Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Prunkande rabatter

6 mars 2016 kl. 16:36

Trädgården

Idag är det grått, snöblandat regn gör inte saken bättre. Här är dessutom lite sjukstuga så jag ägnar söndagseftermiddagen åt att drömma om trädgården. Titttar på lite bilder från de rabatter vi anlagt på baksidan. De har fått två säsonger nu och en hel del har vuxit till sig men det finns också några luckor som ska fyllas, frågan är med vad. 

Under året som kommer ska vi anlägga rabatter på framsidan, där är mycket skugga intill huset så det blir nog mest andra växtval där. 

/Terese

Bild: 1-2 från den första säsongen då rabattterna var nyplanterade. 3-6 från säsong två. Här våxer bolltistel, rudbeckia, peroviska, lavendel, vin, höstannemon, tovsippa, kransveronika, stjärnflocka, rosor, brudslöja, höstvädd, jätterams, nävor, blomsterkornell, amerikanska blåbär och ett gäng olika lökväxter. Har säkert glömt några sorter i skrivnade stund.


Länken hit är: Prunkande rabatter.

Sten runt nya rabatter

19 maj 2014 kl. 21:01

Trädgården

Vi har haft grävare i trädgården som justerat lite höjder och grävt för nya rabatter. Och även föreberett för en grusgång runt blivande glasverandan till altan och källartrappa.

I lördags fick vi hjälp av svärfar, svåger och en vän att lägga sten runt rabatterna.

Runt hörnan av pergolan ligger en rabatt. Ute på gräsmattan är en stor rabatt (ser ut som ett P ovanifrån). Och vid husväggen är en mindre halvmåneformad rabatt. Den sistnämnda ska ha ett persikoträd.

Stenen är från "stenberget" i Bössebacken, närmaste granne till Folkes Bygg. Stenen är lagom sliten och i rätt olika storlek. I genomsnitt är de ca 15x10 cm i ovankant. Till de raka delarna av den stora rabatten har vi satt längre kantsten som fanns nedgrävda här i trädgården. Kul att återanvända!

Text & bild: Jonas


Länken hit är: Sten runt nya rabatter.

Altan och pergola

25 mars 2014 kl. 21:38

Trädgården

I somras byggde vi en altan! Det var mitt högsta önskemål när vi skulle ha en liten till, att vi enkelt skulle kunna gå ut på baksidan tillsammans, jag och flickorna. Vi visste att Jonas skulle behöva jobba mycket och sen en tid tillbaka har vi bara kunnat använda dörren på framsidan på grund av annan renovering och det hade blivit lite för omständigt med två små. Nu kunde dörren stå öppen och Greta springa ut och in som hon ville.

Och som vi njöt av den hela underbara sommaren! Det var ju verkligen en altansommar – och höst.

Vi bestämde oss ganska tidigt för att bygga den i marknivå. När vi flyttade hit fanns det en altan, upphöjd i höjd med husets innergolv. Den var tyvärr dåligt byggd och inget att behålla, dessutom tyckte vi att den förstörde husets uttryck när den var så hög, det passade varken med hus eller omgivningar.

Altanen är byggd i lärk och runt om har vi lagt en rad med bättre begagnad gatsten. Trappan funderade vi lite kring, det slutade i en enkel rak variant. Vi får väl se hur det känns i sommar med en klättrande 1-åring...

Eftersom altanen ligger i söder blir det väldigt varmt i solen, särskilt mitt på dagen. Vi har mycket skugga på tomten men inte just där och eftersom det är smidigast att sitta och äta på altanen ville vi på något vis ordna trevlig halvskugga på delar av den. Så vi bestämde oss för att bygga en variant av pergola över ungefär halva altanen. Jag skissade hur jag ville den skulle se ut och efter lite resonerande med duktiga snickare på Folkes Bygg & Byggnadsvård kom vi fram till en bra lösning som de sedan hjälpte oss att tillverka och som som Jonas satte ihop här på plats. Eventuellt ska vi sätta upp spjälor, likt vårt staket, på ena sidan för att få lite mer insynsskydd och något mer för växter att klänga på. Det blev väldigt rejält och snyggt, tycker vi.

