Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Köksinredning på G!

24 september 2009 kl. 19:05

Köket

Idag anlända köket. Med det kom också Magnus som ska sätta det på plats.

Så idag har jag varit hantverkare hela dagen. Hantlangare åt Magnus och lite resonerande och lösande av saker längs vägen. Väldigt kul. Blir samma imorgon när sista överskåpen ska upp, sista öppna hyllan samt stenskivor.

Mittensalen fick vara uppacknings- och förvaringsplats. Köket fick vara så fritt som möjligt för att målare och hantverkare skulle kunna samsas. Tur att vi har stort hus...

Trappan utanför entrén är belamrad med packmaterial. Där står även diskmaskinen och täcklister och krönlist (till övergång mellan inredning och tak).

Bifogar ett gäng bilder för att visa lite vad som sker.

Dessutom har Scharfe (idag enbart Jonas men tidigare i veckan även Bengt och en praktikant) målat klart väggar och tak. Det kläddes först med mikrolit (väv) för att dölja sprickbildningar i putsen. Att enbart ha putsat hade nästan krävt att putsa om hela för att inte riskera sprickor. Laga så fin puts är inte lätt. Men den här väven känns kanonbra tycker jag.

// Jonas


Länken hit är: Köksinredning på G!.

Skiss över köket

16 september 2009 kl. 20:50

Köket

Tänkte passa på att visa hur köket är planerat.

På översta bilden är planskissen. Eftersom köket har många ingångar var det inte helt enkelt att planera. Matbordet kommer att stå mot väggen till vänster som inte har någon inredning, kanske inte den mest optimala lösningen men så får det bli.

Vy A; Längs med den breda murstocken har vi bestämt oss för att göra ett spiskompelx med vedspis och en 90cm bred spis. Spiskåpan låter vi en plåtslagare göra och i den installerar vi en fläkt med kanal genom skorstenen och motorn på vinden. På samma sida ska vi också ha en vask, så att vi slipper springa med varmt vatten över rummet, samt några skåp för förvaring, där vi också ska gömma mikron.

Vy B; Längs med denna väggen har vi kyl- och frysskåp tillsammans med en hel del förvaring. I dörren till höger finns pigtrappan med ett litet skafferi.

Vy C: Denna vägg vetter ut om gårdsplanen så vi har valt att placera diskhon framför fönstret. Här har vi gott om bänkyta  och förvaring i underskåpen. Diskmaskinen kommer tyvärr inte se ut som på bilden, den blir istället integrerad. Här har vi valt öppna hyllor istället för överskåp för att få en lite luftigare känsla.

Köket görs i massiv furu av ett lokalt snickeri, Åraslövs snickeri, som gör väldigt fina
kök.

Vårt hus är ju från 1920 så vi har försökt läsa oss till vad som var vanligt i kök då. Av den anledningen blir det släta lådor med skålhandtag och skåpsluckor med en enkel ram. Som bänkskiva har vi valt cararramarmor i sann 20-talsanda.

Vi kommer att måla köket själva eftersom vi vill måla med linoljefärg eller äggoljetempera, den långa torktiden gör att snickeriet inte har möjlighet att måla köket åt oss. Så det är ett styvt målningsjobb som väntar innan vi kan använda vårt efterlängtade kök...

Om en dryg vecka kommer köket! Äntligen! Ska bli spännande att se hur man upplever det i verkligheten.

//Terese

(Bilderna är skärmdumpar av våra ritningar, ber om ursäkt för kvaliteten.. Klickar ni på bilderna blir de något större)


Länken hit är: Skiss över köket.

Färgsättning

13 september 2009 kl. 20:33

Köket

bloggbild
Här om dagen hade vi besök av en arkitekt, Krister Wall, för att få hjälp med färgsättning i framför allt köket och salen med målningar. Krister arbetade och var nära vän med Sven Hesselgren, mannen som tog fram NCS – Natural Color System. Systemet är tydligen uppbyggt efter hur människan upplever färg - inte efter den faktiskt mätbara kulören. Att färg är en hel vetenskap är det ingen tvekan om, oerhört spännande tycker jag. Här kan man läsa lite mer.

