Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Sten runt nya rabatter

19 maj 2014 kl. 21:01

Trädgården

Vi har haft grävare i trädgården som justerat lite höjder och grävt för nya rabatter. Och även föreberett för en grusgång runt blivande glasverandan till altan och källartrappa.

I lördags fick vi hjälp av svärfar, svåger och en vän att lägga sten runt rabatterna.

Runt hörnan av pergolan ligger en rabatt. Ute på gräsmattan är en stor rabatt (ser ut som ett P ovanifrån). Och vid husväggen är en mindre halvmåneformad rabatt. Den sistnämnda ska ha ett persikoträd.

Stenen är från "stenberget" i Bössebacken, närmaste granne till Folkes Bygg. Stenen är lagom sliten och i rätt olika storlek. I genomsnitt är de ca 15x10 cm i ovankant. Till de raka delarna av den stora rabatten har vi satt längre kantsten som fanns nedgrävda här i trädgården. Kul att återanvända!

Text & bild: Jonas


Länken hit är: Sten runt nya rabatter.

Tvättstugan!

12 maj 2014 kl. 20:23

Tvättstuga

Nu är den klar, tvättstugan! I alla fall i stort sett, några småsaker kvar dock.

Grundarbetet med rördragningar, golvvärme och fall gjorde Jonas samtidigt som vi gjorde badrummet. Klinker och kakel satte jag någon vinter senare. Men sen har den stått och väntat på oss medan vi ängnat oss åt andra projekt här hemma. Men nu i vinter var det tvättstugans tur.

Kanske tur att det dröjde, för planlösning och inredning har ändrats några gånger sen ursprungstanken. Och nu känns det riktigt bra, nästan för bra för att vara tvättstuga.

Vi hittade fyra likadana, fina och lite mindre dörrar på Folkes Bygg och Byggnadsvård och fick för oss att använda dem till skåp i tvättstugan, vilket var en anledning att inredning planerades om. Så av dem blev det fyra skåp till förvaring av lakan, handdukar, dukar och dylikt. Samt ett städskåp. Trådkorgar och lådstommar kommer från IKEAs kök, lådorna har vi gjort egna fronter till.

Mittemot det stora platsbyggda skåpet har vi en lång tvättbänk med ho, även den från IKEA. Jag uppskattar verkligen all vikyta och utsikten. Vi har även fyra stora utdragbara lådor under bänken till smutstvätt. Eftersom vi har tvättstugan på ovanvåningen, nära badrum och sovrum, blir det att vi går och lägger smutstvätt i tvättstugan titt som tätt och då känns det smidigt att direkt få det hyfsat sorterat i tvättlådor. Ovanligt kankse, att ha tvättstuga på ovanvåningen, men ganska smidigt, tänker vi. Ända gången tvätten behöver lämna det våningsplanet är när det ska hängas ute under sommarhalvåret.

Inredningen är byggd av en snickare från Folkes Bygg och Byggnadsvård.

All inredning är målad med Ottossons linoljefärg, i kulören bensvart. Panelen på väggarna är målade i kulören umbragrå. Vi hade lite oflyt med målningen av väggarna. När vi målade panlen för tredje och sista gången så använde vi oss delvis av en nyöppnad burk, av en annan batch än den första. Tyvärr blev det flammigt så vi fick stryka all panel två gånger till innan vi blev nöjda. Har inte upplevt det förr, och inte behövt vara så noggrann med det tidigare. Men från och med nu ska jag ha bättre koll på det inför slutstykningar. Drygt, men det blev bra till slut. Umbragrå är väldgt fint!

Kvar nu är att fixa anslutning mellan bänk och fönsterbräda samt annordning för att kunna hängtorka tvätt. Sen ska krokar upp och någon hylla. Bilderna är tagna efter byggstädningen, helt ostylade alltså, och vid olika tillfälle med lite olika ljus. Men bättre än inget.

//Terese

(Foto: av Terese i tvättstugan)Länken hit är: Tvättstugan!.

