Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Fjorårspyssel

14 september 2011 kl. 10:19

Pyssel & hantverk

Ja, det var ett tag sedan vi gjorde avtryck här. Vi får väl se om det blir lite tätare i höst.

Här har vardagen förändrats lite. Jag har börjat jobba tre dagar i veckan så jag och Jonas delar på dagarna tillsammans med Greta och har hjälp av hennes mormor en dag i veckan också. Snart är hon ett år. Oj, så snabbt det går.

Tyvärr får vi mindre tid över till renovering och fix med huset. Det går frammåt. Sakta, men ändå. Mer om det en annan gång.

I vintras började jag sticka raggsockar till Greta, i storlek som skulle passa till denna säsongen. Tur det, för annars hade de inte blivit mycket använda. Jag är inte så rask som många av er andra :) I vilket fall är jag nu en gnutta stolt över mina första egenhändigt stickade raggsockar. Mönstret har jag hittat här.

Synd bara att de är lite hala. Förra vintern använde vi raggsockar på Greta mest varje dag men nu får det väl mest bli i skor och stövlar eftersom det inte är så smidigt att ta sig runt på dem här inne, hon halkar rundor så att säga. Det ser skoj ut i och för sig.

Någon som har tips på lämpliga tossor som man inte halkar med? Lämpliga att ha på fötterna här inne, våra golv är lite kalla.

Nu ska loppan snytas, lite förkylt och febrigt här. Men det hör väl till.

//Terese

(Foto: Terese. Inte bästa skärpan, stilla ögonblick är det inte så gott om...)Länken hit är: Fjorårspyssel.

Lapptäcke

28 juni 2011 kl. 12:28

Pyssel & hantverk

Ojoj, jag lovade ju för flera veckor sedan att visa er lapptäcket jag sytt till Greta. Fotot togs för mer än en månad sen och täcket har varit klart i minst två månader och trots att det är snabbt gjort att lägga upp det här på bloggen har det inte blivit av.

Men ja, här är det. Ett lapptäcke, helt enkelt. Det är 138x138cm med cirka 14x14cm stora rutor. Undersidan har samma grönmönstrade tyg som sargen runt täcket. Tygerna har jag främst hittat här och här och något av dem hade jag här hemma sen tidigare.

Jag köpte först ett billigt täcke för att ha som mellanlägg men det kändes alldeles för fluffigt och utan stuns så det blev till slut detta från ikea istället. Tunnare och lättare att få snyggt och bättre skydd vid små olyckor på golvet.

Täcket används flitigt och är på köksgolvet för jämnan.

På bilden har hon en söt dress från Zara och en gosig gris från Marimekko. Båda presenter till Greta.

//Terese

(Foto:Terese)


Länken hit är: Lapptäcke.

Mellantider

10 maj 2011 kl. 16:00

Pyssel & hantverk

Vilka härliga majdagar vi har. Häggen blommar för fullt och syrenen börjar så smått slå ut, den bästa mellantiden är nu!

Syrener finns det inte mycket av i vår trädgård, tyvärr. En klen buske upptäckte vi här förra sommaren alldeles övervuxen av en annan buske. Nu är den busken nedklippt och syrenen har kommit mer i dagen. Förhoppningsvis kommer syrenen ifatt snart men detta blir nog den enda gren jag klipper från den i år. Två små skott av vit syren tog vi med oss i flytten hit men de lever ett tufft liv efter att ha knaprats på av harar i vinter. Men lite liv är det i dem så hoppet lever i alla fall.

Pallen är ikeas Bekväm som Jonas har målat i Ottossons linoljefärg Övedsgrön, en fin grön tycker vi. Nu når jag äntligen översta hyllan i våra höga köksskåp!

Annars pysslar vi, den tid vi har över, i trädgård och med fasad. Små steg framåt. Men bra blir det. Lillstrumpan är för tillfället febrig och dunderförkyld, så vi tröstar, gosar och snyter mest just nu.

Och så lovar jag att visa lapptäcket snart, som några efterfrågat.

//Terese


Länken hit är: Mellantider.

Liten mössa

12 april 2011 kl. 10:45

Pyssel & hantverk

Greta har vuxit ur sina mössor, tänk vad ett litet huvud kan växa snabbt. Plötsligt hade vi ingen mössa som passade och att åka in till staden bara för det hade jag inte lust till.

Och när jag ändå var i sömmartagen (lapptäcket äntligen klart!) så letade jag upp en av mina gamla tröjor. Den var tänkt att bli målar-tröja men blev en bra mössa istället. Jag brukar inte sy så mycket kläder så jag har ingen fin namnlapp att sätta på men för att se vad som var utsida satte jag dit en liten grön tyglapp av ett tyg jag använt i lapptäcket. Blev lite piff i allt det röda i alla fall.

Så nu har hon en mössa att växa i, blev kanske i största laget. Och så är den härligt hallonröd till den blå-turkosa overallen. Gick väldigt snabbt att sy och billigt blev det!

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Liten mössa.

Klipper till.