Nu är alla snickerier i huset vita men troligtvis har de varit ljusgrå från början. Jag har tänkt att jag gärna skulle vilja ha allt i ljusgrått men slagit bort den tanken med tanke på allt jobb en sådan ommålning innebär. Men efter samtal med Krister har vi nu kommit fram till att alla husets fönster och dörrar invändigt ska målas i ljusgrå NCS S-1000, lister, fönster- och dörrfoder kommer att målas i  en något mörkare men ändå ljusgrå NCS S-2000, båda är alltså ljusa grå kulörer. Detta ska vi göra i hela huset… Puh. Men ett rum taget.

I köket kommer alltså pärlsponten vara i den mörkare grå nyansen och köksinredningen i den ljusaste grå. (eller om vi kanske ska ha vit inredning ändå... funderar...)

Lister, foder och panel kommer att målas med Ottossons linoljefärg. Troligtvis även köksinredningen - om det inte blir med äggoljetempera.

Det är ett evigt målande vi har framför oss.

//Terese

Foto: OttossonsLänken hit är: Färgsättning.

Murning - spis och vedspis

9 september 2009 kl. 10:47

Köket

bloggbild
Igår murades det upp för spis och vedspis. I det stora facket kommer en 90 cm bred spis stå. Mer om den kommer säkerligen så småningom.

I den mindre ska en vedspis stå. Nämligen en som David och Emma (axebo.se) köpte men sedan upptäckte och renoverade den som stod ursprungligen i deras hus. Den vi ska ha är köpt via Blocket tror jag.

Murningen är gjord med hydraliskt kalkbruk och kommer putsas med samma material imorgon. Slätputsat och vidkalkat kommer synliga delar vara.

Som botten till vedspisen ska jag gjuta en betongplatta som "hänger" i urtag i muren. Anledningen till gjutningen är dels att det är för långt att lägga lecablock, dels att det är blir väldigt bastant och vedspisen kan släpas ut (vilket förhoppningsvis inte behövs allt för ofta...) utan att skada underlaget, vilket hade varit problem med putsad yta på lecablock eller slaget valv.

Vi verkar ha haft extrem tur vad gäller rökkanalen till vedspisen. Spisen är av typen där "utblåset" bara är på baksidan. Ibland kan man välja om man vill ha den uppåt (bygga på med rör) eller bakåt, direkt in i skorstenen. I det senare fallet, vårt fall, måste man då träffa rakt in i kanalen, eftersom det inte finns plats att bygga några vinklar som för in röken.

Kanalen går snett nedåt hela vägen i köket och är bara aningen bredare än "utblåset". Men märkligt nog är placeringen i sidled exakt där den behöver vara för att vi ska ha spisen där vi vill och på den höjd vi behöver. Bara att tacka och ta emot för att vi inte behöver byta spis (till en där röken kunde ledas ut uppåt) eller flytta spiskomplexet (typ omöjligt och det vill vi inte heller).

// JonasLänken hit är: Murning - spis och vedspis.

Golvvärme i tvättstugan

8 september 2009 kl. 20:16

Tvättstuga

bloggbild
Golvet i tvättstuga (och badrummet vid sidan om) var länge ett orosmoment. Tanken var att lägga golvvärmeslingorna i isoleringen, "trycka upp" dem mot golvplanken genom att skruva dit en 28x70 efterhand. Sedan flytspackla och lägga golvmatta varefter till slut klinkers.

Flytspackling är något jag drar mig för.

Genom en del resonerande, bland annat med rörmokaren, har vi kommit fram till en annan lösning, och den känns jättebra.

Det började med att rörmokaren var skeptisk till vår första lösning, eftersom värmen kom relativt långt från golvytan; 28mm plankgolv, 10-30mm flytspackel (eller så) samt klinkers. 28 mm golvplank isolerar rätt bra och risken skulle vara att vi behöver ha onödigt hög temperatur på tillvatten.

Normalt brukade rörmokaren regla upp med 28x70 och lägga värmeplåtarnas skåra emellan. Därefter golvgips.

Nu blev vår lösning ganska liknande.

Nämligen:

Isolering från ovansidan spräckpanel (salens putsade tak). (Ca 20cm cellulosaisolering).

Spontat golvplank, 28mm. (Vi reglade upp extra så nu är det ca 35 cm cc.)

I det golvet har vi fräst spår för golvplåten och lagt slinga i. Fräst ca 16 mm, så det är minst 12 mm kvar. Känns väldigt stabilt och bra och troligen mer stabilt än att "bara" regla upp med 28x70.

