Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Prästgården ska bli röd

22 juni 2009 kl. 21:02

Husets historia

bloggbild
För ett par veckor sedan var Terese uppe och kikade i kyrkans arkiv. Eftersom vi bor i en prästgård, finns det ganska väl dokumenterat vad som har gjorts vid huset.

Träfasaden är inte den ursprungliga. Det syns på så sätt att fönstren är "insjunkna" i förhållande till fasaden. Huset har nämligen tilläggsisolerats och fått ny fasad.

I arkivet hittade Terese information om att huset från början var rött. Falurödfärgat alltså. Då blev ju jag lycklig! Falu rödfärg är min favorit. Känns som en jordnära och naturlig färg, dessutom lättmålad.

Vi har haft tankar på att i sommar tvätta fasaden (högtryckstvätt) och att någon annan sommar måla huset med linoljefärg. Nuvarande panelen har ett yttre skikt av plastfärg men innan för ett flertal lager av färg, varav den innersta verkar vara linoljefärg, i lite ljusare gul än vad husets nuvarande färg är.

Plastfärgen har genom åren påverkat fasaden mycket negativt. Eftersom färgen är tät, torkar inte fukt som kryper in i trät, upp. Utan stannar kvar och orsakar med tiden rötskador (se foto 3).

Nu mår fasaden ändå förhållandevis bra och det troligen tack vara det innersta lagret av linoljefärg.

Men som sagt. Huset har varit rött. Och innanför träpanelen och ett tunt lager av tilläggsisolering, sitter den rödfärgade träpanelen kvar. Kul!

Det innebär att vi "bara" behöver plocka bort yttre träpanelen, isoleringen, och sedan lägga ny läkt. Ja, vi behöver också fixa nytt foder till fönstren. Men det är bra! För nuvarande fönsterfoder gör inte huset rättvisa.

Ska vi tilläggsisolera igen och lägga på ny panel?
Ja det kan man fundera på. Men nuvarande tilläggsisolering är väldigt tunn. Och ska vi tilläggsisolera om igen, vill man nog lägga på mer för att det ska vara lönt. Och husets proportioner förstörs. Våra tankar just nu är att låta bli det och satsa på att ha riktigt bra isolerat uppåt, i snedtaket på andra våningen och i vindstaket. Det är ju uppåt den mesta energin försvinner.

// JonasLänken hit är: Prästgården ska bli röd.

Bergklint & Malva

6 juni 2009 kl. 22:06

Trädgården

Igår kväll när jag låg och läste i en trädgårdsbok tänkte jag; '-Malva, det är nog en trevlig blomma som jag vill ha här någonstans.' Och så när jag traskar ut här på morgonen för att påta lite i trädgårdslandet står den där och har precis börjat blomma. Två små grupper av malvor hittade jag bland byggskrotet. En trevlig överraskning! Inte helt olik stockrosen, tycker jag, men mindre. För det är väl Malva? Eller finns det någon annan som vet bättre?

Och så har vi Bergklint - inte Temyta, som jag först trodde. Det slog mig att Temyta blommar senare och att den jag hade i Lund var något mer lila så nu har jag kommit fram till att det troligtvis är bergklint som, till skillnad från blåklinten, är perenn. De växer längs med husets framsida lite förvildat och välkomnar trevligt vid den stora stentrappan. I bakgrunden syns en av flaggorna som ingick i husköpet, passande att få med så här på nationaldagen!

...Du tysta, Du glädjerika sköna.
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna...


//Terese
(Foto: Terese)


Länken hit är: Bergklint & Malva.

Trädgårds[mar]dröm

1 juni 2009 kl. 21:05

Trädgården

Trädgård, så skoj det är och spännande! Just nu har jag helt enkelt fått dille på trädgård. Jag läser trädgårdsböcker så fort jag får en stund över - från pärm till pärm -  och drömmer till och med på nätterna om vad jag ska ha i rabatterna och hur trädgårdslandet ska få se ut en vacker dag.

Idag har jag semesterdag, tar ut lite överbliven semester innan jag slutar mitt jobb, ska ju börja på nytt efter sommaren. Så nu passar jag på att ta mig an trädgården lite, en varm(!) dag som denna.

Just nu blommar prästkragar för fullt på framsidan, trevligt! Skulle gärna ha en äng i trädgården där prästkragar och annat trevligt kan få härja fritt. Bästa platsen hade egentligen varit där scillan var, men nu är där så mycket kirskål att någon äng, med annat än kirskålsblommor, hade det inte blivit...

När jag rensade i ett buskage upptäckte jag en blommande ros med vita vackra doftande rosor. Busken var inte så stor men jag hoppas att den kan växa till sig lite mer! Någon som vet vad det är för ros?

