Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Badrumsfundering och planering

19 maj 2009 kl. 19:44

Inspiration inne

Just nu är badrumsplaneringen i full gång, många saker och funktioner som ska få plats på liten yta - ja, badrummet är liksom inte riktigt lika stort som de andra rummen.

Fastnade för detta badrummet i en gammal Elle interiör. Ett liknande golv kan vi nog tänka oss och duschen ser trevlig ut också men är nog svår att få till här hos oss. Ett badkar på tassar har jag hittat hemma hos pappa och resten vet vi egentligen inte...

Vad ska man tänka på när man planerar badrum, har ni några bra tips att ge?

//Terese

(Bild: Elle interiör)


Länken hit är: Badrumsfundering och planering.

Hellre ute än inne!

18 maj 2009 kl. 20:51

Trädgården

Tröttnat på alla våra trädgårdsbilder? Ni kanske undrar hur det går här inne? Lite händer men det är liksom inte så mycket att visa. Just nu river vi mest - fortfarande...

Men ute är skönt att vara och där kan man säga att det går framåt. Kampen mot kirskålen och maskrosorna är i full gång och vi njuter vad vi kan av blommande äppelträd och den vackra doftande pingstliljerabatten som blommat i ett par veckor nu. Det är en lång rad av gamla ståtliga pingstliljor som nog egentligen behöver sättas om, de står i stora klasar och gräset har växt in i nästan hela rabatten. Jag var ett tag rädd att det bara skulle bli blad och inga blommor men så plötsligt satte knopparna fart och nu är där massor, härligt!

För en tid sedan grävde vi, mest Jonas, tre markbäddar för lite odling, två spadtag djupa (bara 2 markbäddar som syns på fotot, det har hänt lite sen dess). Här har vi satt några potatisar, planterat jordgubbar och sått sallad, morötter, rädisor och rödbetor. Nu väntar och längtar vi ivrigt efter att få skörda.

Allra helst skulle vi vilja odla mer men vi har bestämt oss för att börja så här, här är ju lite fler projekt på gång, men någon gång i framtiden ska vi planera vår trädgård och vår köksträdgård mer genomgående. Då kan vi förhoppningsvis satsa lite mer, när vi vet var och hur vi ska ha det. Nu var vi bara så sugna på att testa lite.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Hellre ute än inne!.

En drejskiva!

11 maj 2009 kl. 22:05

Keramik

Idag har jag varit på utflykt och köpt en drejskiva! Tänk, nu har jag en alldeles egen och kan egentligen dreja precis när jag vill! Känns som en stor sak för mig och väldigt skoj!

Det enda är att vi har den del annat att stå i så jag har kanske inte så mycket tid över för att sitta ner och dreja och så behöver jag lite lera och möjlighet att låna en ugn då och då...

Lite tokigt, men nu är jag en bit på vägen till min lilla dröm om en keramikverkstad i alla fall.

// en glad Terese

(Foto: Blocket.se)


Länken hit är: En drejskiva!.

Livet på landet

5 maj 2009 kl. 12:43

Trädgården

Kan inte låta bli att posta senaste fotot...

En fasanhane och hans två fruar spatserar omkring i trädgården.

// Jonas
(Foto: Jonas)Länken hit är: Livet på landet.

En stor dag!

4 maj 2009 kl. 11:09

Uppvärmning

Idag är en stor dag i prästgården.

Sotaren kom straxt innan 8 och skulle gå igenom hela vårt system. I tidigare mail-växling har vi förstått det som att det skulle ta sin tid, närmare hela dagen. Men det gick fort... Sotaren for nog redan halv 10.

Statusen är som följer:
Varje skorsten har 6 kanaler vardera.

Skorstenen till höger, framifrån sett, har alla 6 kanaler upptagna. 3 kakelugnar på bottenvåningen samt 2... nä 3... kakelugnar på ovanvåningen och en öppen spis. Hm. Det blir 7? Vilket måste innebära att två använder samma kanal... Får bli lite utredning av det här.

