Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Trädgårds[mar]dröm

1 juni 2009 kl. 21:05

Trädgården

Trädgård, så skoj det är och spännande! Just nu har jag helt enkelt fått dille på trädgård. Jag läser trädgårdsböcker så fort jag får en stund över - från pärm till pärm -  och drömmer till och med på nätterna om vad jag ska ha i rabatterna och hur trädgårdslandet ska få se ut en vacker dag.

Idag har jag semesterdag, tar ut lite överbliven semester innan jag slutar mitt jobb, ska ju börja på nytt efter sommaren. Så nu passar jag på att ta mig an trädgården lite, en varm(!) dag som denna.

Just nu blommar prästkragar för fullt på framsidan, trevligt! Skulle gärna ha en äng i trädgården där prästkragar och annat trevligt kan få härja fritt. Bästa platsen hade egentligen varit där scillan var, men nu är där så mycket kirskål att någon äng, med annat än kirskålsblommor, hade det inte blivit...

När jag rensade i ett buskage upptäckte jag en blommande ros med vita vackra doftande rosor. Busken var inte så stor men jag hoppas att den kan växa till sig lite mer! Någon som vet vad det är för ros?

Sen var det det där med kirskålen, som faktiskt är som en mardröm för mig. Där jag drömmer om att skapa prunkande rabatter har kirskålen helt tagit över. Idag grävde jag lite i en rabatt som är helt invaderad av kriskål, en kvadratmeter tar mig ca 2 timmar att rensa från kirskålsrötter - rotskörden ser ni i skottkärran. Frågan är bara om det är mödan värt? Eller kommer kriskålen ändå att vinna över oss?

Delar av den ca 20m långa rabatten har vi täckt med tidningspapper och gräsklipp och hoppas att det kan vara tillräckligt marktäckande för att ta död på den. Men gissningsvis behöver det vara marktäckt i ytterligare några säsonger. En annan bit har jag rensat från rötter så gott jag kunnat och sen sått lite linfrö som förhoppningsvis kan hålla den i styr. Idén har jag fått från en kollega som testat det på sin kolonilott, efter att ha hört om en gammal dam som gjort så, och hos henne hade det funkat. Säkert inte något vedertaget knep men här är alla kurer värda ett försök.

I resten av trädgården försöker vi klippa med gräskipparen där vi kommer åt och under buskar och annat drar vi bort bladen så gott vi kan. Hoppas i alla fall hindra från mer spridning på det viset.

Om någon av er har något trevligt knep till oss, eller erfarenhet om vad som bäst tar knäcken på kirskålen så tas det tacksamt emot!!

Jaja, trädgårdens framsida är i alla fall kirskålsfri och där blommar nog snart astilbe vackert och på baksidan hoppas jag att pionerna ska blomma härligt så att jag kan vila ögonen på dem! :)

//Terese

Uppdaterat: Rosen är troligtvis en Rosa pimpinellifolia 'Plena'' -fylld pimpinellros, även känd som Finlands vita ros. Det är en buskros som blommar som tidigast i slutet av maj och sen i juni, tidigt för att vara ros.

(Foto: Terese)