Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Saft i bersån

8 juli 2010 kl. 21:58

Smakfullt & gott

I förra veckan gjorde jag fläderblomssaft och jordgubbssaft med fläder, underbart gott och läskande dessa varma sommardagar. Inte för att jag är någon saftdrickare direkt, men Jonas och kära gäster kan ju dricka desto mer. Svårt att avgöra vilken av dem som är godast men läckrast färg har helt klart jordgubbsaften med fläder!

Någon berså har vi inte riktigt - ännu, men det är nästan så att schersminbuskarna skapar en.

Fläderblomssaft
(recept från mamma)
50-60 stora klasar fläderblommor (Plocka gärna dem nätt och jämt utslagna i torrt väder, utan ohyra. Klipp bort det mesta av gröna stjälkar.)
3-4 citroner, vältvättade och skivade
2-4 kg socker (Jag tar 2 kg socker och fryser in det mesta av saften)
3 l kokt, avsvalnat vatten
60g citronsyra

Lägg fläderblommor och citroner i en stor bunke. Häll på socker, vatten och rör ner citroncyra. Täck över med handduk eller lock och ställ svalt. Låt stå 4-5 dagar. Rör om saften så ofta att allt socker löses upp.

Sila i silduk och fyll saften på rena flaskor.

För mig blev det ca 4, 5 liter konsentrerad flädersaft.

Jordgubbssaft med fläder (Recept från Ernst Kirchsteiger i Allt om trädgård nr 6 2010)
20 klasar fläderblommor
2 liter jordgubbar, något mosade
2 liter vatten
2 kg strösocker
30g citronsyra
1 citron, skivad
(2 krm natriumbensoat)

Lägg fläderblommor och jordgubbar i en bunke. Koka vatten och socker, låt svalna något och häll det över fläder och jordbubbar. Blanda i citron och citronsyra. Låt stå övertäckt och kallt i 5 dygn. Sila och blanda ev. i natriumbensoat. Tappa upp i rengjorda glasflaskor.

För mig blev det drygt 3 liter saft.

Jag har den mesta av saften i frysen, men några liter i flaskor för att drickas närmsta tiden. Fryser man in saften kan man ta lite mindre socker och hoppa natriumbensoat, det håller  bra ändå.

Nu har vi i alla fall ett antal liter saft i frysen och i dag har jag tryckt in många liter jordgubbar -  allt för att kunna känna på sommarsmakerna även i höst!

//Terese

Foto: Terese