Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Saft i bersån

8 juli 2010 kl. 21:58

Smakfullt & gott

I förra veckan gjorde jag fläderblomssaft och jordgubbssaft med fläder, underbart gott och läskande dessa varma sommardagar. Inte för att jag är någon saftdrickare direkt, men Jonas och kära gäster kan ju dricka desto mer. Svårt att avgöra vilken av dem som är godast men läckrast färg har helt klart jordgubbsaften med fläder!

Någon berså har vi inte riktigt - ännu, men det är nästan så att schersminbuskarna skapar en.

Fläderblomssaft
(recept från mamma)
50-60 stora klasar fläderblommor (Plocka gärna dem nätt och jämt utslagna i torrt väder, utan ohyra. Klipp bort det mesta av gröna stjälkar.)
3-4 citroner, vältvättade och skivade
2-4 kg socker (Jag tar 2 kg socker och fryser in det mesta av saften)
3 l kokt, avsvalnat vatten
60g citronsyra

Lägg fläderblommor och citroner i en stor bunke. Häll på socker, vatten och rör ner citroncyra. Täck över med handduk eller lock och ställ svalt. Låt stå 4-5 dagar. Rör om saften så ofta att allt socker löses upp.

Sila i silduk och fyll saften på rena flaskor.

För mig blev det ca 4, 5 liter konsentrerad flädersaft.

Jordgubbssaft med fläder (Recept från Ernst Kirchsteiger i Allt om trädgård nr 6 2010)
20 klasar fläderblommor
2 liter jordgubbar, något mosade
2 liter vatten
2 kg strösocker
30g citronsyra
1 citron, skivad
(2 krm natriumbensoat)

Lägg fläderblommor och jordgubbar i en bunke. Koka vatten och socker, låt svalna något och häll det över fläder och jordbubbar. Blanda i citron och citronsyra. Låt stå övertäckt och kallt i 5 dygn. Sila och blanda ev. i natriumbensoat. Tappa upp i rengjorda glasflaskor.

För mig blev det drygt 3 liter saft.

Jag har den mesta av saften i frysen, men några liter i flaskor för att drickas närmsta tiden. Fryser man in saften kan man ta lite mindre socker och hoppa natriumbensoat, det håller  bra ändå.

Nu har vi i alla fall ett antal liter saft i frysen och i dag har jag tryckt in många liter jordgubbar -  allt för att kunna känna på sommarsmakerna även i höst!

//Terese

Foto: Terese


Länken hit är: Saft i bersån.

Trädgårdens juveler

30 juni 2010 kl. 22:11

Trädgården

Våra pioner och doftschersminer sprider en fantastisk väldoft i hela trädgården just nu. Det är alldeles ljuvligt! Och om jag väljer lite var jag tittar så ser vyerna härligt inbjudande ut (läs: vänder ryggen mot fasadrestaureringens bråte). Spansk näva, som jag planterade förra sommaren, blommar nu massor och drar blicken från annat mindre trevligt ogräs. Är det inte precis så en trädgård ska fungera -  dra blicken från sånt man inte vill se och få en att stanna upp och njuta en smula?

Hann, eller orkade, inte med att så egna tomater i våras. Men de inköpta plantorna har i alla fall fått plats bakom några vindskyddande gamla fönster. Det får funka bra i väntan på växthuset som finns i mina drömmar.

Här har gästerna i stort sett avlöst varandra de senaste dagarna men idag var det paus med tvätt, städ och annat småfix. Vilket härligt sommarväder vi fått.

//Terese

(Foto: Terese)

Länken hit är: Trädgårdens juveler.

Blomsterrundel

23 juni 2010 kl. 22:31

Trädgården

I våras försökte vi rätta till såren på gårdsplanen och gräsmattan efter bergvärmeborrning och grävning. När vi ändå var igång bestämde vi oss för att anlägga en blomsterrundel mitt på gårdsplanen framför huset, 3 meter i diameter.

Jonas har gjort det tunga arbetet och jag har först planerat (läs: roat mig med att läsa mängder av trädgårdsböcker och trädgårdstidningar) och sen planterat. Än ser det inte så maffigt ut direkt och eventuellt ska något mer dit och kanske något annat flyttas bort, vi får se. I vilket fall verkar det mesta växa och må bra så här långt i alla fall. Hoppas på  blomning som avlöser varandra hyfsat bra och ser fram emot ett blickfång där. Ska bli spännande att se hur det funkar till en röd fasad så småningom också.

Det härliga med trädgård är ju att man hela tiden får nya chanser, år efter år, och att man ganska enkelt kan förändra om man vill det.

I rundeln står nu kantnepeta, daggkåpa, vit höstaster, stjärnflocka, vit löjtnanshjärta, röd rudbeckia, julros, höstanemon och så har jag säkert glömt något nu i skrivande stund (har inte min skiss framför mig just nu...) Några lökar ska nog ner i höst också.

Ser fram emot om ett år eller två då det vuxit till sig lite och man kan se lite mer av resultatet.

// Terese

Foto: Terese


Länken hit är: Blomsterrundel.

