Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Murning - spis och vedspis

9 september 2009 kl. 10:47

Köket

bloggbild
Igår murades det upp för spis och vedspis. I det stora facket kommer en 90 cm bred spis stå. Mer om den kommer säkerligen så småningom.

I den mindre ska en vedspis stå. Nämligen en som David och Emma (axebo.se) köpte men sedan upptäckte och renoverade den som stod ursprungligen i deras hus. Den vi ska ha är köpt via Blocket tror jag.

Murningen är gjord med hydraliskt kalkbruk och kommer putsas med samma material imorgon. Slätputsat och vidkalkat kommer synliga delar vara.

Som botten till vedspisen ska jag gjuta en betongplatta som "hänger" i urtag i muren. Anledningen till gjutningen är dels att det är för långt att lägga lecablock, dels att det är blir väldigt bastant och vedspisen kan släpas ut (vilket förhoppningsvis inte behövs allt för ofta...) utan att skada underlaget, vilket hade varit problem med putsad yta på lecablock eller slaget valv.

Vi verkar ha haft extrem tur vad gäller rökkanalen till vedspisen. Spisen är av typen där "utblåset" bara är på baksidan. Ibland kan man välja om man vill ha den uppåt (bygga på med rör) eller bakåt, direkt in i skorstenen. I det senare fallet, vårt fall, måste man då träffa rakt in i kanalen, eftersom det inte finns plats att bygga några vinklar som för in röken.

Kanalen går snett nedåt hela vägen i köket och är bara aningen bredare än "utblåset". Men märkligt nog är placeringen i sidled exakt där den behöver vara för att vi ska ha spisen där vi vill och på den höjd vi behöver. Bara att tacka och ta emot för att vi inte behöver byta spis (till en där röken kunde ledas ut uppåt) eller flytta spiskomplexet (typ omöjligt och det vill vi inte heller).

// Jonas