Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


mars
februari
januari

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Altan och pergola

25 mars 2014 kl. 21:38

Trädgården

I somras byggde vi en altan! Det var mitt högsta önskemål när vi skulle ha en liten till, att vi enkelt skulle kunna gå ut på baksidan tillsammans, jag och flickorna. Vi visste att Jonas skulle behöva jobba mycket och sen en tid tillbaka har vi bara kunnat använda dörren på framsidan på grund av annan renovering och det hade blivit lite för omständigt med två små. Nu kunde dörren stå öppen och Greta springa ut och in som hon ville.

Och som vi njöt av den hela underbara sommaren! Det var ju verkligen en altansommar – och höst.

Vi bestämde oss ganska tidigt för att bygga den i marknivå. När vi flyttade hit fanns det en altan, upphöjd i höjd med husets innergolv. Den var tyvärr dåligt byggd och inget att behålla, dessutom tyckte vi att den förstörde husets uttryck när den var så hög, det passade varken med hus eller omgivningar.

Altanen är byggd i lärk och runt om har vi lagt en rad med bättre begagnad gatsten. Trappan funderade vi lite kring, det slutade i en enkel rak variant. Vi får väl se hur det känns i sommar med en klättrande 1-åring...

Eftersom altanen ligger i söder blir det väldigt varmt i solen, särskilt mitt på dagen. Vi har mycket skugga på tomten men inte just där och eftersom det är smidigast att sitta och äta på altanen ville vi på något vis ordna trevlig halvskugga på delar av den. Så vi bestämde oss för att bygga en variant av pergola över ungefär halva altanen. Jag skissade hur jag ville den skulle se ut och efter lite resonerande med duktiga snickare på Folkes Bygg & Byggnadsvård kom vi fram till en bra lösning som de sedan hjälpte oss att tillverka och som som Jonas satte ihop här på plats. Eventuellt ska vi sätta upp spjälor, likt vårt staket, på ena sidan för att få lite mer insynsskydd och något mer för växter att klänga på. Det blev väldigt rejält och snyggt, tycker vi.

Under hösten och vintern har vi funderat och planerat en del kring rabatt runt pergolan. Och snart är det dags att skrida till verket. Lite vin som klättrar vill vi ju ha!

//Terese
Foto: Terese & Jonas

Bild 1-2: Altanen. Dörren ska vi någon gång byta och lite annat fix ska göras, som att knacka bort cement från grunden.
Bild 3: Alvas dopfest, med många lånade möbler.
Bild 4-5: Pergolan växer fram
Bild 6: Pergola nästan klar