Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Fläktkåpa

10 januari 2010 kl. 20:59

Köket

Satt precis och kikade på det allra första inlägget här på bloggen om köket. Det har hänt en del sedan dess...

Exempelvis används den skorstenskanal som då var för köksfläkten, idag till vedspsisen som sprakar just nu.

Köksfläkten har fått en annan kanal, som var "ledig". Troligen har kanalen använts till en vedspis i köket eller till något i källaren. Men det var länge sedan.

På vinden har vi nu motorn till fläkten på plats inklusive ljuddämpare. Anslutningarna in och ut ur skorstenen ska bara muras fast och eldragningen göras klart. Ska bli spännande att se hur mycket/litet det hörs i köket och hur effekten är.

Nere i köket är fläkt och -kåpa på plats. Det sista är att kaklet ska fogas och ett hål rakt ovanför vedspisen ska få ett lock med infällda spotar.

Kåpan blev mycket bra.

Först beställde vi en från ett plåtslageri i Hässleholm, men den blev inte helt lyckad. Den nuvarande har smeden Magnus Nilsson gjort. 2 mm plåt och alla hörn är bockade och snygga. Terese har målat den tre gånger med vit linoljefärg.

Vi har fått gott om hjälp med den här biten. Terese, jag och svärfar Folke (www.folkesbygg.se) hjälptes åt att sätta upp den. Först placera den på plats för att markera var vi skulle borra och plugga i skorstensmuren. Sedan borra, plugga och återigen på plats. Sedan ner och upp ett par gånger till för att skrapa lite här och var för att få den tätt mot muren. Terese 10-årige brorsons julklapp, en behändig skruvdragare, fick vi låna och den fick precis plats på minsta stället. Terese storebror Fredrik har kaklat väggen med fasat kakel från Höganäs.

För övrigt i köket är det lite "smågrejer" som ska på plats. Ett element till, stenskiva bakom vedspisen, lite lister och en lucka i ett luftintag.

//Jonas

(Foto: Terese & Jonas)