Vedspis & Ilve-spis

8 juni 2010 kl. 17:23

Köket

Kom på att det egentligen inte är så mycket ni fått se av köket, bara detta. Så här kommer ett par bilder på våra älskade spisar, halva vy A jämfört ritningarna.

Vi bestämde oss för att göra ett helt spiskompelx längs med den 2 meter breda murstocken i köket med vedspis och en 90cm bred spis.

Vedspisen eldas det i så gott som dagligen (med undantag för när jag ställt en vas med blommor där), mest för att det är så mysigt och ger så härlig värme. Troligen har det funnits vedspis i köket då huset byggdes men den har sedan blivit bortplockad vid renovering. Under vedspisen har vi gjort lite utrymme för vedförvaring och en hink för aska.

Spisen är en Ilve, PDFI-90-MP, som vi själva importerat från Italien, på så vis blev det betydligt billigare än att köpa en likadan i Sverige. Lite nervöst var det men det fungerade väldigt bra till slut, trots italienarens mycket knaggliga engelska... Vi valde att ha induktionshäll och är mycket nöjda så här långt. Gas var lockande men lite krångligare att installera för vår del. Spisen har 2 ugnar, ett önskemål jag hade. En, den stora, har varmluft och den lilla lite grillfunktioner.

Under spisarna har vi lagt en golvpåt, främst för att det krävs till vedspisen. Vi valde att anpassa den efter hela spiskomplexet och det gör att det lite mer binds samman till en enhet.

Spiskåpan är tillverkad efter våra mått och så har vi installerat en inbyggnadsfläkt ovanför spisen med motor på vinden, för det har vi använt en skorstenskanal. Att ha motorn på vinden är verkligen att rekommendera om det det är möjligt, fläkten blir i stort sett är ljudlös(!) här nere i köket.

Tog bilden i förra veckan när jag nyligen plockat in buketten på vedspisen och höll på att baka en kaka -så ugnen är på uppvärmning och smöret på smältning.

Får se när bilder på resten av köket kommer.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vedspis & Ilve-spis.

Lite somrigt

2 juni 2010 kl. 10:42

Blommor & grönt

Det har inte varit något vidare väder här sista tiden så jag plockade in lite försommar istället. Njuter verkligen av att kunna gå runt och plocka ihop lite olika buketter i trädgården. Syren, akleja, hundkex, förgätmigej, liljekonvalj, pingstliljor, tulpaner med mera. Försommar, eller hur?

Och nu så har sommaren kommit! Idag skiner solen och den ska det njutas av - ute.

//Terese

(Foto: Terese, på blommorna inne.)


Länken hit är: Lite somrigt.

Ett rött gammalt hus...

7 maj 2010 kl. 12:13

Huset utvändigt

Ja, visst är det ett vackert gammalt rött hus? Och det är inte vilket som helst, det är vårt!

Jonas har i början av veckan börjat riva bort den nyare gula träfasaden, bakom den sitter nämligen den gamla utsprungliga fasaden sedan huset byggdes. Detta upptäkte jag i ett dokument när jag var och rotade i kyrkans arkiv förra sommaren, som Jonas avslöjat tidigare. Sedan dess har vi blivit mer och mer övertygade om att plocka bort den nyare fasaden och den supertunna tilläggsisolering som gjordes på 50-60 talet.

Ett oerhört spännande projekt tycker vi. Den gamla fasaden verkar vara i hyfsat skick men självklart krävs en hel del arbete med den ändå. Läkt, vattbräda och fönsterfoder med mera är ju helt borttaget och måste återställas.

Det får ta den tid det tar, inte säkert vi blir färdiga i sommar, men det ska bli spännande att se huset i dess rätta proportioner och med fönster i liv med fasaden.

Än känns det lite ovant att se huset i rött men när vi väl är färdiga har jag en känsla av att det kommer kännas hur bra som helst.

Håll i ratten nästa gång ni kör förbi, då är kanske huset rött...
Här kan ni se hur vårt gula hus ser ut till största del idag.

Foto: taget på baksidan, den lilla del av fasaden som nu är röd.

//Terese


Länken hit är: Ett rött gammalt hus....

Uppdatering!

21 april 2010 kl. 20:50

Ingen kategori

Det var ett tag sedan vi skrev här...
Är dags att börja bruka lite allvar igen. Vi vill ju gärna blogga om vår prästgård.

Tänkte skriva om lite av varje. För även om bloggen står stilla, händer det en del här hemma.

Tvättstugan har gått framåt en hel del. Golv, väggar, tak är färdiggipsat. Hyllan in under snedtaket är också grunden klar på. Nu är nästa steg att plastmattan ska dit, därefter kakel och klinkers.

I trädgården händer mycket. Det mesta sker av sig själv nu när solen värmer... "Scillahavet" är mäktigt. Snödropparna, snöklockorna och vintergäcken har blommat över. Några påskliljor har vi här och var och lite tulpaner är på väg upp också. Pingstliljorna är på väg upp också, var en mäktig syn förra våren.

Fem holkar har vi fått upp också. Ännu är jag inte säker på om någon flyttat in. Häromdagen var två talgoxar inne i en av holkarna, samtidigt och starar (tror jag) flyger också runt och och samlar "skräp". Två holkar har 4-5 cm hål, ska passa stararna.

