Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Överljusfönster

29 januari 2011 kl. 15:15

Badrum

Över badrumsdörren har vi valt att sätta ett så kallat överljus, en rad fönster ovanför dörren. Vanligtvis sätter man överljus över ytterdörren (vi kommer ha ett där också) men eftersom hallen utanför badrummet är ganska mörk, där finns bara ett litet fönster som sitter lite dumt till, tänkte vi att ett överljus både kunde vara fint och ge lite extra ljus till utrymmet.

Själva fönsterbågen har vi köpt på Gysinge centrum för byggnadsvård, finns att köpa här, vi hade lite tur att måtten på fönsterbågen passade vår dörr. Fönsterbågen har vi sedan satt gammalt munblåstglas i från Folkes Bygg & Byggnadsvård, kittat med linoljekitt och målat med linoljefärg.

Idag har vi satt fönstret på plats och strukit dörrfodret en sista gång med linoljefärg, så skoj att få göra lite slutfinish. Dörren ska så klart också målas, när det blir bestämmer Greta...

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Överljusfönster.

Vinterpromenad

26 januari 2011 kl. 14:05

Pyssel & hantverk

Mm, det här är ju ingen bebisblogg men jag kan inte låta bli, och ni får ursäkta - det får räknas till ”och livet i vårt hus” som det står under Kviinge prästgård ovan.

Vi har det hur bra som helst. Myser, gosar, leker och promenixar med vår Greta. Jag har dessutom lyxen att få ägna mig åt det dagarna i ända.

Fotot är från förmiddagens promenad. Greta ligger inbäddad i mysig overall som hon fått i present. Mössan har mormor stickat, fodrad, varm och gosig och väldigt användbar denna kalla vinter. Från Gretas mormor och morfar har vi också fått en lammskinnsfäll som värmer gott i vagnen. Den vita filten stickade jag i slutet av graviditeten, en lagom stor barnvagnsfilt som gick snabbt att göra, mönstret finns här. Mina virkade figurer är på plats och roar henne, som tur är. I vagnen ligger också pappas halsduk, en favorit att gosa in sig i.

Lite tråkigt att det mesta av snön smält undan men det är betydligt enklare att ta barnvagnspromenader nu, det är skönt. I natt kom det lite snö så idag ser det i alla fall lite vitt och fräscht ut på ytan.

Om lillan sover sött en stund i eftermiddag med ska jag kitta om lite fönster.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vinterpromenad.

Färgsättning

24 januari 2011 kl. 19:24

Badrum

Det är spännande att skrapa fram färglager och på så vis se lite av husets historia. Vi har tidigare skrivit att husets alla lister och fönster- och dörrfoder ska målas med Ottossons linoljefärg (via Folkes bygg & Byggnadsvård), specialkulör NCS S-2000. Dörrblad och fönster målas i Ottossons ljusgrå NCS S-1000. Det ser ut att ha varit en ljusgrå från början, där vi skrapat lite. Se bild.

Men nu är vi sugna på att testa en annan kulör i badrum, tvättstuga, lilla hallen utanför och pigtrappan. Det som kan räknas som en lite grov-del av huset. Kulören vi vill likna återfinns i ett av färglagren, en grå umbra-ton. Så vi blandade och testade lite och har nu bestämt oss för en blandning av Ottossons pärlgrå och umbragrå (tips från Lundagård). Pigtrappan, själva stegen, och lilla hallens golv kommer nog att målas i italiensk grön umbra. En mörk chokladliknande färg som vi eventuellt blandar något. Panelen i pigrappan och lilla hallen kommer troligtvis att målas i umbragrå.

Hoppas det blir bra nu!

//Terese

(Foto:Terese)


Länken hit är: Färgsättning.

Valnötsbröd

13 januari 2011 kl. 21:31

Smakfullt & gott

Idag har julen dansats ut här hos oss. Ja, eller dans var kanske att ta i men nu är granen ute i alla fall.

Vi har ett valnötsträd i trädgården och alla valnötter har inte blivit uppätna i jul så jag passade på att göra ett valnötsbröd på nötterna vi hade över. Hittade receptet i ett gammalt nummer av Gård & Torp (en mycket bra tidning!) och jag måste säga att det blev riktigt smaskigt även om jag var lite skeptisk på vägen. Knaprig yta och lagom fluffigt.