10 februari 2011 kl. 12:59

Pyssel & hantverk

Innan Greta kom till världen började jag samla tyger till ett lapptäcke jag tänkt hon kunde ligga på på golvet. Jag tvättade och strök tygerna men så mycket längre än så kom jag inte... Och nu måste det snart bli gjort om det ska vara lönt. Så jag låter dammsugaren vänta en dag till och klipper tyglappar istället.

Undrar just om jag kommer bli färdig med allt jag tänker att tiden ska räcka till?
Tur att det mesta inte är måsten, egentligen bara Greta - och henne är det lyx att få umgås med. Nyss somnade hon med ett leende på läpparna.

//Terese

Foto: LapptäckestygerLänken hit är: Klipper till..

Vinterpromenad

26 januari 2011 kl. 14:05

Pyssel & hantverk

Mm, det här är ju ingen bebisblogg men jag kan inte låta bli, och ni får ursäkta - det får räknas till ”och livet i vårt hus” som det står under Kviinge prästgård ovan.

Vi har det hur bra som helst. Myser, gosar, leker och promenixar med vår Greta. Jag har dessutom lyxen att få ägna mig åt det dagarna i ända.

Fotot är från förmiddagens promenad. Greta ligger inbäddad i mysig overall som hon fått i present. Mössan har mormor stickat, fodrad, varm och gosig och väldigt användbar denna kalla vinter. Från Gretas mormor och morfar har vi också fått en lammskinnsfäll som värmer gott i vagnen. Den vita filten stickade jag i slutet av graviditeten, en lagom stor barnvagnsfilt som gick snabbt att göra, mönstret finns här. Mina virkade figurer är på plats och roar henne, som tur är. I vagnen ligger också pappas halsduk, en favorit att gosa in sig i.

Lite tråkigt att det mesta av snön smält undan men det är betydligt enklare att ta barnvagnspromenader nu, det är skönt. I natt kom det lite snö så idag ser det i alla fall lite vitt och fräscht ut på ytan.

Om lillan sover sött en stund i eftermiddag med ska jag kitta om lite fönster.

//Terese

(Foto: Terese)


Länken hit är: Vinterpromenad.

Hederliga mockasiner

3 januari 2011 kl. 10:38

Pyssel & hantverk

Min första utflykt med lillan gjordes i höstas tillsammans med mor och moster till årets vävdagar i Glimåkra. Vävdagarna är hela Sveriges mecka för alla vävtokiga lite äldre damer... Men även jag och Greta (då 3 veckor och troligen yngsta damen) uppskattade utflykten, där finns mycket även för den som inte väver.

Dessa sköna mockasiner föll mina ögon på, mamma snappade upp det så jag fick dem i födelsedagspresent för en tid sen. De kommer från Svensk slöjd och är alldeles underbart sköna och varma. Skönt att inte riskera att halka med lillan i famnen också!

// Terese


(Foto: Terese)Länken hit är: Hederliga mockasiner.

Virkade figurer

5 oktober 2010 kl. 17:48

Pyssel & hantverk

Jag är förundrad. Om någon sagt till mig i julas att jag under det kommande året skulle att virka fem små djur hade jag nog bara skrattat och sagt att det där är inte riktigt min grej... Har varit mer för att sticka i så fall och då gärna användbara saker som sjalar, mössor eller dylikt, inte små figurer. Undrar om det är hormonerna som spelar mig ett spratt?

Nu har jag det i alla fall,  virkat fem små djur som är tänkta att hänga som en mobil i barnvagnen. Det var faktiskt både roligt och kreativt att klura ut hur de skulle se ut, dessutom utmärkt sysselsättning när jag behövt vila mina svullna och ömma fötter. De har faktiskt varit färdiga ett tag nu men jag har liksom inte blivit färdig att ta bilder för att visa er.

Det blev en kanin, en groda, en mus, en gris och en pippi. Alla cirka 5 cm höga. Nu återstår bara att fundera på hur jag bäst hänger dem i barnvagnen.

... och så får vi hoppas att Liten uppskattar dem.

// Terese
(Foto: Terese. Klicka på bilderna så blir de större)Länken hit är: Virkade figurer.

Kransbindarverkstad

2 december 2009 kl. 22:24

Pyssel & hantverk

Här om kvällen var jag med och ordnade en liten julpysselkväll med kransbindning.

Inför kvällen hämtade jag hem allt material som skulle kunna tänkas gå åt. Jag plockade in allt ris och pynt och ställde upp ett par bockar mitt i blivande köket. Eftersom golvet var täckt med papp var det ett ypperligt ställe att vara på - gissa om jag njöt. En kväll utan målning och slit med doftande gran- och enris. Mysigt!

Det blev ett par kransar som inspiration till pysselkvällen. Den ena med mossa, taklök och rötter. (liknar förra årets) Tänkt att hängas inne i ett fönster. I den andra kransen (som vi gav bort) varvade jag granris, mjuk-en och hönsaben pyntat med rödlök, näverstjärna och kottar. Till kvällen kom ca 20 personer för att binda krans och stöpa ljus och det var riktigt mysigt att pyssla och vara kreativa tillsammans. Känns som det var uppskattat, kul!

//Terese

Foto: av Terese - förberedelserna i blivande köket


Länken hit är: Kransbindarverkstad.