Svärfar Folkes "Grållen" kördes hit, med släp, av svärfar ikväll. Den ska användas imorgon när det händer lite grejer här. Vi har fått hit ett lass matjord som ska ut på gräsmattan för att "laga" efter bergvärmegrävningen. Jag har jämnat till hjälpligt med gräsklipparen med en pall på släp. Plockat bort en massa sten också. Nu ska matjorden ut och gräs sås. Dessutom kommer imorgon ett lass 0-16-grus ("rött") som ska ut över gårdsplanen. Även den grävdes ju upp en hel del vid bergvärmegrävningen.

En grävmaskinist kommer också hit med en liten grävare. Dels för att sprida matjord/grus men också för att gräva upp 30-40 cm i en rundell på framsidan. Vi ska nämligen skapa en rundell. Ca 3,5 meter i diameter, rakt framför entrén. Mellan entrén och rundelln är hyfsat med plats. Bilen kommer lätt emellan och man kan även öppna bildörrarna utan problem. Blir nog rätt bra.

Så lite händer här ändå!

Just det. 10 dagar i Italien har vi också hunnit med. En mycket skön semester i ett vårgrönt mellanitalien. Och vi hann hem innan askmolnet...

// Jonas


Länken hit är: Uppdatering!.

Morgonkaffet...

23 januari 2010 kl. 09:13

Köket

... har just avnjutits i värmen från vedspisen.

Är ensam hemma idag. Laddar för lite pärlspontsmålning och städning.

Vedspisen har vi fått av min bror, de hade en över... Tack - vi njuter av den dagligen!
Massor av fin ved har vi fått av min farbror, tack Lennart! Utan den hade vi inte njutit fullt lika mycket av vedspisen. Hinken till aska ropade vi in under sommarens semestertripp på en auktion i Delsbo. Stolen följde med på köpet för ett annat blocketfynd och handduken fick jag av svärmor i julklapp.

Och jag måste säga - allt detta gör att man njuter en smuta extra där i värmen av spisen.

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Morgonkaffet....

Badrumsgolv på gång

19 januari 2010 kl. 21:28

Badrum

Var precis uppe i vårt blivande badrum och tog ett foto i bygglampans sken, måste bara visa lite vad som händer där.

Idag har några plattor lagts och nu kan man ana hur det faktiskt blir. Och så här långt känns det mycket bra. Senast igår kväll resonerade vi om hur bred kant vi skulle ha runt om och upp på väggen, det blev en halv platta och det blir nog precis så som vi hoppats. Klinkern kommer från CC Höganäs och heter Grynna. Plattan är 15x15cm, det mått som var vanligast på klinker förr. Den svarta är lite åt antracitgrå och den vita något gräddvit. Tanken är att det ska upplevas som svart vitt men med lite patina -  som om det legat på plats ett tag.

Under klinkern har vi lagt plastmatta. Väggar vid dusch och badkar är också klädda med plastmatta. På plastmattan ska vi sen kakla och sätta upp pärlspont. Pärlsponten kommer vi troligtvis först spika på en list som i sin tur fästes i väggen för att göra så få hål som möjligt  i tätskiktet. Kanske konstigt kan man tycka, men vi har valt  att göra så här dels för att säkra tätskiktet men också för att kunna skapa gammaldags charm -  som vi tycker passar huset.

Jag har avslutat målningen för kvällen, all pärlspont till badrummet är nu grundmålad med vit linoljefärg. Helst ska jag hinna måla den en gång till innan den sätts på plats så att vi bara har slutstrykning kvar. Linoljefärg fungerar utmärkt i lite fuktiga utrymmen.

Vill man läsa lite om badrum i gamla hus och byggnadsvård rekommenderar jag Gård & Torp.

// Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Badrumsgolv på gång.

Tapetdrömmar

17 januari 2010 kl. 21:07

Inspiration inne

I vårt hus finns några genomgångs- och hallutrymmen som jag mer än gärna vill smycka med någon trevlig tapet.

Favoriterna ser ni ovan. Tycker de passar bra till ljusgrå lister och foder som hela huset så småningom ska få.

Den första heter Theorins Konditori och är makalöst vacker, tycker jag. Någonstans i huset ska den klistras upp, var ska jag fundera på ett tag till. Kanske blir det i hallen. Miljöbilden har jag fotograferat på Växbo kvarn när vi var där i krokarna på semester i somras.

Den andra tapeten heter Hovdala Blomma, originalet sitter på Hovdala slott. Det är också en mycket vacker tapet som nog kan få pryda en och annan vägg här hemma, möjligtvis ett sovrum. Miljöbilden kommer från en inredningstidning, minns tyvärr inte vilken.

Båda tapeterna kommer från Lim & handtryck, de gör fantastiska tapeter.

Det dröjer nog ett tag innan mina tapetdrömmar blir verklighet för här gäller principen - ett rum i taget - och nu är det badrummet som vi arbetar på.

//Terese

(Collage: Terese, Foto: Terese, lim & handtryck)


Länken hit är: Tapetdrömmar.