Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Ett litet bord - före & efter

7 mars 2012 kl. 20:50

Badrum

Detta lilla bord, som vi fick när Jonas farmor och farfar lämnade sitt hus och flyttade till lägenhet, ligger oss varmt om hjärtat.

Färgen (plastfärg) flagnade så fort man nuddade vid det så i höstas fick det genomgå en liten förvandling. I sista stund kom jag på att jag nog skulle knäppa av en "före"-bild, och det är ju roligt nu. Jag skrapade och målade med linoljefärg. Underredet skulle nog behöva en omgång till, för färgen ser ut att ha sugit lite olika. Nya lådhantaget kommer från Folkes Bygg & Byggnadsvård.

Det här med skötbord. Här flyttar det runt. Någongång i framtiden är det tänkt att vi ska ha det i tvättstugan (blir kanske lagom till barnbarnen?:) Fram till i höstas har vi haft det i grovköket. Ganska smidigt efter som det är nära köket där vi mest håller till. Men grovköket ska bli glasveranda. Utvändigt har vi börjat, vilket innebär att en del isolering är borttagen. Så det blev helt enkelt för kallt för bara rumpor. Därför har detta lilla bord fått tjäna som provisoriskt skötbord i badrummet och får fortsätta göra det tills tvättstugan är klar.

Och idag fick jag till slut tummen loss och kameran fram - för "efter"-bilden.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Ett litet bord - före & efter.

Bättre begagnat bad!

16 mars 2011 kl. 16:39

Badrum

Vi har ju visat er alldeles för lite av badrummet, så jag tog kameran och gick lös en stund där idag, men hann inte få med allt på bild då den lilla fotografsassistenten vaknade och visade stort intresse för spegel och kamera... Så ni får se en hel hög badkarsbilder idag, resten får jag visa en annan gång.

Badkaret är ett bättre begagnat vi hittat på Folkes Bygg & Byggnadsvård. Det är ett djupt och ganska kort kar, ett badkar man sitter perfekt i med vatten över axlarna utan att knäna sticker upp! Utvändigt har vi grundat med järnmönja och sedan målat det med bensvart linoljefärg. Invändigt har vi rollat på en kakel- och emaljfärg, ser bra ut än så länge och vi håller tummarna för att ytan ska hålla i många år.

Vi hade även en fin gammal badkarskran vi önskat använda men vår rörmokare dömde tyvärr ut den, så det fick bli en ny från Mora istället.

Pallen är ett loppisfynd, nagelborsten kommer från Iris hantverk, handdukarna kommer från HM home och Växbo Lin där ifrån kommer även tvätthalsduken och torkmattan på golvet som vi köpte när vi var i Växbo under vår hälsinglandssemester sommaren 2009, en del av det är andrahandssortering.

När man är föräldraledig och lever på lite mindre pengar än vanligt är det skönt när det mesta redan finns i gömmorna här hemma eller är billigt bättre begagnat.

//Terese

Foto: Terese, på vårt lilla badkarshörn i badrummet.Länken hit är: Bättre begagnat bad!.

Överljusfönster

29 januari 2011 kl. 15:15

Badrum

Över badrumsdörren har vi valt att sätta ett så kallat överljus, en rad fönster ovanför dörren. Vanligtvis sätter man överljus över ytterdörren (vi kommer ha ett där också) men eftersom hallen utanför badrummet är ganska mörk, där finns bara ett litet fönster som sitter lite dumt till, tänkte vi att ett överljus både kunde vara fint och ge lite extra ljus till utrymmet.

Själva fönsterbågen har vi köpt på Gysinge centrum för byggnadsvård, finns att köpa här, vi hade lite tur att måtten på fönsterbågen passade vår dörr. Fönsterbågen har vi sedan satt gammalt munblåstglas i från Folkes Bygg & Byggnadsvård, kittat med linoljekitt och målat med linoljefärg.

Idag har vi satt fönstret på plats och strukit dörrfodret en sista gång med linoljefärg, så skoj att få göra lite slutfinish. Dörren ska så klart också målas, när det blir bestämmer Greta...

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Överljusfönster.

Färgsättning

24 januari 2011 kl. 19:24

Badrum

Det är spännande att skrapa fram färglager och på så vis se lite av husets historia. Vi har tidigare skrivit att husets alla lister och fönster- och dörrfoder ska målas med Ottossons linoljefärg (via Folkes bygg & Byggnadsvård), specialkulör NCS S-2000. Dörrblad och fönster målas i Ottossons ljusgrå NCS S-1000. Det ser ut att ha varit en ljusgrå från början, där vi skrapat lite. Se bild.

Men nu är vi sugna på att testa en annan kulör i badrum, tvättstuga, lilla hallen utanför och pigtrappan. Det som kan räknas som en lite grov-del av huset. Kulören vi vill likna återfinns i ett av färglagren, en grå umbra-ton. Så vi blandade och testade lite och har nu bestämt oss för en blandning av Ottossons pärlgrå och umbragrå (tips från Lundagård). Pigtrappan, själva stegen, och lilla hallens golv kommer nog att målas i italiensk grön umbra. En mörk chokladliknande färg som vi eventuellt blandar något. Panelen i pigrappan och lilla hallen kommer troligtvis att målas i umbragrå.

