Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Liten mössa

12 april 2011 kl. 10:45

Pyssel & hantverk

Greta har vuxit ur sina mössor, tänk vad ett litet huvud kan växa snabbt. Plötsligt hade vi ingen mössa som passade och att åka in till staden bara för det hade jag inte lust till.

Och när jag ändå var i sömmartagen (lapptäcket äntligen klart!) så letade jag upp en av mina gamla tröjor. Den var tänkt att bli målar-tröja men blev en bra mössa istället. Jag brukar inte sy så mycket kläder så jag har ingen fin namnlapp att sätta på men för att se vad som var utsida satte jag dit en liten grön tyglapp av ett tyg jag använt i lapptäcket. Blev lite piff i allt det röda i alla fall.

Så nu har hon en mössa att växa i, blev kanske i största laget. Och så är den härligt hallonröd till den blå-turkosa overallen. Gick väldigt snabbt att sy och billigt blev det!

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Liten mössa.

Vår i sINNEt

8 april 2011 kl. 15:03

Blommor & grönt

Oj, vad det blåser idag, kallas nog storm. Jag försöker ändå få lite vårkänsla här inne, det är ju hög tid att plantera om lite blommor och så försöker jag ta lite sticklingar samtidigt. De ska få en liten plastpåse över sig också, odlingsklockor har jag inte så det räcker. Jag är ingen mästare på blommor men nåt ska det väl bli av dem, får vi hoppas.

Sekatören hittade jag på loppis i somras, en favorit. Visst är den fin?

Idag har jag inga måsten, huset är städat och några stora planer för helgen har vi inte, ska bli skönt att ta det lite lugnt. Lilla loppan sitter på golvet, nysoven, nymatad och suger på tummen och pillar sig på tårna. Skönt med en lugn stund, inte många sådana nu för tiden känns det som. Ett halvår är hon idag, så snabbt det går.

Några små pelargoner till som ska få lite nytt om fötterna, sen kommer Gretas mormor förbi på en kopp kaffe.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vår i sINNEt.

Bättre begagnat bad!

16 mars 2011 kl. 16:39

Badrum

Vi har ju visat er alldeles för lite av badrummet, så jag tog kameran och gick lös en stund där idag, men hann inte få med allt på bild då den lilla fotografsassistenten vaknade och visade stort intresse för spegel och kamera... Så ni får se en hel hög badkarsbilder idag, resten får jag visa en annan gång.

Badkaret är ett bättre begagnat vi hittat på Folkes Bygg & Byggnadsvård. Det är ett djupt och ganska kort kar, ett badkar man sitter perfekt i med vatten över axlarna utan att knäna sticker upp! Utvändigt har vi grundat med järnmönja och sedan målat det med bensvart linoljefärg. Invändigt har vi rollat på en kakel- och emaljfärg, ser bra ut än så länge och vi håller tummarna för att ytan ska hålla i många år.

Vi hade även en fin gammal badkarskran vi önskat använda men vår rörmokare dömde tyvärr ut den, så det fick bli en ny från Mora istället.

Pallen är ett loppisfynd, nagelborsten kommer från Iris hantverk, handdukarna kommer från HM home och Växbo Lin där ifrån kommer även tvätthalsduken och torkmattan på golvet som vi köpte när vi var i Växbo under vår hälsinglandssemester sommaren 2009, en del av det är andrahandssortering.

När man är föräldraledig och lever på lite mindre pengar än vanligt är det skönt när det mesta redan finns i gömmorna här hemma eller är billigt bättre begagnat.

//Terese

Foto: Terese, på vårt lilla badkarshörn i badrummet.Länken hit är: Bättre begagnat bad!.

Kaffebjudning

23 februari 2011 kl. 16:38

Husets historia

I förra veckan var vi på kaffebjudning hos Margarete Hasslow. Hon var gift med Göran Hasslow, son till Olof Hasslow , kyrkoherde i Kviinge & Gryt 1911- 1947, som lät bygga vår prästgård. 

Hemma hos Margarete hänger denna tavla med Kviinge prästgård, målad 1928 av Bärta Fick. Så otroligt roligt att se! Särskilt med tanke på att vi, så mycket som det är möjligt, vill återställa prästgården så som Olof Hasslow hade tänkt att den skulle se ut. Men också att få se huset i rött och att se att vi faktiskt lyckats klura ut detaljerna ganska bra och även att få se lite av trädgården, grusgångar och rosenbuskar. Vildvin är det troligtvis som klättrar på väggen för det har Jonas hittat spår av när han lyft på takpannor. Stentrappan är kvar och slänten också men den är inte lika markerad.