Altan och pergola

25 mars 2014 kl. 21:38

Trädgården

I somras byggde vi en altan! Det var mitt högsta önskemål när vi skulle ha en liten till, att vi enkelt skulle kunna gå ut på baksidan tillsammans, jag och flickorna. Vi visste att Jonas skulle behöva jobba mycket och sen en tid tillbaka har vi bara kunnat använda dörren på framsidan på grund av annan renovering och det hade blivit lite för omständigt med två små. Nu kunde dörren stå öppen och Greta springa ut och in som hon ville.

Och som vi njöt av den hela underbara sommaren! Det var ju verkligen en altansommar – och höst.

Vi bestämde oss ganska tidigt för att bygga den i marknivå. När vi flyttade hit fanns det en altan, upphöjd i höjd med husets innergolv. Den var tyvärr dåligt byggd och inget att behålla, dessutom tyckte vi att den förstörde husets uttryck när den var så hög, det passade varken med hus eller omgivningar.

Altanen är byggd i lärk och runt om har vi lagt en rad med bättre begagnad gatsten. Trappan funderade vi lite kring, det slutade i en enkel rak variant. Vi får väl se hur det känns i sommar med en klättrande 1-åring...

Eftersom altanen ligger i söder blir det väldigt varmt i solen, särskilt mitt på dagen. Vi har mycket skugga på tomten men inte just där och eftersom det är smidigast att sitta och äta på altanen ville vi på något vis ordna trevlig halvskugga på delar av den. Så vi bestämde oss för att bygga en variant av pergola över ungefär halva altanen. Jag skissade hur jag ville den skulle se ut och efter lite resonerande med duktiga snickare på Folkes Bygg & Byggnadsvård kom vi fram till en bra lösning som de sedan hjälpte oss att tillverka och som som Jonas satte ihop här på plats. Eventuellt ska vi sätta upp spjälor, likt vårt staket, på ena sidan för att få lite mer insynsskydd och något mer för växter att klänga på. Det blev väldigt rejält och snyggt, tycker vi.

Under hösten och vintern har vi funderat och planerat en del kring rabatt runt pergolan. Och snart är det dags att skrida till verket. Lite vin som klättrar vill vi ju ha!

//Terese
Foto: Terese & Jonas

Bild 1-2: Altanen. Dörren ska vi någon gång byta och lite annat fix ska göras, som att knacka bort cement från grunden.
Bild 3: Alvas dopfest, med många lånade möbler.
Bild 4-5: Pergolan växer fram
Bild 6: Pergola nästan klarLänken hit är: Altan och pergola.

Garderobsdörrar med garderobslås

23 mars 2014 kl. 19:20

Tvättstuga

Inredningen i tvättstugan börjar bli färdig. Återstår gör lite målning, beslag och inflytt.

På ena väggen har vi byggt skåp med hyllor och lådor. Låd- och hyllsystem från IKEA, men stommar av limträ. Lådfronter i plywood så att vi får träkänslan och blir snyggt i linoljefärg. Bensvart heter kulören från Ottossons Färgmakeri.

Dörrarna är 4 st begagnade från Folkes Bygg & Byggnadsvård. De passade bra i storlek och var i hyfsat skick. De har mest bara behövts rengöras, anpassas lite i storlek och målas.

Låsen är "garderobslås", de satt som original på dörrarna. De var rätt rostiga och hade gamla färgrester. På Folkes Bygg har vi nyligen köpt ett enkelt blästerskåp, som jag var tvungen att prova. Det var imponerande effektivt! Rost och färg försvann i ett nafs. Även nycklarna och nyckelbrickorna blästrade jag. Sedan har jag lite snabbt oljat in ytorna för att få bättre känsla i materialet. Nyckelbrickorna har vi målat in i bensvart de också.

Text & bild: JonasLänken hit är: Garderobsdörrar med garderobslås.

Hej igen!

22 mars 2014 kl. 15:59

Annat

Vi vet att det var länge sedan. Och vi känner mer och mer att vi saknar kviinge.se. Framför allt är det en väldigt bra minnesbank för oss i renoveringen.

Pausen har mest bestått i en graviditet och en ny liten ljuvlighet i vår familj. Alva. Nu 9 månader.