Under hösten och vintern har vi funderat och planerat en del kring rabatt runt pergolan. Och snart är det dags att skrida till verket. Lite vin som klättrar vill vi ju ha!

//Terese
Foto: Terese & Jonas

Bild 1-2: Altanen. Dörren ska vi någon gång byta och lite annat fix ska göras, som att knacka bort cement från grunden.
Bild 3: Alvas dopfest, med många lånade möbler.
Bild 4-5: Pergolan växer fram
Bild 6: Pergola nästan klarLänken hit är: Altan och pergola.

17 nya hyresgäster

16 juni 2012 kl. 20:59

Trädgården

Idag flyttade (minst) 17 nya individer till prästgården.

Axebo har Åsbohöns sedan något år. För någon månad sedan kläcktes 4 kycklingar av en höna som legat och ruvat. De börjar bli lite större nu och idag tror jag att jag identifierade det till två tuppar (liiiiten kam) och två höns.

För någon månad sedan "försvann" också två höns. Vi har misstänkt rovfåglar eller andra olyckor. Men en av hönorna har återkommande synts till och ätit i foderskålen under dagen.

Imorse åkte Greta och jag dit för att öppna för hönsen. De fyra kycklingarna släpptes ut i en liten egen hönsgård. Men i det höga gräset bland nässlor och tistlar var det ett fasligt pipande som omöjligt kunde komma från bara dessa 4.

En av de försvunna hönorna låg där och ruvade och när hon reste sig räknade jag till 8 (minst) kycklingar.

Ett delikat problem eftersom hönshuset redan var fullt...

Å andra sidan har vi här i prästgården senaste veckan blivit färdiga med det renoverade hönshuset. Även om vi inte har någon hönsgård ännu. Greta och jag ringde dit Terese, och vi tog beslut om att ta hem dem till oss. I veckan får jag bygga hönsgård.

Terese upptäckte då "försvunna-hönan-nr2" bara någon meter från där den första hönan låg. Även den hade mycket pip under sig. Ännu en familj som får flytta hem till oss. Hönshuset är tillräckligt stort för dem alla, så länge de är hyfsat små.

Närmaste kusinfamiljen ringdes in för att hjälpa till att fånga in dem och lägga i en bur på ett släp, som vi sedan skulle köra hem till oss.

Vi lyfte in hönorna och försökte därefter så fort som möjligt få tag i alla kycklingar och få in dem till mödrarna. Mycket gråt och tandagnisslan men de lugnade sig rätt fort när alla kom in. Eller ja... vi vet inte om vi fick med alla. Meter högt gräs med nässlor och tistlar, så det var inte helt lätt.

Så for vi hem och jag färdigställde det sista i hönshuset så att de små kunde släppas in. Och jag borde ha räknat dem när jag bar in dem denna gång. Men vi tror att det är minst 15 kycklingar. 4 gula, 1 "vit" och resten svart/gråa. Otroligt små och söta.

I eftermiddag bjöd vi lite vänner på fika och kycklingmys. Greta kallar dem "kycklarna".

Rasen är alltså renrasig Åsbohöna. En liten och tålig lantras. Enda nackdelen är att äggen är rätt små. Och möjligen att de är rätt goda flygare.

I veckan ska jag först bygga en liten hönsgård, kanske ca 2 kvadratmeter. Med nätgolv och nättak. Som de kan använda nu när de är riktigt små.

Därefter ska jag bygga en större gård, utan tak. Näthöjd 160-200cm. Det är nog bäst att välja 200cm med tanke på flygförmågan... Hönsgården blir ungefär 8x6 meter, 48 kvadratmeter. Vi får se hur många höns vi behåller, men min tanke är att hönsgården ska vara tillräckligt stor för de hönor den rymmer, utan att helt trampas sönder och bli en hård brun öken. Eventuellt får jag senare bygga ut gården och dela den i två, så att man kan ha "växelbruk" för att gräset ska återhämta sig. Helst skulle man ha frigående höns i trädgården, men besökare i minneslunden skulle nog inte alltid uppskatta sällskapet...

Är man intresserad av att ha höns, är boken Höns fantastisk.
Innehåller "allt" och en massa fina bilder.

Flickan på bilden är en av Gretas kompisar.

Text: Jonas, Foton: Terese


Länken hit är: 17 nya hyresgäster.

