Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Tillfälligt avbrott

27 november 2009 kl. 14:47

Uppvärmning

Försök inte ringa hit. Det går inte. Och Internet (ADSL) går inte heller. Tur att den nya iPhonen har stöd för Internetdelning. Har datorn kopplad till den och använder 3G-nätet. Förvånandsvärt snabbt faktiskt, går nästan lika bra som vanligt att arbeta.

Telekabeln har brott. En punkt jag missat i planeringen inför bergvärme-grävning. El-kablar hade vi koll på. Telefon-kabeln glömdes. Nu vet jag var den går.

Förhoppningsvis lagas det senast måndag. Det har Skanova sagt i alla fall. Och förhoppningsvis blir det inte dyrt.

Ibland lär man sig den hårda vägen.

Å andra sidan. Jag har inför extragrävning ute vid vägen lärt mig av läxan, och beställde därför karta över telefonledningarna. Ute vid vägen finns inga. Men den vi kapat av finns utmärkt. Dock med streckad linje vilket betyder "osäkert läge". Enligt kartan går den i rak vinkel från husets framsida till telefonröret på andra sidan gatan. Men i verkligheten går den inte i rak vinkel, utan som mest närmare 4 meter från den streckade linjen.

Så att hitta den tunna telekabeln i "osäkert läge", hade krävt arkeologiska kunskaper av grävmaskinsföraren.

För övrigt har vi grävt inte bara fram till bergvärmehål nummer 3, utan ytterligare 10 meter till elskåpet ute vid gatan. Detta därför att vi har gemensam eldragning med församlingshemmet (dock skilda abonnemang). Eftersom vi ändå grävt så långt, passade vi på att lägga ny kabel för att senare sätta nytt elskåp hos oss, så att vi har helt egen el. Tack Bengt för konstruktiva förslaget.

Dessutom, på Bengts förslag, har vi lagt en till, tom, slang i grävningen. Man vet ju aldrig ifall vi vill ha lyktor eller annat som drar el, vid infarten. Nu finns den slangen tillgänglig nästan ända fram, istället för att behöva gräva senare.

Gårsplanen och gräsmattan är nu lagd tillbaka. Om än inte i samma ordning som tidigare... "Gröna sidan upp" borde vara tillämpbart.

Rörmokaren håller på för fullt att koppla in de sex slangarna till värmepumpen. Dessutom har vi redan värme i elementen eftersom elpatronen redan har kört igång. Jag har på förmiddagen fått igång 5-6 element där tappen hade fastnat och sedan sprungit runt och luftat.

Och har lärt mig att när man luftar, ska man helst stänga av värmepumpen (cirkulationspumpen i alla fall). Nu har du också lärt dig det.

Det finns mycket att lära.

// Jonas