Och livet här i prästgården går sin gilla gång. En skön sådan för det mesta. Dessutom har det börjat hända lite på renoveringsfronten igen och det vill vi gärna dela här med er. För även om det inte hänt något på länge så har vi lite besök här på bloggen. Roligt.

//Terese


Länken hit är: Hej igen!.

En 2-åring! Vår fina 2-åring!

8 oktober 2012 kl. 21:25

Sal 1

Nu har vi en 2-åring i huset, en glad och go liten tjej som pratar så man får skavsår i öronen när hon är på humör för det. Lite blyg är hon så mest prat blir det när hon bara är med mamma & pappa.

Hon fullkomligt älskar när man sjunger för henne, ända sedan tvillingkusinerna fyllde fyra i somras har "Ja må leva"-sången varit favorit. Och flagga på bordet ska man ha, som Alfons. Och kalas, det har Alfons också.

Skoj är det ju nu när hon fattar lite mer än för ett år sedan. Men ännu har hon inte förstått att alla presenter är hennes. Det är Lovas eller Theos, eller Doras och Maltes saker som var i paketen. Inte lätt det dära...

Nu har vi snart kalasat i dagarna tre, undrar just om det kan bli en vana, att fylla år?

(Foto:Terese, några snabba bilder med mobilen - därav kvaliteten.)
Länken hit är: En 2-åring! Vår fina 2-åring!.

17 nya hyresgäster

16 juni 2012 kl. 20:59

Trädgården

Idag flyttade (minst) 17 nya individer till prästgården.

Axebo har Åsbohöns sedan något år. För någon månad sedan kläcktes 4 kycklingar av en höna som legat och ruvat. De börjar bli lite större nu och idag tror jag att jag identifierade det till två tuppar (liiiiten kam) och två höns.

För någon månad sedan "försvann" också två höns. Vi har misstänkt rovfåglar eller andra olyckor. Men en av hönorna har återkommande synts till och ätit i foderskålen under dagen.

Imorse åkte Greta och jag dit för att öppna för hönsen. De fyra kycklingarna släpptes ut i en liten egen hönsgård. Men i det höga gräset bland nässlor och tistlar var det ett fasligt pipande som omöjligt kunde komma från bara dessa 4.

En av de försvunna hönorna låg där och ruvade och när hon reste sig räknade jag till 8 (minst) kycklingar.

Ett delikat problem eftersom hönshuset redan var fullt...

Å andra sidan har vi här i prästgården senaste veckan blivit färdiga med det renoverade hönshuset. Även om vi inte har någon hönsgård ännu. Greta och jag ringde dit Terese, och vi tog beslut om att ta hem dem till oss. I veckan får jag bygga hönsgård.

Terese upptäckte då "försvunna-hönan-nr2" bara någon meter från där den första hönan låg. Även den hade mycket pip under sig. Ännu en familj som får flytta hem till oss. Hönshuset är tillräckligt stort för dem alla, så länge de är hyfsat små.

Närmaste kusinfamiljen ringdes in för att hjälpa till att fånga in dem och lägga i en bur på ett släp, som vi sedan skulle köra hem till oss.

Vi lyfte in hönorna och försökte därefter så fort som möjligt få tag i alla kycklingar och få in dem till mödrarna. Mycket gråt och tandagnisslan men de lugnade sig rätt fort när alla kom in. Eller ja... vi vet inte om vi fick med alla. Meter högt gräs med nässlor och tistlar, så det var inte helt lätt.

Så for vi hem och jag färdigställde det sista i hönshuset så att de små kunde släppas in. Och jag borde ha räknat dem när jag bar in dem denna gång. Men vi tror att det är minst 15 kycklingar. 4 gula, 1 "vit" och resten svart/gråa. Otroligt små och söta.

I eftermiddag bjöd vi lite vänner på fika och kycklingmys. Greta kallar dem "kycklarna".

Rasen är alltså renrasig Åsbohöna. En liten och tålig lantras. Enda nackdelen är att äggen är rätt små. Och möjligen att de är rätt goda flygare.

I veckan ska jag först bygga en liten hönsgård, kanske ca 2 kvadratmeter. Med nätgolv och nättak. Som de kan använda nu när de är riktigt små.

