Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Vedspis & Ilve-spis

8 juni 2010 kl. 17:23

Köket

Kom på att det egentligen inte är så mycket ni fått se av köket, bara detta. Så här kommer ett par bilder på våra älskade spisar, halva vy A jämfört ritningarna.

Vi bestämde oss för att göra ett helt spiskompelx längs med den 2 meter breda murstocken i köket med vedspis och en 90cm bred spis.

Vedspisen eldas det i så gott som dagligen (med undantag för när jag ställt en vas med blommor där), mest för att det är så mysigt och ger så härlig värme. Troligen har det funnits vedspis i köket då huset byggdes men den har sedan blivit bortplockad vid renovering. Under vedspisen har vi gjort lite utrymme för vedförvaring och en hink för aska.

Spisen är en Ilve, PDFI-90-MP, som vi själva importerat från Italien, på så vis blev det betydligt billigare än att köpa en likadan i Sverige. Lite nervöst var det men det fungerade väldigt bra till slut, trots italienarens mycket knaggliga engelska... Vi valde att ha induktionshäll och är mycket nöjda så här långt. Gas var lockande men lite krångligare att installera för vår del. Spisen har 2 ugnar, ett önskemål jag hade. En, den stora, har varmluft och den lilla lite grillfunktioner.

Under spisarna har vi lagt en golvpåt, främst för att det krävs till vedspisen. Vi valde att anpassa den efter hela spiskomplexet och det gör att det lite mer binds samman till en enhet.

Spiskåpan är tillverkad efter våra mått och så har vi installerat en inbyggnadsfläkt ovanför spisen med motor på vinden, för det har vi använt en skorstenskanal. Att ha motorn på vinden är verkligen att rekommendera om det det är möjligt, fläkten blir i stort sett är ljudlös(!) här nere i köket.

Tog bilden i förra veckan när jag nyligen plockat in buketten på vedspisen och höll på att baka en kaka -så ugnen är på uppvärmning och smöret på smältning.

Får se när bilder på resten av köket kommer.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vedspis & Ilve-spis.

Morgonkaffet...

23 januari 2010 kl. 09:13

Köket

... har just avnjutits i värmen från vedspisen.

Är ensam hemma idag. Laddar för lite pärlspontsmålning och städning.

Vedspisen har vi fått av min bror, de hade en över... Tack - vi njuter av den dagligen!
Massor av fin ved har vi fått av min farbror, tack Lennart! Utan den hade vi inte njutit fullt lika mycket av vedspisen. Hinken till aska ropade vi in under sommarens semestertripp på en auktion i Delsbo. Stolen följde med på köpet för ett annat blocketfynd och handduken fick jag av svärmor i julklapp.

Och jag måste säga - allt detta gör att man njuter en smuta extra där i värmen av spisen.

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Morgonkaffet....

En del av köket

11 januari 2010 kl. 18:45

Köket

Här får ni se en del av köket som är klart! Alldeles underbart! Nu använder vi och njuter av det för fullt. Detta är Vy B (jämfört med ritningarna).

Längs med denna väggen har vi kyl- och frysskåp tillsammans med en hel del förvaring. Kylskåpet är ett LG med en bred kyl bakom de båda övre dörrarna och frys i lådan nertill. I dörren till höger finns pigtrappan med ett litet skafferi, där pågår fortfarande renovering så det dröjer lite innan vi börjar använda det. Dörren ska så småningom målas och så ska handtaget bytas ut mot ett mer tidstypiskt. Rakt fram till vänster finns hallen och genom dörren till vänster kommer man till sal 1 som vi ska använda som vardagsrum.

Om man tittar noga kan man se att krönlisten mot taket är utbyggd på vänster sida. Pigtrappan kommer upp där, så för att slippa se trappan i taket löste vi det så här. Nästan borttrollat tycker vi!

Taklamporna är IKEAs Fado, 7 stycken hänger i vårt kökstak.

Detta är vad jag har att visa idag, det andra har inte hamnat på bild än - får bli när kameran kan arbeta i dagsljus.

/Terese

(Foto: Terese. Klicka för större bild)


Länken hit är: En del av köket.

Fläktkåpa

10 januari 2010 kl. 20:59

Köket

Satt precis och kikade på det allra första inlägget här på bloggen om köket. Det har hänt en del sedan dess...

Exempelvis används den skorstenskanal som då var för köksfläkten, idag till vedspsisen som sprakar just nu.

