Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Ett rött gammalt hus...

7 maj 2010 kl. 12:13

Huset utvändigt

Ja, visst är det ett vackert gammalt rött hus? Och det är inte vilket som helst, det är vårt!

Jonas har i början av veckan börjat riva bort den nyare gula träfasaden, bakom den sitter nämligen den gamla utsprungliga fasaden sedan huset byggdes. Detta upptäkte jag i ett dokument när jag var och rotade i kyrkans arkiv förra sommaren, som Jonas avslöjat tidigare. Sedan dess har vi blivit mer och mer övertygade om att plocka bort den nyare fasaden och den supertunna tilläggsisolering som gjordes på 50-60 talet.

Ett oerhört spännande projekt tycker vi. Den gamla fasaden verkar vara i hyfsat skick men självklart krävs en hel del arbete med den ändå. Läkt, vattbräda och fönsterfoder med mera är ju helt borttaget och måste återställas.

Det får ta den tid det tar, inte säkert vi blir färdiga i sommar, men det ska bli spännande att se huset i dess rätta proportioner och med fönster i liv med fasaden.

Än känns det lite ovant att se huset i rött men när vi väl är färdiga har jag en känsla av att det kommer kännas hur bra som helst.

Håll i ratten nästa gång ni kör förbi, då är kanske huset rött...
Här kan ni se hur vårt gula hus ser ut till största del idag.

Foto: taget på baksidan, den lilla del av fasaden som nu är röd.

//Terese


Länken hit är: Ett rött gammalt hus....

Uppdatering!

21 april 2010 kl. 20:50

Ingen kategori

Det var ett tag sedan vi skrev här...
Är dags att börja bruka lite allvar igen. Vi vill ju gärna blogga om vår prästgård.

Tänkte skriva om lite av varje. För även om bloggen står stilla, händer det en del här hemma.

Tvättstugan har gått framåt en hel del. Golv, väggar, tak är färdiggipsat. Hyllan in under snedtaket är också grunden klar på. Nu är nästa steg att plastmattan ska dit, därefter kakel och klinkers.

I trädgården händer mycket. Det mesta sker av sig själv nu när solen värmer... "Scillahavet" är mäktigt. Snödropparna, snöklockorna och vintergäcken har blommat över. Några påskliljor har vi här och var och lite tulpaner är på väg upp också. Pingstliljorna är på väg upp också, var en mäktig syn förra våren.

Fem holkar har vi fått upp också. Ännu är jag inte säker på om någon flyttat in. Häromdagen var två talgoxar inne i en av holkarna, samtidigt och starar (tror jag) flyger också runt och och samlar "skräp". Två holkar har 4-5 cm hål, ska passa stararna.

Svärfar Folkes "Grållen" kördes hit, med släp, av svärfar ikväll. Den ska användas imorgon när det händer lite grejer här. Vi har fått hit ett lass matjord som ska ut på gräsmattan för att "laga" efter bergvärmegrävningen. Jag har jämnat till hjälpligt med gräsklipparen med en pall på släp. Plockat bort en massa sten också. Nu ska matjorden ut och gräs sås. Dessutom kommer imorgon ett lass 0-16-grus ("rött") som ska ut över gårdsplanen. Även den grävdes ju upp en hel del vid bergvärmegrävningen.

En grävmaskinist kommer också hit med en liten grävare. Dels för att sprida matjord/grus men också för att gräva upp 30-40 cm i en rundell på framsidan. Vi ska nämligen skapa en rundell. Ca 3,5 meter i diameter, rakt framför entrén. Mellan entrén och rundelln är hyfsat med plats. Bilen kommer lätt emellan och man kan även öppna bildörrarna utan problem. Blir nog rätt bra.

Så lite händer här ändå!

Just det. 10 dagar i Italien har vi också hunnit med. En mycket skön semester i ett vårgrönt mellanitalien. Och vi hann hem innan askmolnet...

// Jonas


Länken hit är: Uppdatering!.

Morgonkaffet...

23 januari 2010 kl. 09:13

Köket

... har just avnjutits i värmen från vedspisen.

Är ensam hemma idag. Laddar för lite pärlspontsmålning och städning.

