Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Valnötsbröd

13 januari 2011 kl. 21:31

Smakfullt & gott

Idag har julen dansats ut här hos oss. Ja, eller dans var kanske att ta i men nu är granen ute i alla fall.

Vi har ett valnötsträd i trädgården och alla valnötter har inte blivit uppätna i jul så jag passade på att göra ett valnötsbröd på nötterna vi hade över. Hittade receptet i ett gammalt nummer av Gård & Torp (en mycket bra tidning!) och jag måste säga att det blev riktigt smaskigt även om jag var lite skeptisk på vägen. Knaprig yta och lagom fluffigt.

Valnötsbröd

3 dl rågskållning
3 dl ljummet vatten
30g jäst
1 knapp msk salt
15g smör
1 l vetemjöl
ca 80g valnötter

Blanda rågskållningen med vattnet (totalt 6 dl vätska). Rör ut jästen i blandningen och tillsätt övriga ingredienser. Bearbeta degen. Låt jäsa ca 45 min. Bearbeta degen lite till och jäs 20 min till. Sätt ugnen på 250 grader med en långpanna i botten. Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg på bakplåt, täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Mjöla bröden och skär ett snitt. Sätt in bröden och slå 1,5 dl vatten i långpannan. Sänk till 200 grader, grädda i 30 minuter.

Rågskållning får man genom att hälla 6 dl hett vatten på 1½ dl rågmjöl, vispa ut klumparna och låta det svalna. Ta sen 3 dl av gojset i brödet.

Mm, vad skoj det är att baka!

//Terese

Foto1: Greta vid granen. En stadig tjej som vände sig från mage till rygg första gången ungefär en vecka innan sin 3månadersdag. Bra om man vill se på när mamma plundrar granen.
Foto2: Goda valnötsbröd