Valnötsbröd

3 dl rågskållning
3 dl ljummet vatten
30g jäst
1 knapp msk salt
15g smör
1 l vetemjöl
ca 80g valnötter

Blanda rågskållningen med vattnet (totalt 6 dl vätska). Rör ut jästen i blandningen och tillsätt övriga ingredienser. Bearbeta degen. Låt jäsa ca 45 min. Bearbeta degen lite till och jäs 20 min till. Sätt ugnen på 250 grader med en långpanna i botten. Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg på bakplåt, täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Mjöla bröden och skär ett snitt. Sätt in bröden och slå 1,5 dl vatten i långpannan. Sänk till 200 grader, grädda i 30 minuter.

Rågskållning får man genom att hälla 6 dl hett vatten på 1½ dl rågmjöl, vispa ut klumparna och låta det svalna. Ta sen 3 dl av gojset i brödet.

Mm, vad skoj det är att baka!

//Terese

Foto1: Greta vid granen. En stadig tjej som vände sig från mage till rygg första gången ungefär en vecka innan sin 3månadersdag. Bra om man vill se på när mamma plundrar granen.
Foto2: Goda valnötsbröd


Länken hit är: Valnötsbröd.

Huspärm

11 januari 2011 kl. 20:36

Annat

Under lite ledig tid i mellandagarna har jag organiserat om bland papper och pärmar. Bland annat har jag gjort om lite i vår huspärm, som nu utökats från en till två pärmar för att rymma alla papper...

Så här har jag organiserat flikarna:
1 Kontakter - till t ex hantverkare, sotare, kommun, länsmuseum, grannar och andra.
2 Kommun- och myndighetsinformation - för miljö- och avfallsinfo, taxeringsbesked med mera
3 Om huset - besiktningshandlingar, lagfart, värdering (och kanske fotografier - vi använder bloggen till det..)
4 Löpande underhåll - här dokumenterar vi material, färgkoder, underhållsåtgärder och dylikt. Vi har också gjort en checklista för vad som regelbundet bör ses över på huset  som tak, plåt, hängrännor, fönster, vind, grund osv..
5 Pågående projekt - när man som vi, renoverar för jämnan, är en sån här flik bra. Här har vi kostnadsförslag, avtal, ritningar, anteckningar med mera för det som är igång just nu.
6 Ekonomi - Här samlar vi alla fakturor och kvitton som rör huset. Det har visat sig väldigt bra när vi ska hålla lite koll på rotavdraget eller när vi glömt var vi köpte vad när vi behöver komplettera. Skulle man en dag sälja så är det ju dessutom samlat när reavinsten ska räknas ut. (Kan nog ha typ försäkringsbrev och så under denna fliken - men det bor i annan pärm hos oss)
7 Övriga byggnader -  för oss är det i dagsläget drömmen om övriga byggnader. Men så småningom ska vi fylla fliken med information kring uthus, hönshus, växthus med mera.
8 Mark och trädgård -  Skiss med anslutningar för el, telefon, vatten, avlopp, bergborrhåll med mera. Med den kan vi förhoppningsvis undvika sådana här misstag. Trädgårdsskiss med träd, växter grusgångar med mera finns också här liksom växtlista, anteckningar och foto om spår från äldre trädgårdsanläggning, med mera.
9 Historiska uppgifter - här har vi turen att ha massor av information. Eftersom vi bor i en gammal prästgård fanns det mycket information att tillgå i kyrkans arkiv. För oss är det en skatt när vi vill återställa så mycket som möjligt av huset. (I alla fall är kanske inte en sån här flik nödvändig, det kan kanske rymmas in under flik 3)
10 Diverse anteckningar -  här samlar vi minnesanteckningar och historier om huset som vi inte lyckats sortera in under de andra flikarna...
11 och framåt  Avslutade projekt - här får de avslutade projekten en egen flik  för det som inte sorterats in under andra flikar. Har upptäckt att det är mycket anteckningar, ritningar och annat som aldrig genomförs men som är roligt att ha kvar för att minnas hur man tänkt och kunna se arbetets gång. I vissa fall är även de bra att gå tillbaka till.