Vedspisen har vi fått av min bror, de hade en över... Tack - vi njuter av den dagligen!
Massor av fin ved har vi fått av min farbror, tack Lennart! Utan den hade vi inte njutit fullt lika mycket av vedspisen. Hinken till aska ropade vi in under sommarens semestertripp på en auktion i Delsbo. Stolen följde med på köpet för ett annat blocketfynd och handduken fick jag av svärmor i julklapp.

Och jag måste säga - allt detta gör att man njuter en smuta extra där i värmen av spisen.

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Morgonkaffet....

Badrumsgolv på gång

19 januari 2010 kl. 21:28

Badrum

Var precis uppe i vårt blivande badrum och tog ett foto i bygglampans sken, måste bara visa lite vad som händer där.

Idag har några plattor lagts och nu kan man ana hur det faktiskt blir. Och så här långt känns det mycket bra. Senast igår kväll resonerade vi om hur bred kant vi skulle ha runt om och upp på väggen, det blev en halv platta och det blir nog precis så som vi hoppats. Klinkern kommer från CC Höganäs och heter Grynna. Plattan är 15x15cm, det mått som var vanligast på klinker förr. Den svarta är lite åt antracitgrå och den vita något gräddvit. Tanken är att det ska upplevas som svart vitt men med lite patina -  som om det legat på plats ett tag.

Under klinkern har vi lagt plastmatta. Väggar vid dusch och badkar är också klädda med plastmatta. På plastmattan ska vi sen kakla och sätta upp pärlspont. Pärlsponten kommer vi troligtvis först spika på en list som i sin tur fästes i väggen för att göra så få hål som möjligt  i tätskiktet. Kanske konstigt kan man tycka, men vi har valt  att göra så här dels för att säkra tätskiktet men också för att kunna skapa gammaldags charm -  som vi tycker passar huset.

Jag har avslutat målningen för kvällen, all pärlspont till badrummet är nu grundmålad med vit linoljefärg. Helst ska jag hinna måla den en gång till innan den sätts på plats så att vi bara har slutstrykning kvar. Linoljefärg fungerar utmärkt i lite fuktiga utrymmen.

Vill man läsa lite om badrum i gamla hus och byggnadsvård rekommenderar jag Gård & Torp.

// Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Badrumsgolv på gång.

Tapetdrömmar

17 januari 2010 kl. 21:07

Inspiration inne

I vårt hus finns några genomgångs- och hallutrymmen som jag mer än gärna vill smycka med någon trevlig tapet.

Favoriterna ser ni ovan. Tycker de passar bra till ljusgrå lister och foder som hela huset så småningom ska få.

Den första heter Theorins Konditori och är makalöst vacker, tycker jag. Någonstans i huset ska den klistras upp, var ska jag fundera på ett tag till. Kanske blir det i hallen. Miljöbilden har jag fotograferat på Växbo kvarn när vi var där i krokarna på semester i somras.

Den andra tapeten heter Hovdala Blomma, originalet sitter på Hovdala slott. Det är också en mycket vacker tapet som nog kan få pryda en och annan vägg här hemma, möjligtvis ett sovrum. Miljöbilden kommer från en inredningstidning, minns tyvärr inte vilken.

Båda tapeterna kommer från Lim & handtryck, de gör fantastiska tapeter.

Det dröjer nog ett tag innan mina tapetdrömmar blir verklighet för här gäller principen - ett rum i taget - och nu är det badrummet som vi arbetar på.

//Terese

(Collage: Terese, Foto: Terese, lim & handtryck)


Länken hit är: Tapetdrömmar.

Julens left overs

13 januari 2010 kl. 18:36

Jul

Julen är slut och har städats ut. Men något litet blir ändå kvar. Den fina vita amaryllisen får blomma över innan den slängs ut och nötterna får ätas upp.

Nötterna är trädgårdens skörd, vi har massvis med hasselbuskar och ett valnötsträd så i höstas plockade vi en del av det och än går det ingen nöd på oss. Årets julklapp är nog den bättre beganade nötknäckaren; välbehövlig och välanvänd.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Julens left overs.

En del av köket

11 januari 2010 kl. 18:45

Köket

Här får ni se en del av köket som är klart! Alldeles underbart! Nu använder vi och njuter av det för fullt. Detta är Vy B (jämfört med ritningarna).