Ni undrar kanske...

24 maj 2012 kl. 20:57

Trädgården

... om vi ligger alldeles på latsidan. Men det gör vi inte, bara nästan. Det går ju lite i vågor det här med renovering. Hur mycket tid, ork och inspiration man har.

Nu måste vi i alla fall försöka få upp ett staket om vi ska kunna slappna av alls ute i sommar. Greta är snabb och vägen är lockande.

Egentligen drömmer jag om en vacker gammal knotig oxelhäck, men den är inte på plats på en sommar så nu har vi enats om att sätta upp ett klassiskt rött spjälstaket. Det kommer troligtvis bli ca 110 cm högt. Jonas har sågat till spjälorna som är 4,5 cm breda och 2,5 cm tjocka med 60° spetsar, avståndet mellan kommer bli en och en halv spjäla. Tror vi. Det är möjligt att vi modifierar det lite när vi börjar sätta upp det.

Nu är elen utmärkt så vi kan börja gräva, några för hand men det mesta med hjälp av grävare.

Och så målas det spjälor. I massor. Undrar just hur många hundra som behövs?

//Terese

(Foto: Terese)
Länken hit är: Ni undrar kanske....

Solhattar

12 september 2010 kl. 19:50

Trädgården

Nu är nog allt hösten här. Björkarna runt om har börjat tappa sin löv och luften känns högre. Härligt på sitt vis. Dessutom kan man hitta anledning till att tända en brasa inomhus, väldigt mysigt det med!

Vad som verkligen lyser upp är våra röda solhattar i rundeln mitt på gårdsplanen, även kallade för röd rudbeckia och på latin Echinacea purpurea. Särskilt vackra är de när solen tittar fram men de förhöjer höstruskiga dagar också!

Tillsammans med dem blommar nu vit höstaster, några enstaka höstanemoner och kantnepetan -  dock på sista versen verkar det som.

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Solhattar.

Trädgårdens juveler

30 juni 2010 kl. 22:11

Trädgården

Våra pioner och doftschersminer sprider en fantastisk väldoft i hela trädgården just nu. Det är alldeles ljuvligt! Och om jag väljer lite var jag tittar så ser vyerna härligt inbjudande ut (läs: vänder ryggen mot fasadrestaureringens bråte). Spansk näva, som jag planterade förra sommaren, blommar nu massor och drar blicken från annat mindre trevligt ogräs. Är det inte precis så en trädgård ska fungera -  dra blicken från sånt man inte vill se och få en att stanna upp och njuta en smula?

Hann, eller orkade, inte med att så egna tomater i våras. Men de inköpta plantorna har i alla fall fått plats bakom några vindskyddande gamla fönster. Det får funka bra i väntan på växthuset som finns i mina drömmar.

Här har gästerna i stort sett avlöst varandra de senaste dagarna men idag var det paus med tvätt, städ och annat småfix. Vilket härligt sommarväder vi fått.

//Terese

(Foto: Terese)

Länken hit är: Trädgårdens juveler.

Blomsterrundel

23 juni 2010 kl. 22:31

Trädgården

I våras försökte vi rätta till såren på gårdsplanen och gräsmattan efter bergvärmeborrning och grävning. När vi ändå var igång bestämde vi oss för att anlägga en blomsterrundel mitt på gårdsplanen framför huset, 3 meter i diameter.

Jonas har gjort det tunga arbetet och jag har först planerat (läs: roat mig med att läsa mängder av trädgårdsböcker och trädgårdstidningar) och sen planterat. Än ser det inte så maffigt ut direkt och eventuellt ska något mer dit och kanske något annat flyttas bort, vi får se. I vilket fall verkar det mesta växa och må bra så här långt i alla fall. Hoppas på  blomning som avlöser varandra hyfsat bra och ser fram emot ett blickfång där. Ska bli spännande att se hur det funkar till en röd fasad så småningom också.

Det härliga med trädgård är ju att man hela tiden får nya chanser, år efter år, och att man ganska enkelt kan förändra om man vill det.

I rundeln står nu kantnepeta, daggkåpa, vit höstaster, stjärnflocka, vit löjtnanshjärta, röd rudbeckia, julros, höstanemon och så har jag säkert glömt något nu i skrivande stund (har inte min skiss framför mig just nu...) Några lökar ska nog ner i höst också.

