Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri.

30 april 2009 kl. 07:29

Trädgården

Svärmor kom fram till att det fina trädet på baksidan är körsbär eller bigarå. Det står i full blom sedan två-tre dagar. Inte dumt alls med ett stort, trevligt bärträd där! Förhoppningsvis bär det mycket frukt.

På fotot syns också ett par äppelträd. Utanför vår tomtgräns, mellan trädgården och åkern syns kyrkans stora kompost och jord-/grusupplag. Inte jättevackert men med tiden får vi försöka dölja med häck eller buskar.

Terese köpte lite trädgårdsmöbler på Svens Flytt här i Hanaskog också igår.

Igår förmiddags var lantmäteriet här. De skulle mäta upp och markera nya tomtgränsen. Den egentliga tomten slutar nämligen bara 8-10 meter från huset, men ett villkor för vårt köp var att förlänga tomten ända ner till åkerkanten, vilket naturligtvis är det naturliga. (Annars hade vi ju inte fått körsbärsträdet...)

Resultatet blev att vi äger till bakkant på stengärdet (inkl. stengärdet alltså) samt i sidled så att gränsen linjerar med tidigare gräns. Eftersom vi inte hittat några gränsmarkeringar (de låg ett par centimeter under gräset) har vi tidigare gissat var gränsen går. Som tur var stämde våra tidigare tankar, till och med att vi "får" två meter mer in mot kyrkans minneslund än vad vi bedömt.

Det ligger ett vägservitut för vår infart, för att församlingshemmet ska kunna använda samma infart från Kviingevägen (de har ingen egen infart). I kontraktet står att servitutet ska avslutas och vi skriver ett nyttjanderättsavtal istället. Detta för att, när/om kyrkan säljer församlingshemmet, ska vi slippa sådana bitar mot nya ägarna. Nyttjanderättsavtalet slutar så fort kyrkan säljer nämligen. Lantmäteriet kan dock inte ta bort servitutet förrän de fått besked från kommunen om att församlingshemmet får lov att skapa en egen infart från Kviingevägen. Det bör inte vara något problem, finns ju många villatomter som har utfarter, så de ligger tätt här omkring.

// Jonas

Foto: Jonas
Morgonsolen, 06:45.

Länken hit är: Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri..

Franska kranar till köket

24 april 2009 kl. 16:57

Köket

Lite köksplanering ska vi helst hinna med mellan varven också, trots en mer än välfylld almanacka. Som tur är skissade och planerade vi en hel del för ett par månader sedan så nu är det mest lite anpassningar och materialval som behöver göras, förhoppningsvis.

Ett val som snart ska vara gjort är valet av kranar. Förslagsvis blir det dessa kranar från frankrike, genom badex.

Den vänstra kranen med två vred, Horus, Victoria 19.141, ska vara vid den större diskhon som kommer vara placerad vid ett fönster ut mot husets framsida. Den lite mindre kranen, till höger på bilden,  kommer vara placerad vid en ho nära spisen. Modellen heter Horus, Eloise 02.703. Båda ska vara i krom.

Nu väntar vi på prisuppgift för kranarna från Åraslövs snickeri som troligen ska få snickra ihop vårt platsbyggda kök. Det kommer att bli såååå fint.

Jag ska visa ritningarna vi gjort på köket vid tillfälle.

Nog om det, nu ska jag flyttstäda lägenheten...

//Terese

(Foto: badex.se)

Länken hit är: Franska kranar till köket.

Tomt

21 april 2009 kl. 09:23

Annat

bloggbild
I lördags gick "huvudflyttlasset". Lastbil lånad av Folkes Bygg som lätt svalde matbord, sängar, stolar, fåtöljer och gungstol. Dessutom nästan alla kläder och två byråer.

Men än så länge bor vi i Lund.

Ganska tomt är här dock... Minimalt med köksutrustning (kaffebryggaren är kvar förstås), sover på madrasser och har flyttat in trädgårdsmöblerna för att kunna sitta och äta frukost.

Mitt kontor är också kvar här nere för bredbandet kommer inte till prästgården förrän på fredag (förhoppningsvis).

På söndag kväll flyttar vi upp det sista. Kanske har vi hunnit flyttstäda då också, hade varit skönt. Tyvärr blir det nog mest Terese som får kämpa med det för jag ska på sammanträde fredag eftermiddag och hela lördagen...

// Jonas
(Foto: Jonas)

Länken hit är: Tomt.

Rörmokare och elektriker

17 april 2009 kl. 14:28

Köket

bloggbild
Iförrgår kväll fyllde jag bilen med bananlådor. Fick nog plats 19 st plus lite andra saker. Bra stor bil...