Margarete har också ett möblemang som hennes svärföräldrar köpt till prästgården och som hon undrar om vi vill ha. Möblemanget är i Karl-Johanstil, egentligen inte vad vi tänkt möblera med, men det känns ju väldigt speciellt att få möjlighet till ett möblemang gjort av en lokal hantverkare till att passa in i detta huset. Det är en soffa, bord, två stolar, två karmstolar, en byrå och en spegel. Allt i väldigt fint skick. De två stolarna har originaltyget kvar, väldigt fint, så jag hoppas hitta liknande tyg och klä om de andra möblerna med. Sen ska möblemanget få stå på samma plats som Olof och Anna hade det.

Det är så spännande att höra om människor som bott här och om hur det sett ut.

Och inte nog med detta, Margarete hade dessutom stickat en fin kofta till Greta! Så otroligt gulligt!


//Terese

Ps. Om någon av er läsare har en historia, foto eller annat är vi mycket nyfikna!

Foto: målning av Kviinge prästgård och foto av Olof & Anna Hasslow vid prästgården.


Länken hit är: Kaffebjudning.

Klipper till.

10 februari 2011 kl. 12:59

Pyssel & hantverk

Innan Greta kom till världen började jag samla tyger till ett lapptäcke jag tänkt hon kunde ligga på på golvet. Jag tvättade och strök tygerna men så mycket längre än så kom jag inte... Och nu måste det snart bli gjort om det ska vara lönt. Så jag låter dammsugaren vänta en dag till och klipper tyglappar istället.

Undrar just om jag kommer bli färdig med allt jag tänker att tiden ska räcka till?
Tur att det mesta inte är måsten, egentligen bara Greta - och henne är det lyx att få umgås med. Nyss somnade hon med ett leende på läpparna.

//Terese

Foto: LapptäckestygerLänken hit är: Klipper till..

Bokskåp på gång...

1 februari 2011 kl. 22:14

Sal 1

I höstas, innan Greta föddes, köpte vi ett stort skåp via blocket. Skåpet är tänkt att fungera som bokhylla och till förvaring av lite allt möjligt. Vi saknar verkligen sådan förvaring nu, alla böcker ligger nerpackade i lådor sen snart två år tillbaka. Har ju glömt vad vi har.

Senaste dagarna har jag i alla fall börjat ta mig an skåpet lite. Det görs på tid som är över, det vill säga när inget för tillfället finns att göra i renoveringen, Greta sover och det inte finns några andra direkta måsten att göra. Ja, det går alltså inte jättesnabbt. Men idag fick jag en stund. Färgen i badrummet måste torka till i morgon, Greta tittade på en stund och sov lite också så lite fick jag gjort i alla fall.

Skåpet har fyra dörrar med glas i, som behöver kittas om och så ska hela skåpet målas. Två dörrar är nu kittade med linoljekitt och grundmålade med en färdigblandad vit titanzink. Slutstrykningarna får en annan nyans, gräddvit. Vi är nog lite sugna på någon färg egentligen men i dagsläget vet vi inte riktigt vilka färger vi ska ha på väggarna i det rummet så det får bli vitt nu, ett säkert val ju.

Självklart ska ni få beskåda hela skåpet senare, men jag kan inte lova när. Tanken är att det ska stå längs med väggen, brevid kakelugnen i sal 1.

//Terese

(Foto: Terese)
Alla glas, utom två, kittade. I bakgrunden syns de andra skåpsdörrarna.


Länken hit är: Bokskåp på gång....

Överljusfönster

29 januari 2011 kl. 15:15

Badrum

Över badrumsdörren har vi valt att sätta ett så kallat överljus, en rad fönster ovanför dörren. Vanligtvis sätter man överljus över ytterdörren (vi kommer ha ett där också) men eftersom hallen utanför badrummet är ganska mörk, där finns bara ett litet fönster som sitter lite dumt till, tänkte vi att ett överljus både kunde vara fint och ge lite extra ljus till utrymmet.

Själva fönsterbågen har vi köpt på Gysinge centrum för byggnadsvård, finns att köpa här, vi hade lite tur att måtten på fönsterbågen passade vår dörr. Fönsterbågen har vi sedan satt gammalt munblåstglas i från Folkes Bygg & Byggnadsvård, kittat med linoljekitt och målat med linoljefärg.

Idag har vi satt fönstret på plats och strukit dörrfodret en sista gång med linoljefärg, så skoj att få göra lite slutfinish. Dörren ska så klart också målas, när det blir bestämmer Greta...