Ser fram emot om ett år eller två då det vuxit till sig lite och man kan se lite mer av resultatet.

// Terese

Foto: Terese


Länken hit är: Blomsterrundel.

Härliga höst!

20 oktober 2009 kl. 17:38

Trädgården

Tyvärr hinner vi inte med vår trädgård som vi önskar så här i renoveringshetsen men med tiden ska den också bli kärleksfullt ompysslad.

Vi har fem äppelträd med massor av frukt och det är verkligen njutningsfullt att strosa runt i höstträdgården. Snart får vi väl ta tag räfsan och alla nedfallna löv bara, hoppas på uppfriskande oktobersol när det är dags för det.

Nu ska vi komma på något att göra av alla äpplen. Några kan ju ätas som de är, andra kan man göra must av (se recept här), äppelkaka hoppas jag det kan bli någon -  vi måste bara ha en ugn först.

Fler idéer eller bra äppelrecept? Mottages tacksamt :)

// Terese

Ps. Till helgen kan det vara så att vårt hem från Trädgårdsgatan i Lund är med i Leva & Bo, helgbilaga till expressen. Och om det inte blir till helgen blir det kanske nästa. Reportaget gjordes i oktober 2008. Spännande.

(Foto: Terese)


Länken hit är: Härliga höst!.

Bergklint & Malva

6 juni 2009 kl. 22:06

Trädgården

Igår kväll när jag låg och läste i en trädgårdsbok tänkte jag; '-Malva, det är nog en trevlig blomma som jag vill ha här någonstans.' Och så när jag traskar ut här på morgonen för att påta lite i trädgårdslandet står den där och har precis börjat blomma. Två små grupper av malvor hittade jag bland byggskrotet. En trevlig överraskning! Inte helt olik stockrosen, tycker jag, men mindre. För det är väl Malva? Eller finns det någon annan som vet bättre?

Och så har vi Bergklint - inte Temyta, som jag först trodde. Det slog mig att Temyta blommar senare och att den jag hade i Lund var något mer lila så nu har jag kommit fram till att det troligtvis är bergklint som, till skillnad från blåklinten, är perenn. De växer längs med husets framsida lite förvildat och välkomnar trevligt vid den stora stentrappan. I bakgrunden syns en av flaggorna som ingick i husköpet, passande att få med så här på nationaldagen!

...Du tysta, Du glädjerika sköna.
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna...


//Terese
(Foto: Terese)


Länken hit är: Bergklint & Malva.

Trädgårds[mar]dröm

1 juni 2009 kl. 21:05

Trädgården

Trädgård, så skoj det är och spännande! Just nu har jag helt enkelt fått dille på trädgård. Jag läser trädgårdsböcker så fort jag får en stund över - från pärm till pärm -  och drömmer till och med på nätterna om vad jag ska ha i rabatterna och hur trädgårdslandet ska få se ut en vacker dag.

Idag har jag semesterdag, tar ut lite överbliven semester innan jag slutar mitt jobb, ska ju börja på nytt efter sommaren. Så nu passar jag på att ta mig an trädgården lite, en varm(!) dag som denna.

Just nu blommar prästkragar för fullt på framsidan, trevligt! Skulle gärna ha en äng i trädgården där prästkragar och annat trevligt kan få härja fritt. Bästa platsen hade egentligen varit där scillan var, men nu är där så mycket kirskål att någon äng, med annat än kirskålsblommor, hade det inte blivit...

När jag rensade i ett buskage upptäckte jag en blommande ros med vita vackra doftande rosor. Busken var inte så stor men jag hoppas att den kan växa till sig lite mer! Någon som vet vad det är för ros?

Sen var det det där med kirskålen, som faktiskt är som en mardröm för mig. Där jag drömmer om att skapa prunkande rabatter har kirskålen helt tagit över. Idag grävde jag lite i en rabatt som är helt invaderad av kriskål, en kvadratmeter tar mig ca 2 timmar att rensa från kirskålsrötter - rotskörden ser ni i skottkärran. Frågan är bara om det är mödan värt? Eller kommer kriskålen ändå att vinna över oss?