Köksfläkten har fått en annan kanal, som var "ledig". Troligen har kanalen använts till en vedspis i köket eller till något i källaren. Men det var länge sedan.

På vinden har vi nu motorn till fläkten på plats inklusive ljuddämpare. Anslutningarna in och ut ur skorstenen ska bara muras fast och eldragningen göras klart. Ska bli spännande att se hur mycket/litet det hörs i köket och hur effekten är.

Nere i köket är fläkt och -kåpa på plats. Det sista är att kaklet ska fogas och ett hål rakt ovanför vedspisen ska få ett lock med infällda spotar.

Kåpan blev mycket bra.

Först beställde vi en från ett plåtslageri i Hässleholm, men den blev inte helt lyckad. Den nuvarande har smeden Magnus Nilsson gjort. 2 mm plåt och alla hörn är bockade och snygga. Terese har målat den tre gånger med vit linoljefärg.

Vi har fått gott om hjälp med den här biten. Terese, jag och svärfar Folke (www.folkesbygg.se) hjälptes åt att sätta upp den. Först placera den på plats för att markera var vi skulle borra och plugga i skorstensmuren. Sedan borra, plugga och återigen på plats. Sedan ner och upp ett par gånger till för att skrapa lite här och var för att få den tätt mot muren. Terese 10-årige brorsons julklapp, en behändig skruvdragare, fick vi låna och den fick precis plats på minsta stället. Terese storebror Fredrik har kaklat väggen med fasat kakel från Höganäs.

För övrigt i köket är det lite "smågrejer" som ska på plats. Ett element till, stenskiva bakom vedspisen, lite lister och en lucka i ett luftintag.

//Jonas

(Foto: Terese & Jonas)Länken hit är: Fläktkåpa.

Skura golv

29 december 2009 kl. 17:07

Köket

I köket har vi skurgolv, det vill säga obehandlat trägolv som vi helt enkelt bara skurar med kallt vatten och såpa. Nu när golvet är nytt mår det bra av att såpaskuras några gånger, för att få en lite tåligare och mer smutsavvisande yta. Sen när det fått sig några skurningar räcker det förhoppningsvis med 2-3 gånger om året men det beror nog på hur mycket vi spiller...

Igår, på min lediga dag, tog jag tillfället i akt och klafsade runt i kallt skurvatten. Lite slit men det doftar gott och känns rent och fint!

Lite sugen är man på att någongång testa Pippis skurteknik...

// Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Skura golv.

Köksuppdatering

30 november 2009 kl. 22:42

Köket

Nu äntligen en snabb köksuppdatering. (vi har telefon och internet igen!) Ledsen att det inte blivit någon tidigare men all (!) ledig tid har gått till att måla, måla och måla för min del... Det ju 2 månader sen köket levererades omålat.

Nu är det mesta målat i alla fall. Tre gånger med linoljefärg och invändigt behandlat med linolja och bivax.

Fotot togs i slutet av förra veckan och sedan dess har det faktiskt hänt ännu lite mer.

Kvar är lite eldragningar, lister, fönster- och dörrfoder, fläktinstallation, kakling, vedspis ska kopplas in och så ska det muras lite kring den, diskmaskin, spis och kyl/frys ska också kopplas. Och lite annat smått och gott - en del kvar ja -  men det känns faktiskt som om vi närmar oss slutet!!

Tyvärr har vi fått reklamera den ena av stenskivorna vilket gör att vi inte kan koppla in kranen till den ena vasken men den ni ser på bild är inkopplad!

More to come.

//Terese

Foto: Terese  - köket vy A


Länken hit är: Köksuppdatering.

Köksinredning på plats!

2 oktober 2009 kl. 17:56

Köket

Det har varit spännande dagar och nu är det mesta på plats av själva inredningen. Det var ändå lite nervöst att få allt på plats och se om den planering vi gjort skulle kännas rätt för rummet eller inte, svårt att ångra sig nu liksom... Men vi pustar ut och tycker att det känns som om det kommer bli kanon när vi väl är klara.

Det är ju en bit kvar, här ska målas ett antal lager, vatten och el ska kopplas, kylskåpet installeras och så väntar vi på att spisen ska hitta hem till oss (mer om den längre fram).  Fläkt, kåpa och kanal i skorsten ska också fixas innan vi kan använda  köket full ut. En bit kvar alltså, och tyvärr är tid en bristvara hemma hos oss.