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Överljusfönster.

Vinterpromenad

26 januari 2011 kl. 14:05

Pyssel & hantverk

Mm, det här är ju ingen bebisblogg men jag kan inte låta bli, och ni får ursäkta - det får räknas till ”och livet i vårt hus” som det står under Kviinge prästgård ovan.

Vi har det hur bra som helst. Myser, gosar, leker och promenixar med vår Greta. Jag har dessutom lyxen att få ägna mig åt det dagarna i ända.

Fotot är från förmiddagens promenad. Greta ligger inbäddad i mysig overall som hon fått i present. Mössan har mormor stickat, fodrad, varm och gosig och väldigt användbar denna kalla vinter. Från Gretas mormor och morfar har vi också fått en lammskinnsfäll som värmer gott i vagnen. Den vita filten stickade jag i slutet av graviditeten, en lagom stor barnvagnsfilt som gick snabbt att göra, mönstret finns här. Mina virkade figurer är på plats och roar henne, som tur är. I vagnen ligger också pappas halsduk, en favorit att gosa in sig i.

Lite tråkigt att det mesta av snön smält undan men det är betydligt enklare att ta barnvagnspromenader nu, det är skönt. I natt kom det lite snö så idag ser det i alla fall lite vitt och fräscht ut på ytan.

Om lillan sover sött en stund i eftermiddag med ska jag kitta om lite fönster.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vinterpromenad.

Färgsättning

24 januari 2011 kl. 19:24

Badrum

Det är spännande att skrapa fram färglager och på så vis se lite av husets historia. Vi har tidigare skrivit att husets alla lister och fönster- och dörrfoder ska målas med Ottossons linoljefärg (via Folkes bygg & Byggnadsvård), specialkulör NCS S-2000. Dörrblad och fönster målas i Ottossons ljusgrå NCS S-1000. Det ser ut att ha varit en ljusgrå från början, där vi skrapat lite. Se bild.

Men nu är vi sugna på att testa en annan kulör i badrum, tvättstuga, lilla hallen utanför och pigtrappan. Det som kan räknas som en lite grov-del av huset. Kulören vi vill likna återfinns i ett av färglagren, en grå umbra-ton. Så vi blandade och testade lite och har nu bestämt oss för en blandning av Ottossons pärlgrå och umbragrå (tips från Lundagård). Pigtrappan, själva stegen, och lilla hallens golv kommer nog att målas i italiensk grön umbra. En mörk chokladliknande färg som vi eventuellt blandar något. Panelen i pigrappan och lilla hallen kommer troligtvis att målas i umbragrå.

Hoppas det blir bra nu!

//Terese

(Foto:Terese)


Länken hit är: Färgsättning.

Valnötsbröd

13 januari 2011 kl. 21:31

Smakfullt & gott

Idag har julen dansats ut här hos oss. Ja, eller dans var kanske att ta i men nu är granen ute i alla fall.

Vi har ett valnötsträd i trädgården och alla valnötter har inte blivit uppätna i jul så jag passade på att göra ett valnötsbröd på nötterna vi hade över. Hittade receptet i ett gammalt nummer av Gård & Torp (en mycket bra tidning!) och jag måste säga att det blev riktigt smaskigt även om jag var lite skeptisk på vägen. Knaprig yta och lagom fluffigt.

Valnötsbröd

3 dl rågskållning
3 dl ljummet vatten
30g jäst
1 knapp msk salt
15g smör
1 l vetemjöl
ca 80g valnötter

Blanda rågskållningen med vattnet (totalt 6 dl vätska). Rör ut jästen i blandningen och tillsätt övriga ingredienser. Bearbeta degen. Låt jäsa ca 45 min. Bearbeta degen lite till och jäs 20 min till. Sätt ugnen på 250 grader med en långpanna i botten. Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg på bakplåt, täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Mjöla bröden och skär ett snitt. Sätt in bröden och slå 1,5 dl vatten i långpannan. Sänk till 200 grader, grädda i 30 minuter.

Rågskållning får man genom att hälla 6 dl hett vatten på 1½ dl rågmjöl, vispa ut klumparna och låta det svalna. Ta sen 3 dl av gojset i brödet.

Mm, vad skoj det är att baka!

//Terese

Foto1: Greta vid granen. En stadig tjej som vände sig från mage till rygg första gången ungefär en vecka innan sin 3månadersdag. Bra om man vill se på när mamma plundrar granen.
Foto2: Goda valnötsbröd


Länken hit är: Valnötsbröd.