Den vänstra skorstenen har bara 1 kakelugn kopplad till sig så där finns 5 kanaler att "leka med". Får användas till ventilation från köksfläkten, ventilation badrum/tvättstuga samt eventuellt en kamin i tvättstugan.

Av 7 kakelugnar kan 4 användas. De som inte kan användas är i pastorsexpeditionen, mittensalen samt i lilla sovrummet. Kul att övriga kan användas!

Kakelugnarna i sig är det inget fel på utan det är kanalerna i skorstenen som är igentäppta av fågelbon och något "bibo". Enligt sotaren får man försöka mäta med ett lod i skorstenen var det täpper och på vinden knacka upp skorstenen för att rensa kanalerna. Sedan får en murare sätta igen det igen.

Premiärbrasan blev i tavelrummet och gick alldeles utmärkt. Nu är ugnen varm (gick förvånansvärt snabbt) och ska bli intressant hur hastigheten på svalnandet är.

// Jonas

(Foto: Jonas, kakelugnen i tavelrummet.)

Länken hit är: En stor dag!.

Pingstliljor och .. ja vad?

3 maj 2009 kl. 18:25

Trädgården

Ett par meter från husväggen går en lång rabatt. Ett par tulpaner, någon enstaka rosenplanta men framför allt en hel mängd med pingstliljor. Ett par av knopparna har i dagarna slagit ut och det ska bli spännande att se hur rabatten ser ut i full blom om ett par dagar.

Längre ned i trädgården, mellan två äppelträd, har det kommit upp 5-6 andra sorters blommor, lökväxter, med gula blommor. Vad nu det är för något? Något förslag?

// Jonas

Foton: Jonas
Foto 1: pingstlilja
Foto 2: ?

Länken hit är: Pingstliljor och .. ja vad?.

Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri.

30 april 2009 kl. 07:29

Trädgården

Svärmor kom fram till att det fina trädet på baksidan är körsbär eller bigarå. Det står i full blom sedan två-tre dagar. Inte dumt alls med ett stort, trevligt bärträd där! Förhoppningsvis bär det mycket frukt.

På fotot syns också ett par äppelträd. Utanför vår tomtgräns, mellan trädgården och åkern syns kyrkans stora kompost och jord-/grusupplag. Inte jättevackert men med tiden får vi försöka dölja med häck eller buskar.

Terese köpte lite trädgårdsmöbler på Svens Flytt här i Hanaskog också igår.

Igår förmiddags var lantmäteriet här. De skulle mäta upp och markera nya tomtgränsen. Den egentliga tomten slutar nämligen bara 8-10 meter från huset, men ett villkor för vårt köp var att förlänga tomten ända ner till åkerkanten, vilket naturligtvis är det naturliga. (Annars hade vi ju inte fått körsbärsträdet...)

Resultatet blev att vi äger till bakkant på stengärdet (inkl. stengärdet alltså) samt i sidled så att gränsen linjerar med tidigare gräns. Eftersom vi inte hittat några gränsmarkeringar (de låg ett par centimeter under gräset) har vi tidigare gissat var gränsen går. Som tur var stämde våra tidigare tankar, till och med att vi "får" två meter mer in mot kyrkans minneslund än vad vi bedömt.

Det ligger ett vägservitut för vår infart, för att församlingshemmet ska kunna använda samma infart från Kviingevägen (de har ingen egen infart). I kontraktet står att servitutet ska avslutas och vi skriver ett nyttjanderättsavtal istället. Detta för att, när/om kyrkan säljer församlingshemmet, ska vi slippa sådana bitar mot nya ägarna. Nyttjanderättsavtalet slutar så fort kyrkan säljer nämligen. Lantmäteriet kan dock inte ta bort servitutet förrän de fått besked från kommunen om att församlingshemmet får lov att skapa en egen infart från Kviingevägen. Det bör inte vara något problem, finns ju många villatomter som har utfarter, så de ligger tätt här omkring.

// Jonas

Foto: Jonas
Morgonsolen, 06:45.

Länken hit är: Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri..

Franska kranar till köket

24 april 2009 kl. 16:57

Köket

Lite köksplanering ska vi helst hinna med mellan varven också, trots en mer än välfylld almanacka. Som tur är skissade och planerade vi en hel del för ett par månader sedan så nu är det mest lite anpassningar och materialval som behöver göras, förhoppningsvis.

