Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Plåt

25 september 2010 kl. 11:33

Huset utvändigt

Utvändigt har det hänt en hel del i prästgården.
Främst med fasaden, men mer om det en annan gång.

På grund av fasadens förändringar har vi haft hängrännor, inkl. krokar, och stuprör nere för tvättning och ommålning. Fasaden ska återfå sin forna faluröda lyster och vi har funderat på hur hängrännor och stuprör ska se ut. Det "klassiska" är ju att man väljer vitt. Hängrännor är ju ingen prydnad så man vill att de ska smälta in så mycket som möjligt. I vårt fall har vi dock inga vita knutar och heller inte vit fotbräda. Fotbrädan har varit faluröd och knutar saknas. Klädselbrädorna vid hörnorna spikas helt enkelt in i varandra.

Så vi har valt att ha faluröda hängrännor och stuprör också. Ottossons linoljefärg finns i faluröd nyans och det är den vi har på plåten. Jag skrapade hyfsat ordentligt den gamla färgen och tvättade med Jape målartvätt. Därefter två omgångar med linoljefärgen. Vi får se hur bra och hur länge det sitter. Höger- och vänstersidan av baksidans fasad (det är bara där vi arbetar än så länge) var i olika kvalitet. Den ena äldre plåt, troligen bättre kvalitet, men rätt rostig och till och med hål i stupröret på grund av dåligt underhåll (stupröret var proppfullt hela vägen upp med löv och jord. Den andra sidan nyare men sämre plåtkvalitet. Dessutom "fabriksmålad" (som nästan all plåt är nu för tiden) där man kan skrapa hur länge som helst. Det sitter väldigt dåligt.

Stuprör och hängrännor smälter bra in i fasaden, så det känns som rätt val.

Balkongen ovanför burspråket har ett golv av plåt. Troligen ursprungligt (1920). Där har det varit rejäla läckor ner i burspråkets tak, men det beror troligtvis på dåligt hantverk inne vid anslutningen till fasaden, och inte på plåten i sig.

Tyvärr har man skruvat ner fästena till räcket genom plåten... Och tätat med silikon. Det läcker nog inte ännu, men ändå en synnerligen dålig lösning. Istället finns det klämmor att sätta i falsarna som fästen för räcke. Vi har haft konsult från Klingströms plåt på besök som ändå menar att det går att laga hålen, så det känns bra. Därefter blir det nya fästen av klämtyp. Det ska bli ett nöje att skrapa och tvätta den ordentligt för det verkar vara en rejäl plåt trots allt. Frågan är färgval, det får utredas. Jag inbillar mig att understa färglagret går åt det blåa hållet. Skulle det visa sig vara så, får vi väl se hur modiga vi är.

Vindskivor har även ursprungligen varit vita och "solbrädorna" är i plåt men även de troligen gamla, kanske ursprungliga. Deras färgsättning har vi diskuterat en del. Nu är de bruna, nästan lila. Vi har resonerat om ifall de ska vara vita (som vindskivan) eller faluröd som fasaden, eller tegelröd som taket. Häromdagen inspekterade jag baksidan (mot teglet) på frontespisens plåtar och upptäckte tre färglager. Den nuvarande "lila", faluröd från tidigare och underst tegelröd (troligen ursprunglig då?). Plåtarna kommer därför skrapas, tvättas och målas med Ottossons linoljefärg, av någon tegelliknande nyans.

Plåtarna runt kuporna är av senare snitt. Klingströms gissade på sent 70-tal eller så. Dessa pansarvagnsliknande vidunder ska bort så småningom men det dröjer nog. Ska bli mycket spännande att se hur mycket som finns bevarat under. Ritningarna avslöjar betydligt smäckrare utseende och högre trerutiga fönster. Tills vi ger oss på dem, kanske jag målar dem. Det är ganska snabbt gjort och kan ge ett rejält uppsving trots allt. Blir frågan om vilken färg man väljer. Fejka med falurött på sidorna, svart på taket blir kanske fel. Kanske mer neutralt grått bara för att det ska bli lite fräschare. Vi får se.

// Jonas

(Foto: Jonas)


Länken hit är: Plåt.

Solhattar

12 september 2010 kl. 19:50

Trädgården

Nu är nog allt hösten här. Björkarna runt om har börjat tappa sin löv och luften känns högre. Härligt på sitt vis. Dessutom kan man hitta anledning till att tända en brasa inomhus, väldigt mysigt det med!

Vad som verkligen lyser upp är våra röda solhattar i rundeln mitt på gårdsplanen, även kallade för röd rudbeckia och på latin Echinacea purpurea. Särskilt vackra är de när solen tittar fram men de förhöjer höstruskiga dagar också!

Tillsammans med dem blommar nu vit höstaster, några enstaka höstanemoner och kantnepetan -  dock på sista versen verkar det som.

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Solhattar.

