Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Vintervärmare

3 januari 2010 kl. 18:39

Uppvärmning

Vacka vinterdagar nu! Jag passar på att bjuda på några härliga vintervämare i bilder...

Värmande gott kaffe på isen idag. Kopparna är bland det första jag gjort i keramik. De vackra vantarna har en blind (!) tant stickat. Hemma har vedspisen i köket nyligen kopplats in, den vämer gott när man kommer in från kylan. Jonas favoritplats!

Vi njuter.

// Terese

(Foto: Jonas & Terese)

Länken hit är: Vintervärmare.

Tillfälligt avbrott

27 november 2009 kl. 14:47

Uppvärmning

Försök inte ringa hit. Det går inte. Och Internet (ADSL) går inte heller. Tur att den nya iPhonen har stöd för Internetdelning. Har datorn kopplad till den och använder 3G-nätet. Förvånandsvärt snabbt faktiskt, går nästan lika bra som vanligt att arbeta.

Telekabeln har brott. En punkt jag missat i planeringen inför bergvärme-grävning. El-kablar hade vi koll på. Telefon-kabeln glömdes. Nu vet jag var den går.

Förhoppningsvis lagas det senast måndag. Det har Skanova sagt i alla fall. Och förhoppningsvis blir det inte dyrt.

Ibland lär man sig den hårda vägen.

Å andra sidan. Jag har inför extragrävning ute vid vägen lärt mig av läxan, och beställde därför karta över telefonledningarna. Ute vid vägen finns inga. Men den vi kapat av finns utmärkt. Dock med streckad linje vilket betyder "osäkert läge". Enligt kartan går den i rak vinkel från husets framsida till telefonröret på andra sidan gatan. Men i verkligheten går den inte i rak vinkel, utan som mest närmare 4 meter från den streckade linjen.

Så att hitta den tunna telekabeln i "osäkert läge", hade krävt arkeologiska kunskaper av grävmaskinsföraren.

För övrigt har vi grävt inte bara fram till bergvärmehål nummer 3, utan ytterligare 10 meter till elskåpet ute vid gatan. Detta därför att vi har gemensam eldragning med församlingshemmet (dock skilda abonnemang). Eftersom vi ändå grävt så långt, passade vi på att lägga ny kabel för att senare sätta nytt elskåp hos oss, så att vi har helt egen el. Tack Bengt för konstruktiva förslaget.

Dessutom, på Bengts förslag, har vi lagt en till, tom, slang i grävningen. Man vet ju aldrig ifall vi vill ha lyktor eller annat som drar el, vid infarten. Nu finns den slangen tillgänglig nästan ända fram, istället för att behöva gräva senare.

Gårsplanen och gräsmattan är nu lagd tillbaka. Om än inte i samma ordning som tidigare... "Gröna sidan upp" borde vara tillämpbart.

Rörmokaren håller på för fullt att koppla in de sex slangarna till värmepumpen. Dessutom har vi redan värme i elementen eftersom elpatronen redan har kört igång. Jag har på förmiddagen fått igång 5-6 element där tappen hade fastnat och sedan sprungit runt och luftat.

Och har lärt mig att när man luftar, ska man helst stänga av värmepumpen (cirkulationspumpen i alla fall). Nu har du också lärt dig det.

Det finns mycket att lära.

// JonasLänken hit är: Tillfälligt avbrott.

Värme på G

20 november 2009 kl. 13:12

Uppvärmning

I förrgår kom borrarna, ställde av sina grejer, förberedde för borrning.
Igår morse började borrningen.

Vi behöver rätt många meter borrhål för att kunna plocka ut tillräcklig med värme för hela huset. Tanken är därför att borra två hål på ca 175 meter. Behövs mycket foderrör, kan man behöva borra djupare.

Foderrör sätts den sträcka ner till fast berg, där berget inte håller ihop. Det kan vara lera eller svagt berg som gör att hålet skulle ramla ihop ifall man inte satte foderrör. Foderrören isolerar dock, så den sträckan kan man inte få ut lika mycket värme ur. Därför kan man  behöva borra djupare för att kompensera effektförlusten.

Första hålet är klart och hål nummer två är påbörjat.

Först hålet har foderrör ner till 27 meter. Det hade gärna fått vara kortare, för foderrören kostar en del. Vattentrycket blev för stort på 143 meter, så djupare kommer man inte där.

Vilket innebär att vi kommer att behöva 3 borrhål istället.

Borrhål nummer 2 är påbörjat och berget verkar vara stabilt vid ca 20 meter. Alltså lite färre foderrör.

Planen är nu att borra ner till 100 meter och sedan ett hål till på samma djup.

Värmepumpen har också kommit nu, men sätts på plats på måndag.

Som syns på bilderna blir trädgården blöt... Förhoppningsvis krävs inte allt för mycket arbete för att få det att se hyfsat ut igen. Söndagens gudstjänstbesökare i grannfastigheten (kyrkan) blir kanske dock förskräckta...

// JonasLänken hit är: Värme på G.

En stor dag!

4 maj 2009 kl. 11:09

Uppvärmning

Idag är en stor dag i prästgården.

Sotaren kom straxt innan 8 och skulle gå igenom hela vårt system. I tidigare mail-växling har vi förstått det som att det skulle ta sin tid, närmare hela dagen. Men det gick fort... Sotaren for nog redan halv 10.

Statusen är som följer:
Varje skorsten har 6 kanaler vardera.

Skorstenen till höger, framifrån sett, har alla 6 kanaler upptagna. 3 kakelugnar på bottenvåningen samt 2... nä 3... kakelugnar på ovanvåningen och en öppen spis. Hm. Det blir 7? Vilket måste innebära att två använder samma kanal... Får bli lite utredning av det här.

Den vänstra skorstenen har bara 1 kakelugn kopplad till sig så där finns 5 kanaler att "leka med". Får användas till ventilation från köksfläkten, ventilation badrum/tvättstuga samt eventuellt en kamin i tvättstugan.

Av 7 kakelugnar kan 4 användas. De som inte kan användas är i pastorsexpeditionen, mittensalen samt i lilla sovrummet. Kul att övriga kan användas!

Kakelugnarna i sig är det inget fel på utan det är kanalerna i skorstenen som är igentäppta av fågelbon och något "bibo". Enligt sotaren får man försöka mäta med ett lod i skorstenen var det täpper och på vinden knacka upp skorstenen för att rensa kanalerna. Sedan får en murare sätta igen det igen.

Premiärbrasan blev i tavelrummet och gick alldeles utmärkt. Nu är ugnen varm (gick förvånansvärt snabbt) och ska bli intressant hur hastigheten på svalnandet är.

// Jonas

(Foto: Jonas, kakelugnen i tavelrummet.)

Länken hit är: En stor dag!.