Nu blir det på med golvgips och sedan matta och klinkers på det. Fall i hela rummet finns, för det gjorde vi redan när vi riktade golvet. Så nu finns det fall ner till ingången till duschen och inne i duschen blir det ännu mer fall genom att flytspackla den biten (ovanpå golvgipsen). Det blir ingen kant in i duschen.

// JonasLänken hit är: Golvvärme i tvättstugan.

Kviinge spa & relax

4 september 2009 kl. 18:38

Badrum

Nja, inte riktigt kanske...

Detta är stället där vi duschar sen några månader tillbaka... Vi håller ju på att renovera badrum, tvättstuga och kök samtidigt. En liten toalett har vi men ingen riktig dusch.

Det gamla badkaret ställde vi ner i källaren - vars mesta invånare är spindlar och en och annan padda, där finns en golvbrunn och en kran med en avklippt slang till.

Ska erkänna att det inte är så oerhört lockande att gå ner i vår råa källare för att duscha tidigt på morgonen. Nu har det dessutom blivit så mörkt att man får ta med sig ett stearinljus ner för att se något alls.

Men det funkar, rena blir vi och att ha en vanlig dusch så småningom kommer att kännas som värsta lyxen..

Så, nu har ni fått se lite av renoverings baksida :)

//Terese
(Foto: Terese)


Länken hit är: Kviinge spa & relax.

Skafferi

31 augusti 2009 kl. 21:11

Inspiration inne

Nu för tiden drömmer jag (bokstavligen) om köket. Det ska bli sååå underbart att ha ett stort rum med vatten, spis och kyl/frys på samma ställe, för att inte tala om diskmaskin och ugn.

Men så såg jag detta lilla ljuvliga skafferi, en annan sak jag inte vill vara utan i vårt kök. Tyvärr var det inte möjligt att planera in ett skafferi i köket men vi har sån tur att det redan finns ett -  i pigtappan, några trappsteg från köket. Gissningsvis i nästan samma storlek som det på bilden fast hyllorna sitter bara på sidorna och inte rakt över.

Borde egentligen visa er lite mer hur vi lever nu, utan kök och dyl. Men det är liksom inte så trevliga bilder...

// Terese

(Foto: alvhem)

Länken hit är: Skafferi.

Golvet på plats

24 augusti 2009 kl. 21:29

Köket

Man kan tro att det står stilla i Kviinge Prästgård. Bloggen är ju stilla.

Men här är full fart! Kanske är det därför bloggen stått still.

Köksgolvet ska jag berätta om.

Ser i tidigare blogpost att vi hade en fråga till snicker om 6-meters brädor för att slippa skarva.

Resultatet har blivit en generalskarv, eftersom så långa plank inte fanns tillgängliga. Men skarven talar för framtiden om hur rummen såg ut tidigare. Väggen till serveringsgången är nu markerad med en skarv, foto får komma senare.

Golvet är nu täckt av masonitskivor för att jobbet ovan golvet fortsätter och vi inte ska slita på det (än).

Men lite mer om konstruktionen.

Det är rejäla bjälkar i golvet mot källaren, ca 10 tum. Ca 1 cm från nederkanten har vi lagt lister (ca 2x1 tum). De bär trossbottenbrädorna, som vi lagt tillbaka så långt som möjligt. De ligger löst på, intill varandra.

Ovanpå det har vi häftat fast vindtät papp (Bison Vindskydd). Det är vindtätt men diffusionsöppet. I facket har vi isolerat med cellulosaisolering (Thermofloc). Detta sprutade vi in med en isoleringsmaskin som först finfördelade och luftade isoleringen som låg hårt packat i säckar. På plats tryckte vi till det litegran med en sopborste.

Direkt på detta har vi spikat golvplanken. Ett spontat furugolv från ett snickeri i Delsbo. Ca 28 mm högt och 120 mm brett. En fröjd att lägga! Vår hantverkare Sven och jag hade inga problem att lägga det. Vi skråspikade i sponten så att det inte är några synliga spikar ovanifrån. Äldre golv spikas hellre med handsmidd spik ovanifrån så att spikhuvudet syns, men 20-talet, som vi ju bygger, hade klippspik och spikades från sidan.

