Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Sill i dill?

21 juni 2011 kl. 21:24

Smakfullt & gott

Nä, men underbart god svartvinbärssill!

Det är min absoluta favoritsill. Jag är ingen stor sillfantast men denna gillar jag verkligen. Tyvärr hittar jag inte den i de matbutiker där jag brukar handla. Klädesholmen har till exempel gjort en, någon annan gör den också men tydligen är den inte så poppis här omkring.

Så då får man ta saken i egna händer. Hittade lite svarta vinbär i mammas frys och nu står den i kylskåpet och gottar till sig lagom till midsommar.

Än finns det tid om ni är sugna. Jag har ju inte provsmakat den än dock, så jag kan inte garantera att just denna är god. Här kommer i alla fall receptet:

Svartvinbärssill
Lag
0,75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättiksprit, 12 %
1 st lagerblad
2 st kryddpepparkorn

Sill
0,5 dl svartvinbärssaft, koncentrerad
1 burk(ar) inläggningssill, (420 gram)
0,5 st rödlök(ar)
0,5 dl svarta vinbär, eller granatäpplekärnor (inte det vita)

Koka upp lagen och sjud tills sockret löst sig. Låt svalna helt, gärna kylskåpskall, häll sedan i den koncentrerade saften.
Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar. Strimla rödlöken. Varva sill, rödlök och vinbär i en glasburk och häll på den rosa lagen. Låt  gärna stå och dra i kyl ca 2 dygn.

Jag gjorde dubbel sats och min burk rymmer en liter.

Idag tog vi upp de första potatisarna från grönsakslandet, fantastiskt gott. Ser fram emot kombinationen svartvinbärssill och egen nypotatis till midsommar!

//Terese

(foto: Terese)



Länken hit är: Sill i dill?.

Valnötsbröd

13 januari 2011 kl. 21:31

Smakfullt & gott

Idag har julen dansats ut här hos oss. Ja, eller dans var kanske att ta i men nu är granen ute i alla fall.

Vi har ett valnötsträd i trädgården och alla valnötter har inte blivit uppätna i jul så jag passade på att göra ett valnötsbröd på nötterna vi hade över. Hittade receptet i ett gammalt nummer av Gård & Torp (en mycket bra tidning!) och jag måste säga att det blev riktigt smaskigt även om jag var lite skeptisk på vägen. Knaprig yta och lagom fluffigt.

Valnötsbröd

3 dl rågskållning
3 dl ljummet vatten
30g jäst
1 knapp msk salt
15g smör
1 l vetemjöl
ca 80g valnötter

Blanda rågskållningen med vattnet (totalt 6 dl vätska). Rör ut jästen i blandningen och tillsätt övriga ingredienser. Bearbeta degen. Låt jäsa ca 45 min. Bearbeta degen lite till och jäs 20 min till. Sätt ugnen på 250 grader med en långpanna i botten. Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg på bakplåt, täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Mjöla bröden och skär ett snitt. Sätt in bröden och slå 1,5 dl vatten i långpannan. Sänk till 200 grader, grädda i 30 minuter.

Rågskållning får man genom att hälla 6 dl hett vatten på 1½ dl rågmjöl, vispa ut klumparna och låta det svalna. Ta sen 3 dl av gojset i brödet.

Mm, vad skoj det är att baka!

//Terese

Foto1: Greta vid granen. En stadig tjej som vände sig från mage till rygg första gången ungefär en vecka innan sin 3månadersdag. Bra om man vill se på när mamma plundrar granen.
Foto2: Goda valnötsbröd


Länken hit är: Valnötsbröd.

Bakat

3 augusti 2010 kl. 22:19

Smakfullt & gott

I morgon kommer en födelsedagsgris på besök så jag tyckte mig ha anledning att pröva ett av systrarna Eisenmans recept; Marmorerade brownies med hallon. Visst ser det lovande ut?

I morgon vet vi dessutom hur det smakar.

//Terese

(Foto: Jonas)



Länken hit är: Bakat.

Saft i bersån

8 juli 2010 kl. 21:58

Smakfullt & gott

I förra veckan gjorde jag fläderblomssaft och jordgubbssaft med fläder, underbart gott och läskande dessa varma sommardagar. Inte för att jag är någon saftdrickare direkt, men Jonas och kära gäster kan ju dricka desto mer. Svårt att avgöra vilken av dem som är godast men läckrast färg har helt klart jordgubbsaften med fläder!

Någon berså har vi inte riktigt - ännu, men det är nästan så att schersminbuskarna skapar en.

Fläderblomssaft
(recept från mamma)
50-60 stora klasar fläderblommor (Plocka gärna dem nätt och jämt utslagna i torrt väder, utan ohyra. Klipp bort det mesta av gröna stjälkar.)
3-4 citroner, vältvättade och skivade
2-4 kg socker (Jag tar 2 kg socker och fryser in det mesta av saften)
3 l kokt, avsvalnat vatten
60g citronsyra

Lägg fläderblommor och citroner i en stor bunke. Häll på socker, vatten och rör ner citroncyra. Täck över med handduk eller lock och ställ svalt. Låt stå 4-5 dagar. Rör om saften så ofta att allt socker löses upp.

Sila i silduk och fyll saften på rena flaskor.

För mig blev det ca 4, 5 liter konsentrerad flädersaft.

Jordgubbssaft med fläder (Recept från Ernst Kirchsteiger i Allt om trädgård nr 6 2010)
20 klasar fläderblommor
2 liter jordgubbar, något mosade
2 liter vatten
2 kg strösocker
30g citronsyra
1 citron, skivad
(2 krm natriumbensoat)

Lägg fläderblommor och jordgubbar i en bunke. Koka vatten och socker, låt svalna något och häll det över fläder och jordbubbar. Blanda i citron och citronsyra. Låt stå övertäckt och kallt i 5 dygn. Sila och blanda ev. i natriumbensoat. Tappa upp i rengjorda glasflaskor.

För mig blev det drygt 3 liter saft.

Jag har den mesta av saften i frysen, men några liter i flaskor för att drickas närmsta tiden. Fryser man in saften kan man ta lite mindre socker och hoppa natriumbensoat, det håller  bra ändå.

Nu har vi i alla fall ett antal liter saft i frysen och i dag har jag tryckt in många liter jordgubbar -  allt för att kunna känna på sommarsmakerna även i höst!

//Terese

Foto: Terese


Länken hit är: Saft i bersån.

Äppeldryck

6 november 2009 kl. 09:42

Smakfullt & gott

Funderade på ifall rubriken skulle vara äppelmust eller äppelsaft. Det blev kompromissen äppeldryck.

För jag vet inte vad jag har gjort. Är det saft eller must? Vad är skillnaden?

I vilket fall har jag följt receptet på Axebo.se om äppeldricka. Min dricka är lite mörkare än deras, men det kanske beror på äppelsorten?

Ganska gott är det i alla fall. Smakar ganska mycket som äppeldryck (som man kan köpa i koncentrerad form i tetrapak) men är mjukare och ligger "närmare" äpplets egna smak.

Blir att ta med till mina föräldrar som vi ska äta middag hos på söndag. Troligtvis är hållbarheten inte jättelång på drycken.

// Jonas



Länken hit är: Äppeldryck.