Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Torkställningen i tvättstugan

28 februari 2016 kl. 15:38

Tvättstuga

När vi byggde tvättstugan funderade vi lite kring hur vi skulle lösa det med lämplig torkställning till tvätten. Innan tvättstugan var klar hade vi sådana vanliga tvättställ som man fäller ut och ställer på golvet, på dem valde jag att hänga väl valda plagg på det lite tjockare röret, som var som ram runt om, för att kläderna skulle slippa få märken från linorna. Och med det i åtanke gjorde vi denna torkställningen i tvättstugan som sitter under snedväggen längst in i rummet. I stället för torklinor lät vi vår rörmockare ta hem rör och kapa dem i lagom längder, sedan fick en snickare från Folkes Bygg & Byggnadsvård göra resten. Totalt rymmer det cirka två tvättar, och eftersom ställningen finns längst in i rummet så störs man inte av att där hänger tvätt.

Två år har nästan gått sedan tvättstugan stod klar, och vi är väldigt nöjda! Känns som om logistiken fungerar bra! Det är trevligt att kunna vika tvätt och njuta lite av utsikten samtidigt.

Text: Terese

Foto: Fotona är tagna olika dagar, och vid olika tidpunkt, så det är lite skillnad på ljuset.
Länken hit är: Torkställningen i tvättstugan.

Tvättstugan!

12 maj 2014 kl. 20:23

Tvättstuga

Nu är den klar, tvättstugan! I alla fall i stort sett, några småsaker kvar dock.

Grundarbetet med rördragningar, golvvärme och fall gjorde Jonas samtidigt som vi gjorde badrummet. Klinker och kakel satte jag någon vinter senare. Men sen har den stått och väntat på oss medan vi ängnat oss åt andra projekt här hemma. Men nu i vinter var det tvättstugans tur.

Kanske tur att det dröjde, för planlösning och inredning har ändrats några gånger sen ursprungstanken. Och nu känns det riktigt bra, nästan för bra för att vara tvättstuga.

Vi hittade fyra likadana, fina och lite mindre dörrar på Folkes Bygg och Byggnadsvård och fick för oss att använda dem till skåp i tvättstugan, vilket var en anledning att inredning planerades om. Så av dem blev det fyra skåp till förvaring av lakan, handdukar, dukar och dylikt. Samt ett städskåp. Trådkorgar och lådstommar kommer från IKEAs kök, lådorna har vi gjort egna fronter till.

Mittemot det stora platsbyggda skåpet har vi en lång tvättbänk med ho, även den från IKEA. Jag uppskattar verkligen all vikyta och utsikten. Vi har även fyra stora utdragbara lådor under bänken till smutstvätt. Eftersom vi har tvättstugan på ovanvåningen, nära badrum och sovrum, blir det att vi går och lägger smutstvätt i tvättstugan titt som tätt och då känns det smidigt att direkt få det hyfsat sorterat i tvättlådor. Ovanligt kankse, att ha tvättstuga på ovanvåningen, men ganska smidigt, tänker vi. Ända gången tvätten behöver lämna det våningsplanet är när det ska hängas ute under sommarhalvåret.

Inredningen är byggd av en snickare från Folkes Bygg och Byggnadsvård.

All inredning är målad med Ottossons linoljefärg, i kulören bensvart. Panelen på väggarna är målade i kulören umbragrå. Vi hade lite oflyt med målningen av väggarna. När vi målade panlen för tredje och sista gången så använde vi oss delvis av en nyöppnad burk, av en annan batch än den första. Tyvärr blev det flammigt så vi fick stryka all panel två gånger till innan vi blev nöjda. Har inte upplevt det förr, och inte behövt vara så noggrann med det tidigare. Men från och med nu ska jag ha bättre koll på det inför slutstykningar. Drygt, men det blev bra till slut. Umbragrå är väldgt fint!

Kvar nu är att fixa anslutning mellan bänk och fönsterbräda samt annordning för att kunna hängtorka tvätt. Sen ska krokar upp och någon hylla. Bilderna är tagna efter byggstädningen, helt ostylade alltså, och vid olika tillfälle med lite olika ljus. Men bättre än inget.

//Terese

(Foto: av Terese i tvättstugan)Länken hit är: Tvättstugan!.

Garderobsdörrar med garderobslås

23 mars 2014 kl. 19:20

Tvättstuga

Inredningen i tvättstugan börjar bli färdig. Återstår gör lite målning, beslag och inflytt.

På ena väggen har vi byggt skåp med hyllor och lådor. Låd- och hyllsystem från IKEA, men stommar av limträ. Lådfronter i plywood så att vi får träkänslan och blir snyggt i linoljefärg. Bensvart heter kulören från Ottossons Färgmakeri.

Dörrarna är 4 st begagnade från Folkes Bygg & Byggnadsvård. De passade bra i storlek och var i hyfsat skick. De har mest bara behövts rengöras, anpassas lite i storlek och målas.

Låsen är "garderobslås", de satt som original på dörrarna. De var rätt rostiga och hade gamla färgrester. På Folkes Bygg har vi nyligen köpt ett enkelt blästerskåp, som jag var tvungen att prova. Det var imponerande effektivt! Rost och färg försvann i ett nafs. Även nycklarna och nyckelbrickorna blästrade jag. Sedan har jag lite snabbt oljat in ytorna för att få bättre känsla i materialet. Nyckelbrickorna har vi målat in i bensvart de också.

Text & bild: JonasLänken hit är: Garderobsdörrar med garderobslås.

Golvvärme i tvättstugan

8 september 2009 kl. 20:16

Tvättstuga

bloggbild
Golvet i tvättstuga (och badrummet vid sidan om) var länge ett orosmoment. Tanken var att lägga golvvärmeslingorna i isoleringen, "trycka upp" dem mot golvplanken genom att skruva dit en 28x70 efterhand. Sedan flytspackla och lägga golvmatta varefter till slut klinkers.

Flytspackling är något jag drar mig för.

Genom en del resonerande, bland annat med rörmokaren, har vi kommit fram till en annan lösning, och den känns jättebra.

Det började med att rörmokaren var skeptisk till vår första lösning, eftersom värmen kom relativt långt från golvytan; 28mm plankgolv, 10-30mm flytspackel (eller så) samt klinkers. 28 mm golvplank isolerar rätt bra och risken skulle vara att vi behöver ha onödigt hög temperatur på tillvatten.

Normalt brukade rörmokaren regla upp med 28x70 och lägga värmeplåtarnas skåra emellan. Därefter golvgips.

Nu blev vår lösning ganska liknande.

Nämligen:

Isolering från ovansidan spräckpanel (salens putsade tak). (Ca 20cm cellulosaisolering).

Spontat golvplank, 28mm. (Vi reglade upp extra så nu är det ca 35 cm cc.)

I det golvet har vi fräst spår för golvplåten och lagt slinga i. Fräst ca 16 mm, så det är minst 12 mm kvar. Känns väldigt stabilt och bra och troligen mer stabilt än att "bara" regla upp med 28x70.

Nu blir det på med golvgips och sedan matta och klinkers på det. Fall i hela rummet finns, för det gjorde vi redan när vi riktade golvet. Så nu finns det fall ner till ingången till duschen och inne i duschen blir det ännu mer fall genom att flytspackla den biten (ovanpå golvgipsen). Det blir ingen kant in i duschen.

// JonasLänken hit är: Golvvärme i tvättstugan.