Delar av den ca 20m långa rabatten har vi täckt med tidningspapper och gräsklipp och hoppas att det kan vara tillräckligt marktäckande för att ta död på den. Men gissningsvis behöver det vara marktäckt i ytterligare några säsonger. En annan bit har jag rensat från rötter så gott jag kunnat och sen sått lite linfrö som förhoppningsvis kan hålla den i styr. Idén har jag fått från en kollega som testat det på sin kolonilott, efter att ha hört om en gammal dam som gjort så, och hos henne hade det funkat. Säkert inte något vedertaget knep men här är alla kurer värda ett försök.

I resten av trädgården försöker vi klippa med gräskipparen där vi kommer åt och under buskar och annat drar vi bort bladen så gott vi kan. Hoppas i alla fall hindra från mer spridning på det viset.

Om någon av er har något trevligt knep till oss, eller erfarenhet om vad som bäst tar knäcken på kirskålen så tas det tacksamt emot!!

Jaja, trädgårdens framsida är i alla fall kirskålsfri och där blommar nog snart astilbe vackert och på baksidan hoppas jag att pionerna ska blomma härligt så att jag kan vila ögonen på dem! :)

//Terese

Uppdaterat: Rosen är troligtvis en Rosa pimpinellifolia 'Plena'' -fylld pimpinellros, även känd som Finlands vita ros. Det är en buskros som blommar som tidigast i slutet av maj och sen i juni, tidigt för att vara ros.

(Foto: Terese)


Länken hit är: Trädgårds[mar]dröm.

Hellre ute än inne!

18 maj 2009 kl. 20:51

Trädgården

Tröttnat på alla våra trädgårdsbilder? Ni kanske undrar hur det går här inne? Lite händer men det är liksom inte så mycket att visa. Just nu river vi mest - fortfarande...

Men ute är skönt att vara och där kan man säga att det går framåt. Kampen mot kirskålen och maskrosorna är i full gång och vi njuter vad vi kan av blommande äppelträd och den vackra doftande pingstliljerabatten som blommat i ett par veckor nu. Det är en lång rad av gamla ståtliga pingstliljor som nog egentligen behöver sättas om, de står i stora klasar och gräset har växt in i nästan hela rabatten. Jag var ett tag rädd att det bara skulle bli blad och inga blommor men så plötsligt satte knopparna fart och nu är där massor, härligt!

För en tid sedan grävde vi, mest Jonas, tre markbäddar för lite odling, två spadtag djupa (bara 2 markbäddar som syns på fotot, det har hänt lite sen dess). Här har vi satt några potatisar, planterat jordgubbar och sått sallad, morötter, rädisor och rödbetor. Nu väntar och längtar vi ivrigt efter att få skörda.

Allra helst skulle vi vilja odla mer men vi har bestämt oss för att börja så här, här är ju lite fler projekt på gång, men någon gång i framtiden ska vi planera vår trädgård och vår köksträdgård mer genomgående. Då kan vi förhoppningsvis satsa lite mer, när vi vet var och hur vi ska ha det. Nu var vi bara så sugna på att testa lite.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Hellre ute än inne!.

Livet på landet

5 maj 2009 kl. 12:43

Trädgården

Kan inte låta bli att posta senaste fotot...

En fasanhane och hans två fruar spatserar omkring i trädgården.

// Jonas
(Foto: Jonas)Länken hit är: Livet på landet.

Pingstliljor och .. ja vad?

3 maj 2009 kl. 18:25

Trädgården

Ett par meter från husväggen går en lång rabatt. Ett par tulpaner, någon enstaka rosenplanta men framför allt en hel mängd med pingstliljor. Ett par av knopparna har i dagarna slagit ut och det ska bli spännande att se hur rabatten ser ut i full blom om ett par dagar.

Längre ned i trädgården, mellan två äppelträd, har det kommit upp 5-6 andra sorters blommor, lökväxter, med gula blommor. Vad nu det är för något? Något förslag?

// Jonas

Foton: Jonas
Foto 1: pingstlilja
Foto 2: ?

Länken hit är: Pingstliljor och .. ja vad?.

Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri.

30 april 2009 kl. 07:29

Trädgården

Svärmor kom fram till att det fina trädet på baksidan är körsbär eller bigarå. Det står i full blom sedan två-tre dagar. Inte dumt alls med ett stort, trevligt bärträd där! Förhoppningsvis bär det mycket frukt.