Sen var det det där med kirskålen, som faktiskt är som en mardröm för mig. Där jag drömmer om att skapa prunkande rabatter har kirskålen helt tagit över. Idag grävde jag lite i en rabatt som är helt invaderad av kriskål, en kvadratmeter tar mig ca 2 timmar att rensa från kirskålsrötter - rotskörden ser ni i skottkärran. Frågan är bara om det är mödan värt? Eller kommer kriskålen ändå att vinna över oss?

Delar av den ca 20m långa rabatten har vi täckt med tidningspapper och gräsklipp och hoppas att det kan vara tillräckligt marktäckande för att ta död på den. Men gissningsvis behöver det vara marktäckt i ytterligare några säsonger. En annan bit har jag rensat från rötter så gott jag kunnat och sen sått lite linfrö som förhoppningsvis kan hålla den i styr. Idén har jag fått från en kollega som testat det på sin kolonilott, efter att ha hört om en gammal dam som gjort så, och hos henne hade det funkat. Säkert inte något vedertaget knep men här är alla kurer värda ett försök.

I resten av trädgården försöker vi klippa med gräskipparen där vi kommer åt och under buskar och annat drar vi bort bladen så gott vi kan. Hoppas i alla fall hindra från mer spridning på det viset.

Om någon av er har något trevligt knep till oss, eller erfarenhet om vad som bäst tar knäcken på kirskålen så tas det tacksamt emot!!

Jaja, trädgårdens framsida är i alla fall kirskålsfri och där blommar nog snart astilbe vackert och på baksidan hoppas jag att pionerna ska blomma härligt så att jag kan vila ögonen på dem! :)

//Terese

Uppdaterat: Rosen är troligtvis en Rosa pimpinellifolia 'Plena'' -fylld pimpinellros, även känd som Finlands vita ros. Det är en buskros som blommar som tidigast i slutet av maj och sen i juni, tidigt för att vara ros.

(Foto: Terese)


Länken hit är: Trädgårds[mar]dröm.

Badrumsfundering och planering

19 maj 2009 kl. 19:44

Inspiration inne

Just nu är badrumsplaneringen i full gång, många saker och funktioner som ska få plats på liten yta - ja, badrummet är liksom inte riktigt lika stort som de andra rummen.

Fastnade för detta badrummet i en gammal Elle interiör. Ett liknande golv kan vi nog tänka oss och duschen ser trevlig ut också men är nog svår att få till här hos oss. Ett badkar på tassar har jag hittat hemma hos pappa och resten vet vi egentligen inte...

Vad ska man tänka på när man planerar badrum, har ni några bra tips att ge?

//Terese

(Bild: Elle interiör)


Länken hit är: Badrumsfundering och planering.

Hellre ute än inne!

18 maj 2009 kl. 20:51

Trädgården

Tröttnat på alla våra trädgårdsbilder? Ni kanske undrar hur det går här inne? Lite händer men det är liksom inte så mycket att visa. Just nu river vi mest - fortfarande...

Men ute är skönt att vara och där kan man säga att det går framåt. Kampen mot kirskålen och maskrosorna är i full gång och vi njuter vad vi kan av blommande äppelträd och den vackra doftande pingstliljerabatten som blommat i ett par veckor nu. Det är en lång rad av gamla ståtliga pingstliljor som nog egentligen behöver sättas om, de står i stora klasar och gräset har växt in i nästan hela rabatten. Jag var ett tag rädd att det bara skulle bli blad och inga blommor men så plötsligt satte knopparna fart och nu är där massor, härligt!

För en tid sedan grävde vi, mest Jonas, tre markbäddar för lite odling, två spadtag djupa (bara 2 markbäddar som syns på fotot, det har hänt lite sen dess). Här har vi satt några potatisar, planterat jordgubbar och sått sallad, morötter, rädisor och rödbetor. Nu väntar och längtar vi ivrigt efter att få skörda.

Allra helst skulle vi vilja odla mer men vi har bestämt oss för att börja så här, här är ju lite fler projekt på gång, men någon gång i framtiden ska vi planera vår trädgård och vår köksträdgård mer genomgående. Då kan vi förhoppningsvis satsa lite mer, när vi vet var och hur vi ska ha det. Nu var vi bara så sugna på att testa lite.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Hellre ute än inne!.

En drejskiva!

11 maj 2009 kl. 22:05

Keramik

Idag har jag varit på utflykt och köpt en drejskiva! Tänk, nu har jag en alldeles egen och kan egentligen dreja precis när jag vill! Känns som en stor sak för mig och väldigt skoj!

Det enda är att vi har den del annat att stå i så jag har kanske inte så mycket tid över för att sitta ner och dreja och så behöver jag lite lera och möjlighet att låna en ugn då och då...

Lite tokigt, men nu är jag en bit på vägen till min lilla dröm om en keramikverkstad i alla fall.

// en glad Terese

(Foto: Blocket.se)


Länken hit är: En drejskiva!.

Livet på landet

5 maj 2009 kl. 12:43

Trädgården

Kan inte låta bli att posta senaste fotot...

