Härliga höst!.

Köksinredning på plats!

2 oktober 2009 kl. 17:56

Köket

Det har varit spännande dagar och nu är det mesta på plats av själva inredningen. Det var ändå lite nervöst att få allt på plats och se om den planering vi gjort skulle kännas rätt för rummet eller inte, svårt att ångra sig nu liksom... Men vi pustar ut och tycker att det känns som om det kommer bli kanon när vi väl är klara.

Det är ju en bit kvar, här ska målas ett antal lager, vatten och el ska kopplas, kylskåpet installeras och så väntar vi på att spisen ska hitta hem till oss (mer om den längre fram).  Fläkt, kåpa och kanal i skorsten ska också fixas innan vi kan använda  köket full ut. En bit kvar alltså, och tyvärr är tid en bristvara hemma hos oss.

Innan vi kan använda köket är det ju svårt att riktigt utvärdera, men så här långt gillar jag de lösningar vi valt att göra och köket känns oerhört gediget - ett riktigt hantverk. Hålkälslisten mot taket på överskåpen är pricken över i.

Den som väntar på något gott!

I kväll behöver vi dock skön fredagsvila.

//Terese

(Foto: Terese - ni får försöka tänka bort all furu och föreställa er det målat)


Länken hit är: Köksinredning på plats!.