Snart har vi också en tidskriftssamlare för husets alla manualer, som annars skulle kunna försvinna lite var som...

Delar av konceptet har jag hittat i ett gammalt nummer av byggnadskultur, tidsskrift för byggnadsvård, och sen anpassat det lite efter vårt hus och projekt.

Ordning och reda, eller hur?

//Terese

Foto: På husets finaste pärm från Växbo Lin, dock inte en av huspärmarna -  de är vanliga svarta gaffelpärmar. Pärmen köpte Jonas när vi besökte Växbo Lins fabrik förra sommaren, den är klädd i deras superfina tyg rutig strandråg, gåsögonmönstrat i färg svart/oblekt. Disktrasan kommer också där ifrån och kan köpas i byggnadsvårdsbutiken på Folkes bygg.


Länken hit är: Huspärm.

Hederliga mockasiner

3 januari 2011 kl. 10:38

Pyssel & hantverk

Min första utflykt med lillan gjordes i höstas tillsammans med mor och moster till årets vävdagar i Glimåkra. Vävdagarna är hela Sveriges mecka för alla vävtokiga lite äldre damer... Men även jag och Greta (då 3 veckor och troligen yngsta damen) uppskattade utflykten, där finns mycket även för den som inte väver.

Dessa sköna mockasiner föll mina ögon på, mamma snappade upp det så jag fick dem i födelsedagspresent för en tid sen. De kommer från Svensk slöjd och är alldeles underbart sköna och varma. Skönt att inte riskera att halka med lillan i famnen också!

// Terese


(Foto: Terese)Länken hit är: Hederliga mockasiner.

Lite från julen 2010

30 december 2010 kl. 20:56

Jul

I slutet av november var jag med på en supermysig kranskväll hos svägerska SofiaMe and my home. Där gjorde jag mosskransen till fönstret. Fylld av inspiration gjorde jag senare i december även kransen till bordet. Den pryds av hemstöpta ljus som en annan svägerska är en hejare på!

Lilla ängeln på pianot fick jag någon gång när jag var liten. Hemma stod den alltid vid julkrubban. Vi har ingen så här får den i år sällskap av en amaryllis, som också hör julen till.

Och så den finaste av alla i jul, lilla Greta. Här ivrigt ompysslad av sin två år äldre kusin Signe.

Ja, gran och dörrkransar och lite annat har vi ju också med det skiljer sig inte direkt från förra årets. Bara det att årets gran är lite glesare...

// Terese


(Foto: Terese)Länken hit är: Lite från julen 2010.

Vår dotter

28 december 2010 kl. 13:25

Annat

Här är hon, underverket som fångar all vår uppmäksamhet och tid.

Blogg och husrenovering händer det inte så mycket med nu för tiden men mycket annat, som blöjbyten och snöskottning.

Den 8 oktober kom hon till världen, vägde 4570g och var 56cm lång. En rejäl tjej som är betydligt större nu. Hennes namn är Greta.

Oops, nu vakande hon. Hungrig.

Återkommer och hoppas att det ska hända mer här framöver...

Foto: av pappa Jonas på Greta


Länken hit är: Vår dotter.

Virkade figurer

5 oktober 2010 kl. 17:48

Pyssel & hantverk

Jag är förundrad. Om någon sagt till mig i julas att jag under det kommande året skulle att virka fem små djur hade jag nog bara skrattat och sagt att det där är inte riktigt min grej... Har varit mer för att sticka i så fall och då gärna användbara saker som sjalar, mössor eller dylikt, inte små figurer. Undrar om det är hormonerna som spelar mig ett spratt?

Nu har jag det i alla fall,  virkat fem små djur som är tänkta att hänga som en mobil i barnvagnen. Det var faktiskt både roligt och kreativt att klura ut hur de skulle se ut, dessutom utmärkt sysselsättning när jag behövt vila mina svullna och ömma fötter. De har faktiskt varit färdiga ett tag nu men jag har liksom inte blivit färdig att ta bilder för att visa er.

Det blev en kanin, en groda, en mus, en gris och en pippi. Alla cirka 5 cm höga. Nu återstår bara att fundera på hur jag bäst hänger dem i barnvagnen.

... och så får vi hoppas att Liten uppskattar dem.