På fotot syns också ett par äppelträd. Utanför vår tomtgräns, mellan trädgården och åkern syns kyrkans stora kompost och jord-/grusupplag. Inte jättevackert men med tiden får vi försöka dölja med häck eller buskar.

Terese köpte lite trädgårdsmöbler på Svens Flytt här i Hanaskog också igår.

Igår förmiddags var lantmäteriet här. De skulle mäta upp och markera nya tomtgränsen. Den egentliga tomten slutar nämligen bara 8-10 meter från huset, men ett villkor för vårt köp var att förlänga tomten ända ner till åkerkanten, vilket naturligtvis är det naturliga. (Annars hade vi ju inte fått körsbärsträdet...)

Resultatet blev att vi äger till bakkant på stengärdet (inkl. stengärdet alltså) samt i sidled så att gränsen linjerar med tidigare gräns. Eftersom vi inte hittat några gränsmarkeringar (de låg ett par centimeter under gräset) har vi tidigare gissat var gränsen går. Som tur var stämde våra tidigare tankar, till och med att vi "får" två meter mer in mot kyrkans minneslund än vad vi bedömt.

Det ligger ett vägservitut för vår infart, för att församlingshemmet ska kunna använda samma infart från Kviingevägen (de har ingen egen infart). I kontraktet står att servitutet ska avslutas och vi skriver ett nyttjanderättsavtal istället. Detta för att, när/om kyrkan säljer församlingshemmet, ska vi slippa sådana bitar mot nya ägarna. Nyttjanderättsavtalet slutar så fort kyrkan säljer nämligen. Lantmäteriet kan dock inte ta bort servitutet förrän de fått besked från kommunen om att församlingshemmet får lov att skapa en egen infart från Kviingevägen. Det bör inte vara något problem, finns ju många villatomter som har utfarter, så de ligger tätt här omkring.

// Jonas

Foto: Jonas
Morgonsolen, 06:45.

Länken hit är: Körsbär eller bigaråer? Och lantmäteri..

Prästgårdsparkens scillahav

12 april 2009 kl. 21:37

Trädgården

bloggbild
I trädgården finns ett magnifikt blått hav av scilla, alldeles underbart vackert nu! Även lite vårlök sticker upp lite här och där. Det började med vacker gul vintergäck, snödoppar och de något ovanliga snöklockorna. En härlig vårfröjd i en del av trädgården.

Vad som kommer sen kan jag redan gissa, tyvärr. Det stavas kriskål. Nu hittar vi små kirskålsblad på alldeles för många ställen i trädgården, ett massivt rotsystem gör det väldigt svårt att få bukt med, de har nog fått härja fritt ett bra tag. Om någon vet hur man kan få bukt på detta förfärliga ogräs blir vi mycket tacksamma. Helst vill vi slippa täcka marken med svart plast 2-3 år. Vi gissar att det finns lite små trevligheter i trädgården och det känns ju tråkigt att ta död på allt...

Någon som har en trädgårdsdräng över? Som är duktig att gräva efter kirskålsrötter? Har hört att man hade sådana på prästgårdar förr och vi kan nog behöva en nu. :)

Jaja, ett litet tag till ska vi bara försöka njuta av vår vackra scilla, sen väntar hårda tag mot kirskålen.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Prästgårdsparkens scillahav.

Platanträd

9 april 2009 kl. 21:57

Trädgården

I mitten av februari skrev vi köpekontraktet för prästgården, samma dag traskade vi runt i trädgården och tittade.

Och då fanns det där, mitt favoritträd. Ja, jag vet att det låter lite konstigt men just ett sånt här träd har jag länge tänkt att jag vill ha vid mitt hus. Det är en platan. Bladen ser nästan ut som på en lönn (på sommaren då...), barken ser lite flagnad ut och så har det så vackra hänge -  särskilt på vintern är de dekorativa, trycker jag! Vårt har dessutom mycket vacker form.

Jag gick runt och log hela den dagen och dagen efter, glad över upptäckten. Tänk vad ett träd kan göra.

Ska bli mycket spännande att se vad mer trädgården har att erbjuda.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Platanträd.