Lite av sommarens pyssel

25 augusti 2010 kl. 10:40

Fyndat

I våras hittade vi denna lilla sängen på loppis. Söt tyckte vi, men den behövde lite kärlek för att bli användbar. Jonas har snidat till en spjäla som saknades, jag har skrapat och slipat bort avflagnande färg och sen har vi målat den med ljusgrå linoljefärg. Nu ska det bara fixas madrass så är den nog redo sen.

Det är nämligen så att om, kanske knappt, en och en halv månad flyttar det in en Liten i huset!

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Lite av sommarens pyssel.

Bakat

3 augusti 2010 kl. 22:19

Smakfullt & gott

I morgon kommer en födelsedagsgris på besök så jag tyckte mig ha anledning att pröva ett av systrarna Eisenmans recept; Marmorerade brownies med hallon. Visst ser det lovande ut?

I morgon vet vi dessutom hur det smakar.

//Terese

(Foto: Jonas)Länken hit är: Bakat.

Saft i bersån

8 juli 2010 kl. 21:58

Smakfullt & gott

I förra veckan gjorde jag fläderblomssaft och jordgubbssaft med fläder, underbart gott och läskande dessa varma sommardagar. Inte för att jag är någon saftdrickare direkt, men Jonas och kära gäster kan ju dricka desto mer. Svårt att avgöra vilken av dem som är godast men läckrast färg har helt klart jordgubbsaften med fläder!

Någon berså har vi inte riktigt - ännu, men det är nästan så att schersminbuskarna skapar en.

Fläderblomssaft
(recept från mamma)
50-60 stora klasar fläderblommor (Plocka gärna dem nätt och jämt utslagna i torrt väder, utan ohyra. Klipp bort det mesta av gröna stjälkar.)
3-4 citroner, vältvättade och skivade
2-4 kg socker (Jag tar 2 kg socker och fryser in det mesta av saften)
3 l kokt, avsvalnat vatten
60g citronsyra

Lägg fläderblommor och citroner i en stor bunke. Häll på socker, vatten och rör ner citroncyra. Täck över med handduk eller lock och ställ svalt. Låt stå 4-5 dagar. Rör om saften så ofta att allt socker löses upp.

Sila i silduk och fyll saften på rena flaskor.

För mig blev det ca 4, 5 liter konsentrerad flädersaft.

Jordgubbssaft med fläder (Recept från Ernst Kirchsteiger i Allt om trädgård nr 6 2010)
20 klasar fläderblommor
2 liter jordgubbar, något mosade
2 liter vatten
2 kg strösocker
30g citronsyra
1 citron, skivad
(2 krm natriumbensoat)

Lägg fläderblommor och jordgubbar i en bunke. Koka vatten och socker, låt svalna något och häll det över fläder och jordbubbar. Blanda i citron och citronsyra. Låt stå övertäckt och kallt i 5 dygn. Sila och blanda ev. i natriumbensoat. Tappa upp i rengjorda glasflaskor.

För mig blev det drygt 3 liter saft.

Jag har den mesta av saften i frysen, men några liter i flaskor för att drickas närmsta tiden. Fryser man in saften kan man ta lite mindre socker och hoppa natriumbensoat, det håller  bra ändå.

Nu har vi i alla fall ett antal liter saft i frysen och i dag har jag tryckt in många liter jordgubbar -  allt för att kunna känna på sommarsmakerna även i höst!

//Terese

Foto: Terese


Länken hit är: Saft i bersån.

Trädgårdens juveler

30 juni 2010 kl. 22:11

Trädgården

Våra pioner och doftschersminer sprider en fantastisk väldoft i hela trädgården just nu. Det är alldeles ljuvligt! Och om jag väljer lite var jag tittar så ser vyerna härligt inbjudande ut (läs: vänder ryggen mot fasadrestaureringens bråte). Spansk näva, som jag planterade förra sommaren, blommar nu massor och drar blicken från annat mindre trevligt ogräs. Är det inte precis så en trädgård ska fungera -  dra blicken från sånt man inte vill se och få en att stanna upp och njuta en smula?

Hann, eller orkade, inte med att så egna tomater i våras. Men de inköpta plantorna har i alla fall fått plats bakom några vindskyddande gamla fönster. Det får funka bra i väntan på växthuset som finns i mina drömmar.

Här har gästerna i stort sett avlöst varandra de senaste dagarna men idag var det paus med tvätt, städ och annat småfix. Vilket härligt sommarväder vi fått.

//Terese

(Foto: Terese)

Länken hit är: Trädgårdens juveler.

Blomsterrundel

23 juni 2010 kl. 22:31

Trädgården

I våras försökte vi rätta till såren på gårdsplanen och gräsmattan efter bergvärmeborrning och grävning. När vi ändå var igång bestämde vi oss för att anlägga en blomsterrundel mitt på gårdsplanen framför huset, 3 meter i diameter.

Jonas har gjort det tunga arbetet och jag har först planerat (läs: roat mig med att läsa mängder av trädgårdsböcker och trädgårdstidningar) och sen planterat. Än ser det inte så maffigt ut direkt och eventuellt ska något mer dit och kanske något annat flyttas bort, vi får se. I vilket fall verkar det mesta växa och må bra så här långt i alla fall. Hoppas på  blomning som avlöser varandra hyfsat bra och ser fram emot ett blickfång där. Ska bli spännande att se hur det funkar till en röd fasad så småningom också.