Därefter ska jag bygga en större gård, utan tak. Näthöjd 160-200cm. Det är nog bäst att välja 200cm med tanke på flygförmågan... Hönsgården blir ungefär 8x6 meter, 48 kvadratmeter. Vi får se hur många höns vi behåller, men min tanke är att hönsgården ska vara tillräckligt stor för de hönor den rymmer, utan att helt trampas sönder och bli en hård brun öken. Eventuellt får jag senare bygga ut gården och dela den i två, så att man kan ha "växelbruk" för att gräset ska återhämta sig. Helst skulle man ha frigående höns i trädgården, men besökare i minneslunden skulle nog inte alltid uppskatta sällskapet...

Är man intresserad av att ha höns, är boken Höns fantastisk.
Innehåller "allt" och en massa fina bilder.

Flickan på bilden är en av Gretas kompisar.

Text: Jonas, Foton: Terese


Länken hit är: 17 nya hyresgäster.

Ni undrar kanske...

24 maj 2012 kl. 20:57

Trädgården

... om vi ligger alldeles på latsidan. Men det gör vi inte, bara nästan. Det går ju lite i vågor det här med renovering. Hur mycket tid, ork och inspiration man har.

Nu måste vi i alla fall försöka få upp ett staket om vi ska kunna slappna av alls ute i sommar. Greta är snabb och vägen är lockande.

Egentligen drömmer jag om en vacker gammal knotig oxelhäck, men den är inte på plats på en sommar så nu har vi enats om att sätta upp ett klassiskt rött spjälstaket. Det kommer troligtvis bli ca 110 cm högt. Jonas har sågat till spjälorna som är 4,5 cm breda och 2,5 cm tjocka med 60° spetsar, avståndet mellan kommer bli en och en halv spjäla. Tror vi. Det är möjligt att vi modifierar det lite när vi börjar sätta upp det.

Nu är elen utmärkt så vi kan börja gräva, några för hand men det mesta med hjälp av grävare.

Och så målas det spjälor. I massor. Undrar just hur många hundra som behövs?

//Terese

(Foto: Terese)
Länken hit är: Ni undrar kanske....

Ett litet bord - före & efter

7 mars 2012 kl. 20:50

Badrum

Detta lilla bord, som vi fick när Jonas farmor och farfar lämnade sitt hus och flyttade till lägenhet, ligger oss varmt om hjärtat.

Färgen (plastfärg) flagnade så fort man nuddade vid det så i höstas fick det genomgå en liten förvandling. I sista stund kom jag på att jag nog skulle knäppa av en "före"-bild, och det är ju roligt nu. Jag skrapade och målade med linoljefärg. Underredet skulle nog behöva en omgång till, för färgen ser ut att ha sugit lite olika. Nya lådhantaget kommer från Folkes Bygg & Byggnadsvård.

Det här med skötbord. Här flyttar det runt. Någongång i framtiden är det tänkt att vi ska ha det i tvättstugan (blir kanske lagom till barnbarnen?:) Fram till i höstas har vi haft det i grovköket. Ganska smidigt efter som det är nära köket där vi mest håller till. Men grovköket ska bli glasveranda. Utvändigt har vi börjat, vilket innebär att en del isolering är borttagen. Så det blev helt enkelt för kallt för bara rumpor. Därför har detta lilla bord fått tjäna som provisoriskt skötbord i badrummet och får fortsätta göra det tills tvättstugan är klar.

Och idag fick jag till slut tummen loss och kameran fram - för "efter"-bilden.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Ett litet bord - före & efter.

Lilla liljan

6 mars 2012 kl. 21:45

Blommor & grönt

Dagen bjuder på en underbart blommande kungsängslilja på köksbordet. En alldeles förunderlig blomma, rutig och allt.

Och så är vi såå glada över Gretas nya kusin Noomi (Som om man har tur låter som Moni när Greta försöker säga det och sen blir Månen eller Munnen, typ. Vi får nog öva lite till.) som bara är några dagar gammal. Vi längtar tills vi får träffa henne och hennes stolta föräldrar!

//Terese

(Foto: Terese)
Länken hit är: Lilla liljan.