Hoppas det blir bra nu!

//Terese

(Foto:Terese)


Länken hit är: Färgsättning.

Badrumsgolv på gång

19 januari 2010 kl. 21:28

Badrum

Var precis uppe i vårt blivande badrum och tog ett foto i bygglampans sken, måste bara visa lite vad som händer där.

Idag har några plattor lagts och nu kan man ana hur det faktiskt blir. Och så här långt känns det mycket bra. Senast igår kväll resonerade vi om hur bred kant vi skulle ha runt om och upp på väggen, det blev en halv platta och det blir nog precis så som vi hoppats. Klinkern kommer från CC Höganäs och heter Grynna. Plattan är 15x15cm, det mått som var vanligast på klinker förr. Den svarta är lite åt antracitgrå och den vita något gräddvit. Tanken är att det ska upplevas som svart vitt men med lite patina -  som om det legat på plats ett tag.

Under klinkern har vi lagt plastmatta. Väggar vid dusch och badkar är också klädda med plastmatta. På plastmattan ska vi sen kakla och sätta upp pärlspont. Pärlsponten kommer vi troligtvis först spika på en list som i sin tur fästes i väggen för att göra så få hål som möjligt  i tätskiktet. Kanske konstigt kan man tycka, men vi har valt  att göra så här dels för att säkra tätskiktet men också för att kunna skapa gammaldags charm -  som vi tycker passar huset.

Jag har avslutat målningen för kvällen, all pärlspont till badrummet är nu grundmålad med vit linoljefärg. Helst ska jag hinna måla den en gång till innan den sätts på plats så att vi bara har slutstrykning kvar. Linoljefärg fungerar utmärkt i lite fuktiga utrymmen.

Vill man läsa lite om badrum i gamla hus och byggnadsvård rekommenderar jag Gård & Torp.

// Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Badrumsgolv på gång.

Kviinge spa & relax

4 september 2009 kl. 18:38

Badrum

Nja, inte riktigt kanske...

Detta är stället där vi duschar sen några månader tillbaka... Vi håller ju på att renovera badrum, tvättstuga och kök samtidigt. En liten toalett har vi men ingen riktig dusch.

Det gamla badkaret ställde vi ner i källaren - vars mesta invånare är spindlar och en och annan padda, där finns en golvbrunn och en kran med en avklippt slang till.

Ska erkänna att det inte är så oerhört lockande att gå ner i vår råa källare för att duscha tidigt på morgonen. Nu har det dessutom blivit så mörkt att man får ta med sig ett stearinljus ner för att se något alls.

Men det funkar, rena blir vi och att ha en vanlig dusch så småningom kommer att kännas som värsta lyxen..

Så, nu har ni fått se lite av renoverings baksida :)

//Terese
(Foto: Terese)


Länken hit är: Kviinge spa & relax.

Rivning hall, badrum, tvättstuga

6 april 2009 kl. 21:58

Badrum

bloggbild
I lördags var det heldag för Terese och mig uppe i blivande tvättstuga/badrum. Svärfar Folke var där ett par timmar också.

Golvet i hallen revs upp och under ligger samma golvplankor som i sovrummet (blivande badrummet). Troligtvis ligger väl samma plankgolv i hela övervåningen under parkettgolvet, vilket kan bli riktigt trevligt med tiden. Vi tar en sak i taget dock.

Sovrumsgolvet ska rivas upp, där ska vi ha klinkers. Men planken kan sparas, kan behövas för framtida lagningar, ifyllningar.

Golvlisterna har vi tagit bort så försiktigt som möjligt för att kunna använda igen. Dörrar och karmar plockades ner, två av de tre kommer troligen återanvändas in i badrum respektive tvättstuga. Toalettdörren är lite mindre och nättare, blir kanske användbar på något annat ställe i framtiden.

Väggen under plastmattan i gamla badrummet, är putsad. I sovrummet är det tretex runt hela (tar tid att riva). Under finns två lager ganska vackra tapeter på papp spänt över de grova väggplanken.

Masonite var uppspikat på alla väggar och tak i hallen, samt i sovrumstaket. Ett oerhört använt material, men det åker ut nu.

//Jonas

(Foto: Terese)Länken hit är: Rivning hall, badrum, tvättstuga.

Badrum & toa

27 mars 2009 kl. 20:51

Badrum

bloggbild
Som det är nu finns det ett badrum där det finns ett badkar och ett handfat. Toaletten är ett litet kryp-in vid sidan om.

Här har vi tänkt göra om en hel del. Badrummet blir nog tvättstuga och toaletten tillsammans med sovrummet vid sidan om blir nytt stort badrum... Än är vi inte riktigt klara med planerna, men just nu känns det som den bästa lösningen.

bild 1 & 2: badrummet
bild 3: minitoan

/Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Badrum & toa.