Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Vidare köksrivning

6 april 2009 kl. 20:50

Köket

bloggbild
Förra helgen fortsatte rivningen i köket. Hela väggen mellan serveringsgång och kök revs. Det blir ett helt annat rum med ett extra fönster, det vid pigtrappan.

Dessutom rev vi innertaket. Det satt 35-40 centimeter nedanför det ursprungliga, putsade taket. I detta tak, liksom i övriga rum, finns det en putsad hålskälslist i takhörnen.

I innertaket ligger vattenledningar och avlopp till tvättstuga och toalett våningen ovanför. Detta ligger ju nu fritt i taket. Vi ska flytta upp det i bjälklaget under badrum (blivande tvättstuga) och sovrum (blivande badrum). Det verkar vara gott om utrymme i bjälklaget så det ska inte vara några problem.

Taket har en del skador, eftersom innertaket fästs uppåt i reglar, och genomförningar till badrummet förståss. Men det ska vi återställa. Svärfar Folke på Folkes Bygg har duktiga murare som kan sådant.

Plankgolvet, ca 90 mm brett, är egentligen ganska vackert slitet. Problemet är ju att serveringsgången har sina bitar, tidigare skafferiet har sina bitar och köket har sina. Så det blir lite för många skarvar för att behålla. Man skulle kunna tänka sig låta det vara kvar ungefär som det är, för att visa husets historia. Men det blir nog lite för råddigt.

Ett alternativ är också att ta upp planken, och lägga tillbaka, löpande så att säga. Det är nog inte riktigt tidstypiskt dock, med skarvar "där de kommer". Snarare hade man generalskarv, alltså en skarv som löpte över hela utrymmet. I vårt fall är köket 6 meter långt, så en skarv kan bli nödvändig. Men vi har en fråga utestående hos ett snicker om ifall de kan ta fram 6-meters plank så att vi slipper skarv.

// Jonas

(Foto: Terese & Jonas)