Längs med denna väggen har vi kyl- och frysskåp tillsammans med en hel del förvaring. Kylskåpet är ett LG med en bred kyl bakom de båda övre dörrarna och frys i lådan nertill. I dörren till höger finns pigtrappan med ett litet skafferi, där pågår fortfarande renovering så det dröjer lite innan vi börjar använda det. Dörren ska så småningom målas och så ska handtaget bytas ut mot ett mer tidstypiskt. Rakt fram till vänster finns hallen och genom dörren till vänster kommer man till sal 1 som vi ska använda som vardagsrum.

Om man tittar noga kan man se att krönlisten mot taket är utbyggd på vänster sida. Pigtrappan kommer upp där, så för att slippa se trappan i taket löste vi det så här. Nästan borttrollat tycker vi!

Taklamporna är IKEAs Fado, 7 stycken hänger i vårt kökstak.

Detta är vad jag har att visa idag, det andra har inte hamnat på bild än - får bli när kameran kan arbeta i dagsljus.

/Terese

(Foto: Terese. Klicka för större bild)


Länken hit är: En del av köket.

Fläktkåpa

10 januari 2010 kl. 20:59

Köket

Satt precis och kikade på det allra första inlägget här på bloggen om köket. Det har hänt en del sedan dess...

Exempelvis används den skorstenskanal som då var för köksfläkten, idag till vedspsisen som sprakar just nu.

Köksfläkten har fått en annan kanal, som var "ledig". Troligen har kanalen använts till en vedspis i köket eller till något i källaren. Men det var länge sedan.

På vinden har vi nu motorn till fläkten på plats inklusive ljuddämpare. Anslutningarna in och ut ur skorstenen ska bara muras fast och eldragningen göras klart. Ska bli spännande att se hur mycket/litet det hörs i köket och hur effekten är.

Nere i köket är fläkt och -kåpa på plats. Det sista är att kaklet ska fogas och ett hål rakt ovanför vedspisen ska få ett lock med infällda spotar.

Kåpan blev mycket bra.

Först beställde vi en från ett plåtslageri i Hässleholm, men den blev inte helt lyckad. Den nuvarande har smeden Magnus Nilsson gjort. 2 mm plåt och alla hörn är bockade och snygga. Terese har målat den tre gånger med vit linoljefärg.

Vi har fått gott om hjälp med den här biten. Terese, jag och svärfar Folke (www.folkesbygg.se) hjälptes åt att sätta upp den. Först placera den på plats för att markera var vi skulle borra och plugga i skorstensmuren. Sedan borra, plugga och återigen på plats. Sedan ner och upp ett par gånger till för att skrapa lite här och var för att få den tätt mot muren. Terese 10-årige brorsons julklapp, en behändig skruvdragare, fick vi låna och den fick precis plats på minsta stället. Terese storebror Fredrik har kaklat väggen med fasat kakel från Höganäs.

För övrigt i köket är det lite "smågrejer" som ska på plats. Ett element till, stenskiva bakom vedspisen, lite lister och en lucka i ett luftintag.

//Jonas

(Foto: Terese & Jonas)Länken hit är: Fläktkåpa.

Vintervärmare

3 januari 2010 kl. 18:39

Uppvärmning

Vacka vinterdagar nu! Jag passar på att bjuda på några härliga vintervämare i bilder...

Värmande gott kaffe på isen idag. Kopparna är bland det första jag gjort i keramik. De vackra vantarna har en blind (!) tant stickat. Hemma har vedspisen i köket nyligen kopplats in, den vämer gott när man kommer in från kylan. Jonas favoritplats!

Vi njuter.

// Terese

(Foto: Jonas & Terese)

Länken hit är: Vintervärmare.

Skura golv

29 december 2009 kl. 17:07

Köket

I köket har vi skurgolv, det vill säga obehandlat trägolv som vi helt enkelt bara skurar med kallt vatten och såpa. Nu när golvet är nytt mår det bra av att såpaskuras några gånger, för att få en lite tåligare och mer smutsavvisande yta. Sen när det fått sig några skurningar räcker det förhoppningsvis med 2-3 gånger om året men det beror nog på hur mycket vi spiller...

Igår, på min lediga dag, tog jag tillfället i akt och klafsade runt i kallt skurvatten. Lite slit men det doftar gott och känns rent och fint!

Lite sugen är man på att någongång testa Pippis skurteknik...

// Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Skura golv.