Innan vi kan använda köket är det ju svårt att riktigt utvärdera, men så här långt gillar jag de lösningar vi valt att göra och köket känns oerhört gediget - ett riktigt hantverk. Hålkälslisten mot taket på överskåpen är pricken över i.

Den som väntar på något gott!

I kväll behöver vi dock skön fredagsvila.

//Terese

(Foto: Terese - ni får försöka tänka bort all furu och föreställa er det målat)


Länken hit är: Köksinredning på plats!.

Köksinredning på G!

24 september 2009 kl. 19:05

Köket

Idag anlända köket. Med det kom också Magnus som ska sätta det på plats.

Så idag har jag varit hantverkare hela dagen. Hantlangare åt Magnus och lite resonerande och lösande av saker längs vägen. Väldigt kul. Blir samma imorgon när sista överskåpen ska upp, sista öppna hyllan samt stenskivor.

Mittensalen fick vara uppacknings- och förvaringsplats. Köket fick vara så fritt som möjligt för att målare och hantverkare skulle kunna samsas. Tur att vi har stort hus...

Trappan utanför entrén är belamrad med packmaterial. Där står även diskmaskinen och täcklister och krönlist (till övergång mellan inredning och tak).

Bifogar ett gäng bilder för att visa lite vad som sker.

Dessutom har Scharfe (idag enbart Jonas men tidigare i veckan även Bengt och en praktikant) målat klart väggar och tak. Det kläddes först med mikrolit (väv) för att dölja sprickbildningar i putsen. Att enbart ha putsat hade nästan krävt att putsa om hela för att inte riskera sprickor. Laga så fin puts är inte lätt. Men den här väven känns kanonbra tycker jag.

// Jonas


Länken hit är: Köksinredning på G!.

Skiss över köket

16 september 2009 kl. 20:50

Köket

Tänkte passa på att visa hur köket är planerat.

På översta bilden är planskissen. Eftersom köket har många ingångar var det inte helt enkelt att planera. Matbordet kommer att stå mot väggen till vänster som inte har någon inredning, kanske inte den mest optimala lösningen men så får det bli.

Vy A; Längs med den breda murstocken har vi bestämt oss för att göra ett spiskompelx med vedspis och en 90cm bred spis. Spiskåpan låter vi en plåtslagare göra och i den installerar vi en fläkt med kanal genom skorstenen och motorn på vinden. På samma sida ska vi också ha en vask, så att vi slipper springa med varmt vatten över rummet, samt några skåp för förvaring, där vi också ska gömma mikron.

Vy B; Längs med denna väggen har vi kyl- och frysskåp tillsammans med en hel del förvaring. I dörren till höger finns pigtrappan med ett litet skafferi.

Vy C: Denna vägg vetter ut om gårdsplanen så vi har valt att placera diskhon framför fönstret. Här har vi gott om bänkyta  och förvaring i underskåpen. Diskmaskinen kommer tyvärr inte se ut som på bilden, den blir istället integrerad. Här har vi valt öppna hyllor istället för överskåp för att få en lite luftigare känsla.

Köket görs i massiv furu av ett lokalt snickeri, Åraslövs snickeri, som gör väldigt fina
kök.

Vårt hus är ju från 1920 så vi har försökt läsa oss till vad som var vanligt i kök då. Av den anledningen blir det släta lådor med skålhandtag och skåpsluckor med en enkel ram. Som bänkskiva har vi valt cararramarmor i sann 20-talsanda.

Vi kommer att måla köket själva eftersom vi vill måla med linoljefärg eller äggoljetempera, den långa torktiden gör att snickeriet inte har möjlighet att måla köket åt oss. Så det är ett styvt målningsjobb som väntar innan vi kan använda vårt efterlängtade kök...

Om en dryg vecka kommer köket! Äntligen! Ska bli spännande att se hur man upplever det i verkligheten.

//Terese

(Bilderna är skärmdumpar av våra ritningar, ber om ursäkt för kvaliteten.. Klickar ni på bilderna blir de något större)


Länken hit är: Skiss över köket.

Färgsättning

13 september 2009 kl. 20:33

Köket

bloggbild
Här om dagen hade vi besök av en arkitekt, Krister Wall, för att få hjälp med färgsättning i framför allt köket och salen med målningar. Krister arbetade och var nära vän med Sven Hesselgren, mannen som tog fram NCS – Natural Color System. Systemet är tydligen uppbyggt efter hur människan upplever färg - inte efter den faktiskt mätbara kulören. Att färg är en hel vetenskap är det ingen tvekan om, oerhört spännande tycker jag. Här kan man läsa lite mer.