Träffade elektriker Bengt Olbers, Vä El, och rörmokare Magnus Sylvan, Sylwans VVS, uppe i prästgården  kl 8. Så jag fick köra hemifrån 7.

Vi gick igenom vad vi behöver hjälp med, i närtid och lite längre fram.

Till en början behöver vi koppla bort ett par element för att kunna göra vid badrummet. Eftersom vi sitter ihop med församlingshemmet vad gäller den vattenburna värmen, behöver varmvattnet stängas av i församlingshemmets pannrum. Tydligen sitter tappkranarna på fel sida om ventilerna på vårt system, så det får stängas vid pannan för att kunna tappas och sätta nya ventiler.

Vatten, avlopp till tvättstuga/badrum ska vi lägga i bjälklaget eftersom det nu ligger ovan för tidigare innertaket i köket, alltså helt öppet nu när vi vill ha fram ursprungliga taket.

I tvättstuga/badrum lägger vi troligen vattenburen golvvärme. Annars lägger man tydligen oftare golvvärme som bygger på el. Men eftersom det handlar om så pass stort utrymme, satsar vi nog på vattenburet där också. Nackdelen med vattenburet, är att golvet kan kännas kallt på somrarna när pannan inte förser med värme. Men det är kanske lite annorlunda när vi sedan har jordvärme (?). Alternativt finns det numera små elpatroner som kan jobba på sommarn för golvvärmen. Behövs ju inte mycket värme men lite för komforten.

För vår del handlar det nu om att främst få upp golven i de tre rummen (kök/tvättstuga/bardum). Samt ta fram lite mer detaljerade ritningar för hur vi ska ha det. Köket är vi på det klara med men badrummet behöver lite mer funderande och beslut.

// Jonas

(Foto: Byggfabriken.se, lämpliga i köket kanske?)

Länken hit är: Rörmokare och elektriker.

Ett tidningsurklipp

15 april 2009 kl. 17:28

Husets historia

Text från ett tidningsurklipp vi fått låna av en vänlig dam i byn, tack Doris! Spännande att få veta lite mer om husets historia.

Tyvärr vet vi inte tidning och datum på artikeln.

"1920 var ett byggandets år:
Kviinge fick kommunalhus, lärarbostad och prästgård

1920 var ett byggandets år i Kviinge. Under året påbörjades inte mindre än tre byggnader, prästgården, lärarbostaden och ett nytt kommunalhus. Kyrkoherde Hasslow skriver i sin församlingsbok att "byggnaderna upphördes på en tid då priset på materialer såväl som arbetskostnader stodo som allra högst".

Kyrkoherde Hasslow skriver: "Den nya prästgården, som beslutades å syn den 3 november 1917 och skulle ha byggts färdig påföljande år, varmed dock genom Kungl. Maj:ts medgivande lämnats uppskov i två år, började byggas år 1920. Boningshusets södra fasad förlades 4,5 meter norr om det gamla.
Det första spadtaget togs den 4 mars av Nils Ringström och Nils Persson, vilka utförde grundläggningsarbetet. Vid grundgrävningen till det nya bostadshuset påträffades rester av tegelgolv, som tillhört det boningshus, vilket legat här intill 1730-talet. Under tegelgolven fanns ett lager av halm, förkolnat genom det av trycket uppkomna värmet, även så funno rester av halvbränd ved.

Kristid
Efter ritning av stadsarkitekt P L Håkansson i Kristianstad i gammaldags stil uppfördes huset av byggmästare L Larssson i Knislinge. På grund av svårigheter att under rådande kristid erhålla en del material tog byggandet längre tid än beräknat var och först i början av maj 1921 kunde inflyttning ske. Från det gamla huset överlyttades de i salen befintliga målningarna vilka placerades i det sydvästra hörnrummet i det nybyggda huset, dels en gammal kakelugn, som för sitt antikvitetsvärde behölls.
Samtidigt med prästgården, byggdes ett bostadshus åt lärarpersonalen i Kviinge folkskola och den förut i skolhuset befintliga lärarebostaden omändrades till en lärosal åt folkskolans nedre klasser. Den sedan flera år brännande frågan omlokal åt mellanskolan blev på det sättet löst. Arbetet utfördes av byggmästaren Sven Håkansson i Hjärsås efter ritning av byggmästaren L Larssson.
Därjämte byggdes även år 1920 det nya kommunalhuset, som skulle komma att lämna en utmärkt lokal för det kulturella arbetet i församlingen. Arbetet utfördes av nämnde Sven Håkansson efter en av direktör Sven Svensson i Kviinge uppgjord ritning.