En fasanhane och hans två fruar spatserar omkring i trädgården.

// Jonas
(Foto: Jonas)Länken hit är: Livet på landet.

En stor dag!

4 maj 2009 kl. 11:09

Uppvärmning

Idag är en stor dag i prästgården.

Sotaren kom straxt innan 8 och skulle gå igenom hela vårt system. I tidigare mail-växling har vi förstått det som att det skulle ta sin tid, närmare hela dagen. Men det gick fort... Sotaren for nog redan halv 10.

Statusen är som följer:
Varje skorsten har 6 kanaler vardera.

Skorstenen till höger, framifrån sett, har alla 6 kanaler upptagna. 3 kakelugnar på bottenvåningen samt 2... nä 3... kakelugnar på ovanvåningen och en öppen spis. Hm. Det blir 7? Vilket måste innebära att två använder samma kanal... Får bli lite utredning av det här.

Den vänstra skorstenen har bara 1 kakelugn kopplad till sig så där finns 5 kanaler att "leka med". Får användas till ventilation från köksfläkten, ventilation badrum/tvättstuga samt eventuellt en kamin i tvättstugan.

Av 7 kakelugnar kan 4 användas. De som inte kan användas är i pastorsexpeditionen, mittensalen samt i lilla sovrummet. Kul att övriga kan användas!

Kakelugnarna i sig är det inget fel på utan det är kanalerna i skorstenen som är igentäppta av fågelbon och något "bibo". Enligt sotaren får man försöka mäta med ett lod i skorstenen var det täpper och på vinden knacka upp skorstenen för att rensa kanalerna. Sedan får en murare sätta igen det igen.

Premiärbrasan blev i tavelrummet och gick alldeles utmärkt. Nu är ugnen varm (gick förvånansvärt snabbt) och ska bli intressant hur hastigheten på svalnandet är.

// Jonas

(Foto: Jonas, kakelugnen i tavelrummet.)

Länken hit är: En stor dag!.

Pingstliljor och .. ja vad?

3 maj 2009 kl. 18:25

Trädgården

Ett par meter från husväggen går en lång rabatt. Ett par tulpaner, någon enstaka rosenplanta men framför allt en hel mängd med pingstliljor. Ett par av knopparna har i dagarna slagit ut och det ska bli spännande att se hur rabatten ser ut i full blom om ett par dagar.

Längre ned i trädgården, mellan två äppelträd, har det kommit upp 5-6 andra sorters blommor, lökväxter, med gula blommor. Vad nu det är för något? Något förslag?

// Jonas

Foton: Jonas
Foto 1: pingstlilja
Foto 2: ?

Länken hit är: Pingstliljor och .. ja vad?.

Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri.

30 april 2009 kl. 07:29

Trädgården

Svärmor kom fram till att det fina trädet på baksidan är körsbär eller bigarå. Det står i full blom sedan två-tre dagar. Inte dumt alls med ett stort, trevligt bärträd där! Förhoppningsvis bär det mycket frukt.

På fotot syns också ett par äppelträd. Utanför vår tomtgräns, mellan trädgården och åkern syns kyrkans stora kompost och jord-/grusupplag. Inte jättevackert men med tiden får vi försöka dölja med häck eller buskar.

Terese köpte lite trädgårdsmöbler på Svens Flytt här i Hanaskog också igår.

Igår förmiddags var lantmäteriet här. De skulle mäta upp och markera nya tomtgränsen. Den egentliga tomten slutar nämligen bara 8-10 meter från huset, men ett villkor för vårt köp var att förlänga tomten ända ner till åkerkanten, vilket naturligtvis är det naturliga. (Annars hade vi ju inte fått körsbärsträdet...)

Resultatet blev att vi äger till bakkant på stengärdet (inkl. stengärdet alltså) samt i sidled så att gränsen linjerar med tidigare gräns. Eftersom vi inte hittat några gränsmarkeringar (de låg ett par centimeter under gräset) har vi tidigare gissat var gränsen går. Som tur var stämde våra tidigare tankar, till och med att vi "får" två meter mer in mot kyrkans minneslund än vad vi bedömt.

Det ligger ett vägservitut för vår infart, för att församlingshemmet ska kunna använda samma infart från Kviingevägen (de har ingen egen infart). I kontraktet står att servitutet ska avslutas och vi skriver ett nyttjanderättsavtal istället. Detta för att, när/om kyrkan säljer församlingshemmet, ska vi slippa sådana bitar mot nya ägarna. Nyttjanderättsavtalet slutar så fort kyrkan säljer nämligen. Lantmäteriet kan dock inte ta bort servitutet förrän de fått besked från kommunen om att församlingshemmet får lov att skapa en egen infart från Kviingevägen. Det bör inte vara något problem, finns ju många villatomter som har utfarter, så de ligger tätt här omkring.

// Jonas

Foto: Jonas
Morgonsolen, 06:45.

Länken hit är: Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri..