Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Vedspis & Ilve-spis

8 juni 2010 kl. 17:23

Köket

Kom på att det egentligen inte är så mycket ni fått se av köket, bara detta. Så här kommer ett par bilder på våra älskade spisar, halva vy A jämfört ritningarna.

Vi bestämde oss för att göra ett helt spiskompelx längs med den 2 meter breda murstocken i köket med vedspis och en 90cm bred spis.

Vedspisen eldas det i så gott som dagligen (med undantag för när jag ställt en vas med blommor där), mest för att det är så mysigt och ger så härlig värme. Troligen har det funnits vedspis i köket då huset byggdes men den har sedan blivit bortplockad vid renovering. Under vedspisen har vi gjort lite utrymme för vedförvaring och en hink för aska.

Spisen är en Ilve, PDFI-90-MP, som vi själva importerat från Italien, på så vis blev det betydligt billigare än att köpa en likadan i Sverige. Lite nervöst var det men det fungerade väldigt bra till slut, trots italienarens mycket knaggliga engelska... Vi valde att ha induktionshäll och är mycket nöjda så här långt. Gas var lockande men lite krångligare att installera för vår del. Spisen har 2 ugnar, ett önskemål jag hade. En, den stora, har varmluft och den lilla lite grillfunktioner.

Under spisarna har vi lagt en golvpåt, främst för att det krävs till vedspisen. Vi valde att anpassa den efter hela spiskomplexet och det gör att det lite mer binds samman till en enhet.

Spiskåpan är tillverkad efter våra mått och så har vi installerat en inbyggnadsfläkt ovanför spisen med motor på vinden, för det har vi använt en skorstenskanal. Att ha motorn på vinden är verkligen att rekommendera om det det är möjligt, fläkten blir i stort sett är ljudlös(!) här nere i köket.

Tog bilden i förra veckan när jag nyligen plockat in buketten på vedspisen och höll på att baka en kaka -så ugnen är på uppvärmning och smöret på smältning.

Får se när bilder på resten av köket kommer.

//Terese

(Foto: Terese)