Det härliga med trädgård är ju att man hela tiden får nya chanser, år efter år, och att man ganska enkelt kan förändra om man vill det.

I rundeln står nu kantnepeta, daggkåpa, vit höstaster, stjärnflocka, vit löjtnanshjärta, röd rudbeckia, julros, höstanemon och så har jag säkert glömt något nu i skrivande stund (har inte min skiss framför mig just nu...) Några lökar ska nog ner i höst också.

Ser fram emot om ett år eller två då det vuxit till sig lite och man kan se lite mer av resultatet.

// Terese

Foto: Terese


Länken hit är: Blomsterrundel.

Vedspis & Ilve-spis

8 juni 2010 kl. 17:23

Köket

Kom på att det egentligen inte är så mycket ni fått se av köket, bara detta. Så här kommer ett par bilder på våra älskade spisar, halva vy A jämfört ritningarna.

Vi bestämde oss för att göra ett helt spiskompelx längs med den 2 meter breda murstocken i köket med vedspis och en 90cm bred spis.

Vedspisen eldas det i så gott som dagligen (med undantag för när jag ställt en vas med blommor där), mest för att det är så mysigt och ger så härlig värme. Troligen har det funnits vedspis i köket då huset byggdes men den har sedan blivit bortplockad vid renovering. Under vedspisen har vi gjort lite utrymme för vedförvaring och en hink för aska.

Spisen är en Ilve, PDFI-90-MP, som vi själva importerat från Italien, på så vis blev det betydligt billigare än att köpa en likadan i Sverige. Lite nervöst var det men det fungerade väldigt bra till slut, trots italienarens mycket knaggliga engelska... Vi valde att ha induktionshäll och är mycket nöjda så här långt. Gas var lockande men lite krångligare att installera för vår del. Spisen har 2 ugnar, ett önskemål jag hade. En, den stora, har varmluft och den lilla lite grillfunktioner.

Under spisarna har vi lagt en golvpåt, främst för att det krävs till vedspisen. Vi valde att anpassa den efter hela spiskomplexet och det gör att det lite mer binds samman till en enhet.

Spiskåpan är tillverkad efter våra mått och så har vi installerat en inbyggnadsfläkt ovanför spisen med motor på vinden, för det har vi använt en skorstenskanal. Att ha motorn på vinden är verkligen att rekommendera om det det är möjligt, fläkten blir i stort sett är ljudlös(!) här nere i köket.

Tog bilden i förra veckan när jag nyligen plockat in buketten på vedspisen och höll på att baka en kaka -så ugnen är på uppvärmning och smöret på smältning.

Får se när bilder på resten av köket kommer.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vedspis & Ilve-spis.

Lite somrigt

2 juni 2010 kl. 10:42

Blommor & grönt

Det har inte varit något vidare väder här sista tiden så jag plockade in lite försommar istället. Njuter verkligen av att kunna gå runt och plocka ihop lite olika buketter i trädgården. Syren, akleja, hundkex, förgätmigej, liljekonvalj, pingstliljor, tulpaner med mera. Försommar, eller hur?

Och nu så har sommaren kommit! Idag skiner solen och den ska det njutas av - ute.

//Terese

(Foto: Terese, på blommorna inne.)


Länken hit är: Lite somrigt.

Ett rött gammalt hus...

7 maj 2010 kl. 12:13

Huset utvändigt

Ja, visst är det ett vackert gammalt rött hus? Och det är inte vilket som helst, det är vårt!

Jonas har i början av veckan börjat riva bort den nyare gula träfasaden, bakom den sitter nämligen den gamla utsprungliga fasaden sedan huset byggdes. Detta upptäkte jag i ett dokument när jag var och rotade i kyrkans arkiv förra sommaren, som Jonas avslöjat tidigare. Sedan dess har vi blivit mer och mer övertygade om att plocka bort den nyare fasaden och den supertunna tilläggsisolering som gjordes på 50-60 talet.

Ett oerhört spännande projekt tycker vi. Den gamla fasaden verkar vara i hyfsat skick men självklart krävs en hel del arbete med den ändå. Läkt, vattbräda och fönsterfoder med mera är ju helt borttaget och måste återställas.

Det får ta den tid det tar, inte säkert vi blir färdiga i sommar, men det ska bli spännande att se huset i dess rätta proportioner och med fönster i liv med fasaden.

Än känns det lite ovant att se huset i rött men när vi väl är färdiga har jag en känsla av att det kommer kännas hur bra som helst.

Håll i ratten nästa gång ni kör förbi, då är kanske huset rött...
Här kan ni se hur vårt gula hus ser ut till största del idag.

Foto: taget på baksidan, den lilla del av fasaden som nu är röd.

//Terese


Länken hit är: Ett rött gammalt hus....