Ett val som snart ska vara gjort är valet av kranar. Förslagsvis blir det dessa kranar från frankrike, genom badex.

Den vänstra kranen med två vred, Horus, Victoria 19.141, ska vara vid den större diskhon som kommer vara placerad vid ett fönster ut mot husets framsida. Den lite mindre kranen, till höger på bilden,  kommer vara placerad vid en ho nära spisen. Modellen heter Horus, Eloise 02.703. Båda ska vara i krom.

Nu väntar vi på prisuppgift för kranarna från Åraslövs snickeri som troligen ska få snickra ihop vårt platsbyggda kök. Det kommer att bli såååå fint.

Jag ska visa ritningarna vi gjort på köket vid tillfälle.

Nog om det, nu ska jag flyttstäda lägenheten...

//Terese

(Foto: badex.se)

Länken hit är: Franska kranar till köket.

Tomt

21 april 2009 kl. 09:23

Annat

bloggbild
I lördags gick "huvudflyttlasset". Lastbil lånad av Folkes Bygg som lätt svalde matbord, sängar, stolar, fåtöljer och gungstol. Dessutom nästan alla kläder och två byråer.

Men än så länge bor vi i Lund.

Ganska tomt är här dock... Minimalt med köksutrustning (kaffebryggaren är kvar förstås), sover på madrasser och har flyttat in trädgårdsmöblerna för att kunna sitta och äta frukost.

Mitt kontor är också kvar här nere för bredbandet kommer inte till prästgården förrän på fredag (förhoppningsvis).

På söndag kväll flyttar vi upp det sista. Kanske har vi hunnit flyttstäda då också, hade varit skönt. Tyvärr blir det nog mest Terese som får kämpa med det för jag ska på sammanträde fredag eftermiddag och hela lördagen...

// Jonas
(Foto: Jonas)

Länken hit är: Tomt.

Rörmokare och elektriker

17 april 2009 kl. 14:28

Köket

bloggbild
Iförrgår kväll fyllde jag bilen med bananlådor. Fick nog plats 19 st plus lite andra saker. Bra stor bil...

Träffade elektriker Bengt Olbers, Vä El, och rörmokare Magnus Sylvan, Sylwans VVS, uppe i prästgården  kl 8. Så jag fick köra hemifrån 7.

Vi gick igenom vad vi behöver hjälp med, i närtid och lite längre fram.

Till en början behöver vi koppla bort ett par element för att kunna göra vid badrummet. Eftersom vi sitter ihop med församlingshemmet vad gäller den vattenburna värmen, behöver varmvattnet stängas av i församlingshemmets pannrum. Tydligen sitter tappkranarna på fel sida om ventilerna på vårt system, så det får stängas vid pannan för att kunna tappas och sätta nya ventiler.

Vatten, avlopp till tvättstuga/badrum ska vi lägga i bjälklaget eftersom det nu ligger ovan för tidigare innertaket i köket, alltså helt öppet nu när vi vill ha fram ursprungliga taket.

I tvättstuga/badrum lägger vi troligen vattenburen golvvärme. Annars lägger man tydligen oftare golvvärme som bygger på el. Men eftersom det handlar om så pass stort utrymme, satsar vi nog på vattenburet där också. Nackdelen med vattenburet, är att golvet kan kännas kallt på somrarna när pannan inte förser med värme. Men det är kanske lite annorlunda när vi sedan har jordvärme (?). Alternativt finns det numera små elpatroner som kan jobba på sommarn för golvvärmen. Behövs ju inte mycket värme men lite för komforten.

För vår del handlar det nu om att främst få upp golven i de tre rummen (kök/tvättstuga/bardum). Samt ta fram lite mer detaljerade ritningar för hur vi ska ha det. Köket är vi på det klara med men badrummet behöver lite mer funderande och beslut.

// Jonas

(Foto: Byggfabriken.se, lämpliga i köket kanske?)

Länken hit är: Rörmokare och elektriker.