Nu är alla snickerier i huset vita men troligtvis har de varit ljusgrå från början. Jag har tänkt att jag gärna skulle vilja ha allt i ljusgrått men slagit bort den tanken med tanke på allt jobb en sådan ommålning innebär. Men efter samtal med Krister har vi nu kommit fram till att alla husets fönster och dörrar invändigt ska målas i ljusgrå NCS S-1000, lister, fönster- och dörrfoder kommer att målas i  en något mörkare men ändå ljusgrå NCS S-2000, båda är alltså ljusa grå kulörer. Detta ska vi göra i hela huset… Puh. Men ett rum taget.

I köket kommer alltså pärlsponten vara i den mörkare grå nyansen och köksinredningen i den ljusaste grå. (eller om vi kanske ska ha vit inredning ändå... funderar...)

Lister, foder och panel kommer att målas med Ottossons linoljefärg. Troligtvis även köksinredningen - om det inte blir med äggoljetempera.

Det är ett evigt målande vi har framför oss.

//Terese

Foto: OttossonsLänken hit är: Färgsättning.

Murning - spis och vedspis

9 september 2009 kl. 10:47

Köket

bloggbild
Igår murades det upp för spis och vedspis. I det stora facket kommer en 90 cm bred spis stå. Mer om den kommer säkerligen så småningom.

I den mindre ska en vedspis stå. Nämligen en som David och Emma (axebo.se) köpte men sedan upptäckte och renoverade den som stod ursprungligen i deras hus. Den vi ska ha är köpt via Blocket tror jag.

Murningen är gjord med hydraliskt kalkbruk och kommer putsas med samma material imorgon. Slätputsat och vidkalkat kommer synliga delar vara.

Som botten till vedspisen ska jag gjuta en betongplatta som "hänger" i urtag i muren. Anledningen till gjutningen är dels att det är för långt att lägga lecablock, dels att det är blir väldigt bastant och vedspisen kan släpas ut (vilket förhoppningsvis inte behövs allt för ofta...) utan att skada underlaget, vilket hade varit problem med putsad yta på lecablock eller slaget valv.

Vi verkar ha haft extrem tur vad gäller rökkanalen till vedspisen. Spisen är av typen där "utblåset" bara är på baksidan. Ibland kan man välja om man vill ha den uppåt (bygga på med rör) eller bakåt, direkt in i skorstenen. I det senare fallet, vårt fall, måste man då träffa rakt in i kanalen, eftersom det inte finns plats att bygga några vinklar som för in röken.

Kanalen går snett nedåt hela vägen i köket och är bara aningen bredare än "utblåset". Men märkligt nog är placeringen i sidled exakt där den behöver vara för att vi ska ha spisen där vi vill och på den höjd vi behöver. Bara att tacka och ta emot för att vi inte behöver byta spis (till en där röken kunde ledas ut uppåt) eller flytta spiskomplexet (typ omöjligt och det vill vi inte heller).

// JonasLänken hit är: Murning - spis och vedspis.

Golvet på plats

24 augusti 2009 kl. 21:29

Köket

Man kan tro att det står stilla i Kviinge Prästgård. Bloggen är ju stilla.

Men här är full fart! Kanske är det därför bloggen stått still.

Köksgolvet ska jag berätta om.

Ser i tidigare blogpost att vi hade en fråga till snicker om 6-meters brädor för att slippa skarva.

Resultatet har blivit en generalskarv, eftersom så långa plank inte fanns tillgängliga. Men skarven talar för framtiden om hur rummen såg ut tidigare. Väggen till serveringsgången är nu markerad med en skarv, foto får komma senare.

Golvet är nu täckt av masonitskivor för att jobbet ovan golvet fortsätter och vi inte ska slita på det (än).

Men lite mer om konstruktionen.

Det är rejäla bjälkar i golvet mot källaren, ca 10 tum. Ca 1 cm från nederkanten har vi lagt lister (ca 2x1 tum). De bär trossbottenbrädorna, som vi lagt tillbaka så långt som möjligt. De ligger löst på, intill varandra.

