Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Prästgården ska bli röd

22 juni 2009 kl. 21:02

Husets historia

bloggbild
För ett par veckor sedan var Terese uppe och kikade i kyrkans arkiv. Eftersom vi bor i en prästgård, finns det ganska väl dokumenterat vad som har gjorts vid huset.

Träfasaden är inte den ursprungliga. Det syns på så sätt att fönstren är "insjunkna" i förhållande till fasaden. Huset har nämligen tilläggsisolerats och fått ny fasad.

I arkivet hittade Terese information om att huset från början var rött. Falurödfärgat alltså. Då blev ju jag lycklig! Falu rödfärg är min favorit. Känns som en jordnära och naturlig färg, dessutom lättmålad.

Vi har haft tankar på att i sommar tvätta fasaden (högtryckstvätt) och att någon annan sommar måla huset med linoljefärg. Nuvarande panelen har ett yttre skikt av plastfärg men innan för ett flertal lager av färg, varav den innersta verkar vara linoljefärg, i lite ljusare gul än vad husets nuvarande färg är.

Plastfärgen har genom åren påverkat fasaden mycket negativt. Eftersom färgen är tät, torkar inte fukt som kryper in i trät, upp. Utan stannar kvar och orsakar med tiden rötskador (se foto 3).

Nu mår fasaden ändå förhållandevis bra och det troligen tack vara det innersta lagret av linoljefärg.

Men som sagt. Huset har varit rött. Och innanför träpanelen och ett tunt lager av tilläggsisolering, sitter den rödfärgade träpanelen kvar. Kul!

Det innebär att vi "bara" behöver plocka bort yttre träpanelen, isoleringen, och sedan lägga ny läkt. Ja, vi behöver också fixa nytt foder till fönstren. Men det är bra! För nuvarande fönsterfoder gör inte huset rättvisa.

Ska vi tilläggsisolera igen och lägga på ny panel?
Ja det kan man fundera på. Men nuvarande tilläggsisolering är väldigt tunn. Och ska vi tilläggsisolera om igen, vill man nog lägga på mer för att det ska vara lönt. Och husets proportioner förstörs. Våra tankar just nu är att låta bli det och satsa på att ha riktigt bra isolerat uppåt, i snedtaket på andra våningen och i vindstaket. Det är ju uppåt den mesta energin försvinner.

// Jonas