Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri.

30 april 2009 kl. 07:29

Trädgården

Svärmor kom fram till att det fina trädet på baksidan är körsbär eller bigarå. Det står i full blom sedan två-tre dagar. Inte dumt alls med ett stort, trevligt bärträd där! Förhoppningsvis bär det mycket frukt.

På fotot syns också ett par äppelträd. Utanför vår tomtgräns, mellan trädgården och åkern syns kyrkans stora kompost och jord-/grusupplag. Inte jättevackert men med tiden får vi försöka dölja med häck eller buskar.

Terese köpte lite trädgårdsmöbler på Svens Flytt här i Hanaskog också igår.

Igår förmiddags var lantmäteriet här. De skulle mäta upp och markera nya tomtgränsen. Den egentliga tomten slutar nämligen bara 8-10 meter från huset, men ett villkor för vårt köp var att förlänga tomten ända ner till åkerkanten, vilket naturligtvis är det naturliga. (Annars hade vi ju inte fått körsbärsträdet...)

Resultatet blev att vi äger till bakkant på stengärdet (inkl. stengärdet alltså) samt i sidled så att gränsen linjerar med tidigare gräns. Eftersom vi inte hittat några gränsmarkeringar (de låg ett par centimeter under gräset) har vi tidigare gissat var gränsen går. Som tur var stämde våra tidigare tankar, till och med att vi "får" två meter mer in mot kyrkans minneslund än vad vi bedömt.

Det ligger ett vägservitut för vår infart, för att församlingshemmet ska kunna använda samma infart från Kviingevägen (de har ingen egen infart). I kontraktet står att servitutet ska avslutas och vi skriver ett nyttjanderättsavtal istället. Detta för att, när/om kyrkan säljer församlingshemmet, ska vi slippa sådana bitar mot nya ägarna. Nyttjanderättsavtalet slutar så fort kyrkan säljer nämligen. Lantmäteriet kan dock inte ta bort servitutet förrän de fått besked från kommunen om att församlingshemmet får lov att skapa en egen infart från Kviingevägen. Det bör inte vara något problem, finns ju många villatomter som har utfarter, så de ligger tätt här omkring.

// Jonas

Foto: Jonas
Morgonsolen, 06:45.