Ovanpå det har vi häftat fast vindtät papp (Bison Vindskydd). Det är vindtätt men diffusionsöppet. I facket har vi isolerat med cellulosaisolering (Thermofloc). Detta sprutade vi in med en isoleringsmaskin som först finfördelade och luftade isoleringen som låg hårt packat i säckar. På plats tryckte vi till det litegran med en sopborste.

Direkt på detta har vi spikat golvplanken. Ett spontat furugolv från ett snickeri i Delsbo. Ca 28 mm högt och 120 mm brett. En fröjd att lägga! Vår hantverkare Sven och jag hade inga problem att lägga det. Vi skråspikade i sponten så att det inte är några synliga spikar ovanifrån. Äldre golv spikas hellre med handsmidd spik ovanifrån så att spikhuvudet syns, men 20-talet, som vi ju bygger, hade klippspik och spikades från sidan.

Lite tråkigt att behöva täcka hela golvet direkt istället för att kunna njuta av det. Men bara att kunna gå i köket (till groventrén där vi diskar) utan att hoppa från bjälke till bjälke med fara för livet, är en stor njutning.

Konstruktionen är alltså ganska enkel.
- Bjälkar
- "Bärläkt"
- Lösa plank
- Vindtät papp
- Lös isolering
- Golv

Skulle man av någon anledning behöva komma åt något i golvet (vatten, avlopp eller el som ligger gömt där), är det ganska "lätt" att göra det underifrån. Och "lätt" återställa.

Nu ska vi ju inte behöva det, då har något gjorts fel. Men ändå. Enkelheten fascinerar.

// JonasLänken hit är: Golvet på plats.

Franska kranar till köket

24 april 2009 kl. 16:57

Köket

Lite köksplanering ska vi helst hinna med mellan varven också, trots en mer än välfylld almanacka. Som tur är skissade och planerade vi en hel del för ett par månader sedan så nu är det mest lite anpassningar och materialval som behöver göras, förhoppningsvis.

Ett val som snart ska vara gjort är valet av kranar. Förslagsvis blir det dessa kranar från frankrike, genom badex.

Den vänstra kranen med två vred, Horus, Victoria 19.141, ska vara vid den större diskhon som kommer vara placerad vid ett fönster ut mot husets framsida. Den lite mindre kranen, till höger på bilden,  kommer vara placerad vid en ho nära spisen. Modellen heter Horus, Eloise 02.703. Båda ska vara i krom.

Nu väntar vi på prisuppgift för kranarna från Åraslövs snickeri som troligen ska få snickra ihop vårt platsbyggda kök. Det kommer att bli såååå fint.

Jag ska visa ritningarna vi gjort på köket vid tillfälle.

Nog om det, nu ska jag flyttstäda lägenheten...

//Terese

(Foto: badex.se)

Länken hit är: Franska kranar till köket.

Rörmokare och elektriker

17 april 2009 kl. 14:28

Köket

bloggbild
Iförrgår kväll fyllde jag bilen med bananlådor. Fick nog plats 19 st plus lite andra saker. Bra stor bil...

Träffade elektriker Bengt Olbers, Vä El, och rörmokare Magnus Sylvan, Sylwans VVS, uppe i prästgården  kl 8. Så jag fick köra hemifrån 7.

Vi gick igenom vad vi behöver hjälp med, i närtid och lite längre fram.

Till en början behöver vi koppla bort ett par element för att kunna göra vid badrummet. Eftersom vi sitter ihop med församlingshemmet vad gäller den vattenburna värmen, behöver varmvattnet stängas av i församlingshemmets pannrum. Tydligen sitter tappkranarna på fel sida om ventilerna på vårt system, så det får stängas vid pannan för att kunna tappas och sätta nya ventiler.

Vatten, avlopp till tvättstuga/badrum ska vi lägga i bjälklaget eftersom det nu ligger ovan för tidigare innertaket i köket, alltså helt öppet nu när vi vill ha fram ursprungliga taket.

I tvättstuga/badrum lägger vi troligen vattenburen golvvärme. Annars lägger man tydligen oftare golvvärme som bygger på el. Men eftersom det handlar om så pass stort utrymme, satsar vi nog på vattenburet där också. Nackdelen med vattenburet, är att golvet kan kännas kallt på somrarna när pannan inte förser med värme. Men det är kanske lite annorlunda när vi sedan har jordvärme (?). Alternativt finns det numera små elpatroner som kan jobba på sommarn för golvvärmen. Behövs ju inte mycket värme men lite för komforten.

