Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

En stor dag!

4 maj 2009 kl. 11:09

Uppvärmning

Idag är en stor dag i prästgården.

Sotaren kom straxt innan 8 och skulle gå igenom hela vårt system. I tidigare mail-växling har vi förstått det som att det skulle ta sin tid, närmare hela dagen. Men det gick fort... Sotaren for nog redan halv 10.

Statusen är som följer:
Varje skorsten har 6 kanaler vardera.

Skorstenen till höger, framifrån sett, har alla 6 kanaler upptagna. 3 kakelugnar på bottenvåningen samt 2... nä 3... kakelugnar på ovanvåningen och en öppen spis. Hm. Det blir 7? Vilket måste innebära att två använder samma kanal... Får bli lite utredning av det här.

Den vänstra skorstenen har bara 1 kakelugn kopplad till sig så där finns 5 kanaler att "leka med". Får användas till ventilation från köksfläkten, ventilation badrum/tvättstuga samt eventuellt en kamin i tvättstugan.

Av 7 kakelugnar kan 4 användas. De som inte kan användas är i pastorsexpeditionen, mittensalen samt i lilla sovrummet. Kul att övriga kan användas!

Kakelugnarna i sig är det inget fel på utan det är kanalerna i skorstenen som är igentäppta av fågelbon och något "bibo". Enligt sotaren får man försöka mäta med ett lod i skorstenen var det täpper och på vinden knacka upp skorstenen för att rensa kanalerna. Sedan får en murare sätta igen det igen.

Premiärbrasan blev i tavelrummet och gick alldeles utmärkt. Nu är ugnen varm (gick förvånansvärt snabbt) och ska bli intressant hur hastigheten på svalnandet är.

// Jonas

(Foto: Jonas, kakelugnen i tavelrummet.)