Timmer
Timmer till såväl lärarbostaden som kommunalhuset erhölls till stor del av vad som blev över från prästgårdsbygget, och Kviinge församling tillbytte sig det av pastoratet på det sättet, att lantbrukarna i Kviinge socken utan ersättning körde allt timret först från skogen till sågen och sedan till de olika byggnadsplatserna.
Enär alla övriga materialer till samtliga byggnader anskaffades av utsedda kommittéer hade dessa därmed ett drygt arbete som mest påvilade direktör Sven Svensson, friherre Arvid de Geer och församlingens kyrkoherde och byggnaderna uppfördes på en tid då priserna på materialer såväl som arbetskostnader stodo som allra högst (till kommunalhuset hade genom frivilliga gåvor och bassarer insamlats omkring 7 000 kr varmed något mer än en fjärdedel av byggnadskostnaderna täcktes).
Den 4 december höll kommunalhuset invigningsfest. Efter ett musiknummer inleddes festen med ett tal av kommunalnämndens ordförande friherre Arvid de Geer, som började med jämförelse mellan livet i Sverige under stenåldern och nuvarande tid och därvid uttalade en undran hur en stenåldersmänniska skulle känna sig när han sågo det förhållande som äro nu. Kanske skulle en sådan med tanke på våra politiska strider säga "i striden rätt dra nu också". I övrigt förekom sång, uppläsning av poem samt flera tablåer och musiknummer."


Länken hit är: Ett tidningsurklipp.

Prästgårdsparkens scillahav

12 april 2009 kl. 21:37

Trädgården

bloggbild
I trädgården finns ett magnifikt blått hav av scilla, alldeles underbart vackert nu! Även lite vårlök sticker upp lite här och där. Det började med vacker gul vintergäck, snödoppar och de något ovanliga snöklockorna. En härlig vårfröjd i en del av trädgården.

Vad som kommer sen kan jag redan gissa, tyvärr. Det stavas kriskål. Nu hittar vi små kirskålsblad på alldeles för många ställen i trädgården, ett massivt rotsystem gör det väldigt svårt att få bukt med, de har nog fått härja fritt ett bra tag. Om någon vet hur man kan få bukt på detta förfärliga ogräs blir vi mycket tacksamma. Helst vill vi slippa täcka marken med svart plast 2-3 år. Vi gissar att det finns lite små trevligheter i trädgården och det känns ju tråkigt att ta död på allt...

Någon som har en trädgårdsdräng över? Som är duktig att gräva efter kirskålsrötter? Har hört att man hade sådana på prästgårdar förr och vi kan nog behöva en nu. :)

Jaja, ett litet tag till ska vi bara försöka njuta av vår vackra scilla, sen väntar hårda tag mot kirskålen.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Prästgårdsparkens scillahav.

Platanträd

9 april 2009 kl. 21:57

Trädgården

I mitten av februari skrev vi köpekontraktet för prästgården, samma dag traskade vi runt i trädgården och tittade.

Och då fanns det där, mitt favoritträd. Ja, jag vet att det låter lite konstigt men just ett sånt här träd har jag länge tänkt att jag vill ha vid mitt hus. Det är en platan. Bladen ser nästan ut som på en lönn (på sommaren då...), barken ser lite flagnad ut och så har det så vackra hänge -  särskilt på vintern är de dekorativa, trycker jag! Vårt har dessutom mycket vacker form.

Jag gick runt och log hela den dagen och dagen efter, glad över upptäckten. Tänk vad ett träd kan göra.

Ska bli mycket spännande att se vad mer trädgården har att erbjuda.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Platanträd.

Påsktider

9 april 2009 kl. 21:32

Keramik

Ett ägg jag gjort på keramiken och bränt i raku, i finns små smaskiga Anton Berg-ägg. Favoriter i påsktider.

Mja, inte så mycket hus i detta inlägget men jag drömmer om en liten keramikverkstad hemma så småningom i alla fall.

// Terese

(foto: Terese)


Länken hit är: Påsktider.

Rivning hall, badrum, tvättstuga

6 april 2009 kl. 21:58

Badrum

bloggbild
I lördags var det heldag för Terese och mig uppe i blivande tvättstuga/badrum. Svärfar Folke var där ett par timmar också.

Golvet i hallen revs upp och under ligger samma golvplankor som i sovrummet (blivande badrummet). Troligtvis ligger väl samma plankgolv i hela övervåningen under parkettgolvet, vilket kan bli riktigt trevligt med tiden. Vi tar en sak i taget dock.

