Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Färgsättning

13 september 2009 kl. 20:33

Köket

bloggbild
Här om dagen hade vi besök av en arkitekt, Krister Wall, för att få hjälp med färgsättning i framför allt köket och salen med målningar. Krister arbetade och var nära vän med Sven Hesselgren, mannen som tog fram NCS – Natural Color System. Systemet är tydligen uppbyggt efter hur människan upplever färg - inte efter den faktiskt mätbara kulören. Att färg är en hel vetenskap är det ingen tvekan om, oerhört spännande tycker jag. Här kan man läsa lite mer.

Nu är alla snickerier i huset vita men troligtvis har de varit ljusgrå från början. Jag har tänkt att jag gärna skulle vilja ha allt i ljusgrått men slagit bort den tanken med tanke på allt jobb en sådan ommålning innebär. Men efter samtal med Krister har vi nu kommit fram till att alla husets fönster och dörrar invändigt ska målas i ljusgrå NCS S-1000, lister, fönster- och dörrfoder kommer att målas i  en något mörkare men ändå ljusgrå NCS S-2000, båda är alltså ljusa grå kulörer. Detta ska vi göra i hela huset… Puh. Men ett rum taget.

I köket kommer alltså pärlsponten vara i den mörkare grå nyansen och köksinredningen i den ljusaste grå. (eller om vi kanske ska ha vit inredning ändå... funderar...)

Lister, foder och panel kommer att målas med Ottossons linoljefärg. Troligtvis även köksinredningen - om det inte blir med äggoljetempera.

Det är ett evigt målande vi har framför oss.

//Terese

Foto: Ottossons