Lite tråkigt att behöva täcka hela golvet direkt istället för att kunna njuta av det. Men bara att kunna gå i köket (till groventrén där vi diskar) utan att hoppa från bjälke till bjälke med fara för livet, är en stor njutning.

Konstruktionen är alltså ganska enkel.
- Bjälkar
- "Bärläkt"
- Lösa plank
- Vindtät papp
- Lös isolering
- Golv

Skulle man av någon anledning behöva komma åt något i golvet (vatten, avlopp eller el som ligger gömt där), är det ganska "lätt" att göra det underifrån. Och "lätt" återställa.

Nu ska vi ju inte behöva det, då har något gjorts fel. Men ändå. Enkelheten fascinerar.

// JonasLänken hit är: Golvet på plats.

Prästgården ska bli röd

22 juni 2009 kl. 21:02

Husets historia

bloggbild
För ett par veckor sedan var Terese uppe och kikade i kyrkans arkiv. Eftersom vi bor i en prästgård, finns det ganska väl dokumenterat vad som har gjorts vid huset.

Träfasaden är inte den ursprungliga. Det syns på så sätt att fönstren är "insjunkna" i förhållande till fasaden. Huset har nämligen tilläggsisolerats och fått ny fasad.

I arkivet hittade Terese information om att huset från början var rött. Falurödfärgat alltså. Då blev ju jag lycklig! Falu rödfärg är min favorit. Känns som en jordnära och naturlig färg, dessutom lättmålad.

Vi har haft tankar på att i sommar tvätta fasaden (högtryckstvätt) och att någon annan sommar måla huset med linoljefärg. Nuvarande panelen har ett yttre skikt av plastfärg men innan för ett flertal lager av färg, varav den innersta verkar vara linoljefärg, i lite ljusare gul än vad husets nuvarande färg är.

Plastfärgen har genom åren påverkat fasaden mycket negativt. Eftersom färgen är tät, torkar inte fukt som kryper in i trät, upp. Utan stannar kvar och orsakar med tiden rötskador (se foto 3).

Nu mår fasaden ändå förhållandevis bra och det troligen tack vara det innersta lagret av linoljefärg.

Men som sagt. Huset har varit rött. Och innanför träpanelen och ett tunt lager av tilläggsisolering, sitter den rödfärgade träpanelen kvar. Kul!

Det innebär att vi "bara" behöver plocka bort yttre träpanelen, isoleringen, och sedan lägga ny läkt. Ja, vi behöver också fixa nytt foder till fönstren. Men det är bra! För nuvarande fönsterfoder gör inte huset rättvisa.

Ska vi tilläggsisolera igen och lägga på ny panel?
Ja det kan man fundera på. Men nuvarande tilläggsisolering är väldigt tunn. Och ska vi tilläggsisolera om igen, vill man nog lägga på mer för att det ska vara lönt. Och husets proportioner förstörs. Våra tankar just nu är att låta bli det och satsa på att ha riktigt bra isolerat uppåt, i snedtaket på andra våningen och i vindstaket. Det är ju uppåt den mesta energin försvinner.

// JonasLänken hit är: Prästgården ska bli röd.

Bergklint & Malva

6 juni 2009 kl. 22:06

Trädgården

Igår kväll när jag låg och läste i en trädgårdsbok tänkte jag; '-Malva, det är nog en trevlig blomma som jag vill ha här någonstans.' Och så när jag traskar ut här på morgonen för att påta lite i trädgårdslandet står den där och har precis börjat blomma. Två små grupper av malvor hittade jag bland byggskrotet. En trevlig överraskning! Inte helt olik stockrosen, tycker jag, men mindre. För det är väl Malva? Eller finns det någon annan som vet bättre?

Och så har vi Bergklint - inte Temyta, som jag först trodde. Det slog mig att Temyta blommar senare och att den jag hade i Lund var något mer lila så nu har jag kommit fram till att det troligtvis är bergklint som, till skillnad från blåklinten, är perenn. De växer längs med husets framsida lite förvildat och välkomnar trevligt vid den stora stentrappan. I bakgrunden syns en av flaggorna som ingick i husköpet, passande att få med så här på nationaldagen!

...Du tysta, Du glädjerika sköna.
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna...


//Terese
(Foto: Terese)


Länken hit är: Bergklint & Malva.