Sovrumsgolvet ska rivas upp, där ska vi ha klinkers. Men planken kan sparas, kan behövas för framtida lagningar, ifyllningar.

Golvlisterna har vi tagit bort så försiktigt som möjligt för att kunna använda igen. Dörrar och karmar plockades ner, två av de tre kommer troligen återanvändas in i badrum respektive tvättstuga. Toalettdörren är lite mindre och nättare, blir kanske användbar på något annat ställe i framtiden.

Väggen under plastmattan i gamla badrummet, är putsad. I sovrummet är det tretex runt hela (tar tid att riva). Under finns två lager ganska vackra tapeter på papp spänt över de grova väggplanken.

Masonite var uppspikat på alla väggar och tak i hallen, samt i sovrumstaket. Ett oerhört använt material, men det åker ut nu.

//Jonas

(Foto: Terese)Länken hit är: Rivning hall, badrum, tvättstuga.

Fynd under snedtak

6 april 2009 kl. 21:34

Husets historia

bloggbild
Innanför snedtaket till blivande tvättstugan finns ett utrymme åtkomligt via luckor utanför, i hallen vid pigtrappans övre del, vid en av framsidans små fönsterkupor. De ursprungliga luckorna, en åt varje håll under snedtaket, har dolts med en liten tillbyggd vägg med en hylla fram till fönstret. Utrymmet har troligen inte använts på väldigt länge...

Där inne hittade vi en del intressant...

En kamin, modell mindre. Oerhört fascinerande. Av märket Serva, nummer 2. Och PSG står det också. Får forska vidare om det där. Vägghängd verkar den vara och väldigt liten som sagt. Går knappt i ett vanligt vedträ, men med lite fart i den kan man nog slänga i några små vedklabbar i alla fall som kan brinna en liten stund i alla fall. Vi har pratat om att försöka ha en kamin i nya badrummet, kanske är det den här som ska hängas där?

Dessutom, en kamin till! Modell plåtaktig. Håller nog inte värmen länge men blir å andra sidan skållhet direkt.

Man kan fråga sig var kaminerna ursprungligen suttit. Två av sovrummen saknar ju kakelugn, men där har funnits. Kanske har någon av dem suttit i nuvarande badrummet, men vi hittade inga tydliga tecken på att det funnits kopplingar därifrån bort till skortstenen. Båda kaminerna hade en del kol och aska i sig i alla fall, så troligen har de använts i huset i alla fall.

En hög med knoppbrädor låg där också.

Finns det fler fynd att göra i övriga snedtak som inte utforskats än? Man kan hoppas.

// Jonas

(Foto: Jonas)Länken hit är: Fynd under snedtak.

Vidare köksrivning

6 april 2009 kl. 20:50

Köket

bloggbild
Förra helgen fortsatte rivningen i köket. Hela väggen mellan serveringsgång och kök revs. Det blir ett helt annat rum med ett extra fönster, det vid pigtrappan.

Dessutom rev vi innertaket. Det satt 35-40 centimeter nedanför det ursprungliga, putsade taket. I detta tak, liksom i övriga rum, finns det en putsad hålskälslist i takhörnen.

I innertaket ligger vattenledningar och avlopp till tvättstuga och toalett våningen ovanför. Detta ligger ju nu fritt i taket. Vi ska flytta upp det i bjälklaget under badrum (blivande tvättstuga) och sovrum (blivande badrum). Det verkar vara gott om utrymme i bjälklaget så det ska inte vara några problem.

Taket har en del skador, eftersom innertaket fästs uppåt i reglar, och genomförningar till badrummet förståss. Men det ska vi återställa. Svärfar Folke på Folkes Bygg har duktiga murare som kan sådant.

Plankgolvet, ca 90 mm brett, är egentligen ganska vackert slitet. Problemet är ju att serveringsgången har sina bitar, tidigare skafferiet har sina bitar och köket har sina. Så det blir lite för många skarvar för att behålla. Man skulle kunna tänka sig låta det vara kvar ungefär som det är, för att visa husets historia. Men det blir nog lite för råddigt.

Ett alternativ är också att ta upp planken, och lägga tillbaka, löpande så att säga. Det är nog inte riktigt tidstypiskt dock, med skarvar "där de kommer". Snarare hade man generalskarv, alltså en skarv som löpte över hela utrymmet. I vårt fall är köket 6 meter långt, så en skarv kan bli nödvändig. Men vi har en fråga utestående hos ett snicker om ifall de kan ta fram 6-meters plank så att vi slipper skarv.

// Jonas

(Foto: Terese & Jonas)

Länken hit är: Vidare köksrivning.