För vår del handlar det nu om att främst få upp golven i de tre rummen (kök/tvättstuga/bardum). Samt ta fram lite mer detaljerade ritningar för hur vi ska ha det. Köket är vi på det klara med men badrummet behöver lite mer funderande och beslut.

// Jonas

(Foto: Byggfabriken.se, lämpliga i köket kanske?)

Länken hit är: Rörmokare och elektriker.

Vidare köksrivning

6 april 2009 kl. 20:50

Köket

bloggbild
Förra helgen fortsatte rivningen i köket. Hela väggen mellan serveringsgång och kök revs. Det blir ett helt annat rum med ett extra fönster, det vid pigtrappan.

Dessutom rev vi innertaket. Det satt 35-40 centimeter nedanför det ursprungliga, putsade taket. I detta tak, liksom i övriga rum, finns det en putsad hålskälslist i takhörnen.

I innertaket ligger vattenledningar och avlopp till tvättstuga och toalett våningen ovanför. Detta ligger ju nu fritt i taket. Vi ska flytta upp det i bjälklaget under badrum (blivande tvättstuga) och sovrum (blivande badrum). Det verkar vara gott om utrymme i bjälklaget så det ska inte vara några problem.

Taket har en del skador, eftersom innertaket fästs uppåt i reglar, och genomförningar till badrummet förståss. Men det ska vi återställa. Svärfar Folke på Folkes Bygg har duktiga murare som kan sådant.

Plankgolvet, ca 90 mm brett, är egentligen ganska vackert slitet. Problemet är ju att serveringsgången har sina bitar, tidigare skafferiet har sina bitar och köket har sina. Så det blir lite för många skarvar för att behålla. Man skulle kunna tänka sig låta det vara kvar ungefär som det är, för att visa husets historia. Men det blir nog lite för råddigt.

Ett alternativ är också att ta upp planken, och lägga tillbaka, löpande så att säga. Det är nog inte riktigt tidstypiskt dock, med skarvar "där de kommer". Snarare hade man generalskarv, alltså en skarv som löpte över hela utrymmet. I vårt fall är köket 6 meter långt, så en skarv kan bli nödvändig. Men vi har en fråga utestående hos ett snicker om ifall de kan ta fram 6-meters plank så att vi slipper skarv.

// Jonas

(Foto: Terese & Jonas)

Länken hit är: Vidare köksrivning.

Köksdemolering

21 mars 2009 kl. 21:22

Köket

Idag har vi, under vår första dag i huset, rivit ut det gamla köket. Vi ska riva en vägg till en före detta serveringsgång så att köket blir lite större. I serveringsgången var det tyvärr inte kvar någon gammal inredning, det var mer som en korridor så det känns naturligt att ta ner den väggen för att få ett större kök.

Idag har vi inte hunnit riktigt så långt dock, men det har hänt en del ändå. Jonas och lillebror har varit flitiga. Köksinredningen är ute och golvmattan och spånskivan också. I serveringsgången var det dessutom dubbla lager plastmatta.

All köksinredning har vi skänkt bort idag, den hämtas i morgon.

Dagens favoritredskap är vår nya skurvdragare som vi fick i morse av pappa och så är ju en kofot bra att ha en dag som denna.

Vi är väldigt nöjda med dagen. Har kommit lika långt eller längre än vad vi tänkt oss.

Bild 1: Väggen mot serveringgången, den rivs nog nästa helg.
Bild 2: Vägg med murstock
Bild 3: Mot köksingången

/Terese

(Foto: Terese)

Länken hit är: Köksdemolering.

Köket före

21 mars 2009 kl. 20:56

Köket

Tänkte nu, innan vi visar vad vi gjort idag, lägga upp ett par bilder på hur det såg ut innan. Kan vara skoj att minnas.

Köket är egentligen ett okej Ballingslövskök a la 90-tal. Men det var en fuktskada i köket sen tidigare som gick på säljarens försäkring. Så då delar av köket var redan upprivet  tyckte vi att det var lika bra att sätta igång köksrenoveringen direkt.

Dessutom är det ju härligt att få formge drömköket!

Bild 1: Köket, väggen mot murstocken
Bild 2: Köket mot den vägg som ska rivas
Bild 3: Serveringsgången

/Terese

(foto: Terese & Jonas)


Länken hit är: Köket före.