// Terese
(Foto: Terese. Klicka på bilderna så blir de större)Länken hit är: Virkade figurer.

Plåt

25 september 2010 kl. 11:33

Huset utvändigt

Utvändigt har det hänt en hel del i prästgården.
Främst med fasaden, men mer om det en annan gång.

På grund av fasadens förändringar har vi haft hängrännor, inkl. krokar, och stuprör nere för tvättning och ommålning. Fasaden ska återfå sin forna faluröda lyster och vi har funderat på hur hängrännor och stuprör ska se ut. Det "klassiska" är ju att man väljer vitt. Hängrännor är ju ingen prydnad så man vill att de ska smälta in så mycket som möjligt. I vårt fall har vi dock inga vita knutar och heller inte vit fotbräda. Fotbrädan har varit faluröd och knutar saknas. Klädselbrädorna vid hörnorna spikas helt enkelt in i varandra.

Så vi har valt att ha faluröda hängrännor och stuprör också. Ottossons linoljefärg finns i faluröd nyans och det är den vi har på plåten. Jag skrapade hyfsat ordentligt den gamla färgen och tvättade med Jape målartvätt. Därefter två omgångar med linoljefärgen. Vi får se hur bra och hur länge det sitter. Höger- och vänstersidan av baksidans fasad (det är bara där vi arbetar än så länge) var i olika kvalitet. Den ena äldre plåt, troligen bättre kvalitet, men rätt rostig och till och med hål i stupröret på grund av dåligt underhåll (stupröret var proppfullt hela vägen upp med löv och jord. Den andra sidan nyare men sämre plåtkvalitet. Dessutom "fabriksmålad" (som nästan all plåt är nu för tiden) där man kan skrapa hur länge som helst. Det sitter väldigt dåligt.

Stuprör och hängrännor smälter bra in i fasaden, så det känns som rätt val.

Balkongen ovanför burspråket har ett golv av plåt. Troligen ursprungligt (1920). Där har det varit rejäla läckor ner i burspråkets tak, men det beror troligtvis på dåligt hantverk inne vid anslutningen till fasaden, och inte på plåten i sig.

Tyvärr har man skruvat ner fästena till räcket genom plåten... Och tätat med silikon. Det läcker nog inte ännu, men ändå en synnerligen dålig lösning. Istället finns det klämmor att sätta i falsarna som fästen för räcke. Vi har haft konsult från Klingströms plåt på besök som ändå menar att det går att laga hålen, så det känns bra. Därefter blir det nya fästen av klämtyp. Det ska bli ett nöje att skrapa och tvätta den ordentligt för det verkar vara en rejäl plåt trots allt. Frågan är färgval, det får utredas. Jag inbillar mig att understa färglagret går åt det blåa hållet. Skulle det visa sig vara så, får vi väl se hur modiga vi är.

Vindskivor har även ursprungligen varit vita och "solbrädorna" är i plåt men även de troligen gamla, kanske ursprungliga. Deras färgsättning har vi diskuterat en del. Nu är de bruna, nästan lila. Vi har resonerat om ifall de ska vara vita (som vindskivan) eller faluröd som fasaden, eller tegelröd som taket. Häromdagen inspekterade jag baksidan (mot teglet) på frontespisens plåtar och upptäckte tre färglager. Den nuvarande "lila", faluröd från tidigare och underst tegelröd (troligen ursprunglig då?). Plåtarna kommer därför skrapas, tvättas och målas med Ottossons linoljefärg, av någon tegelliknande nyans.

Plåtarna runt kuporna är av senare snitt. Klingströms gissade på sent 70-tal eller så. Dessa pansarvagnsliknande vidunder ska bort så småningom men det dröjer nog. Ska bli mycket spännande att se hur mycket som finns bevarat under. Ritningarna avslöjar betydligt smäckrare utseende och högre trerutiga fönster. Tills vi ger oss på dem, kanske jag målar dem. Det är ganska snabbt gjort och kan ge ett rejält uppsving trots allt. Blir frågan om vilken färg man väljer. Fejka med falurött på sidorna, svart på taket blir kanske fel. Kanske mer neutralt grått bara för att det ska bli lite fräschare. Vi får se.

// Jonas

(Foto: Jonas)


Länken hit är: Plåt.