Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Huspärm

11 januari 2011 kl. 20:36

Annat

Under lite ledig tid i mellandagarna har jag organiserat om bland papper och pärmar. Bland annat har jag gjort om lite i vår huspärm, som nu utökats från en till två pärmar för att rymma alla papper...

Så här har jag organiserat flikarna:
1 Kontakter - till t ex hantverkare, sotare, kommun, länsmuseum, grannar och andra.
2 Kommun- och myndighetsinformation - för miljö- och avfallsinfo, taxeringsbesked med mera
3 Om huset - besiktningshandlingar, lagfart, värdering (och kanske fotografier - vi använder bloggen till det..)
4 Löpande underhåll - här dokumenterar vi material, färgkoder, underhållsåtgärder och dylikt. Vi har också gjort en checklista för vad som regelbundet bör ses över på huset  som tak, plåt, hängrännor, fönster, vind, grund osv..
5 Pågående projekt - när man som vi, renoverar för jämnan, är en sån här flik bra. Här har vi kostnadsförslag, avtal, ritningar, anteckningar med mera för det som är igång just nu.
6 Ekonomi - Här samlar vi alla fakturor och kvitton som rör huset. Det har visat sig väldigt bra när vi ska hålla lite koll på rotavdraget eller när vi glömt var vi köpte vad när vi behöver komplettera. Skulle man en dag sälja så är det ju dessutom samlat när reavinsten ska räknas ut. (Kan nog ha typ försäkringsbrev och så under denna fliken - men det bor i annan pärm hos oss)
7 Övriga byggnader -  för oss är det i dagsläget drömmen om övriga byggnader. Men så småningom ska vi fylla fliken med information kring uthus, hönshus, växthus med mera.
8 Mark och trädgård -  Skiss med anslutningar för el, telefon, vatten, avlopp, bergborrhåll med mera. Med den kan vi förhoppningsvis undvika sådana här misstag. Trädgårdsskiss med träd, växter grusgångar med mera finns också här liksom växtlista, anteckningar och foto om spår från äldre trädgårdsanläggning, med mera.
9 Historiska uppgifter - här har vi turen att ha massor av information. Eftersom vi bor i en gammal prästgård fanns det mycket information att tillgå i kyrkans arkiv. För oss är det en skatt när vi vill återställa så mycket som möjligt av huset. (I alla fall är kanske inte en sån här flik nödvändig, det kan kanske rymmas in under flik 3)
10 Diverse anteckningar -  här samlar vi minnesanteckningar och historier om huset som vi inte lyckats sortera in under de andra flikarna...
11 och framåt  Avslutade projekt - här får de avslutade projekten en egen flik  för det som inte sorterats in under andra flikar. Har upptäckt att det är mycket anteckningar, ritningar och annat som aldrig genomförs men som är roligt att ha kvar för att minnas hur man tänkt och kunna se arbetets gång. I vissa fall är även de bra att gå tillbaka till.

Snart har vi också en tidskriftssamlare för husets alla manualer, som annars skulle kunna försvinna lite var som...

Delar av konceptet har jag hittat i ett gammalt nummer av byggnadskultur, tidsskrift för byggnadsvård, och sen anpassat det lite efter vårt hus och projekt.

Ordning och reda, eller hur?

//Terese

Foto: På husets finaste pärm från Växbo Lin, dock inte en av huspärmarna -  de är vanliga svarta gaffelpärmar. Pärmen köpte Jonas när vi besökte Växbo Lins fabrik förra sommaren, den är klädd i deras superfina tyg rutig strandråg, gåsögonmönstrat i färg svart/oblekt. Disktrasan kommer också där ifrån och kan köpas i byggnadsvårdsbutiken på Folkes bygg.