Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Plåt

25 september 2010 kl. 11:33

Huset utvändigt

Utvändigt har det hänt en hel del i prästgården.
Främst med fasaden, men mer om det en annan gång.

På grund av fasadens förändringar har vi haft hängrännor, inkl. krokar, och stuprör nere för tvättning och ommålning. Fasaden ska återfå sin forna faluröda lyster och vi har funderat på hur hängrännor och stuprör ska se ut. Det "klassiska" är ju att man väljer vitt. Hängrännor är ju ingen prydnad så man vill att de ska smälta in så mycket som möjligt. I vårt fall har vi dock inga vita knutar och heller inte vit fotbräda. Fotbrädan har varit faluröd och knutar saknas. Klädselbrädorna vid hörnorna spikas helt enkelt in i varandra.

Så vi har valt att ha faluröda hängrännor och stuprör också. Ottossons linoljefärg finns i faluröd nyans och det är den vi har på plåten. Jag skrapade hyfsat ordentligt den gamla färgen och tvättade med Jape målartvätt. Därefter två omgångar med linoljefärgen. Vi får se hur bra och hur länge det sitter. Höger- och vänstersidan av baksidans fasad (det är bara där vi arbetar än så länge) var i olika kvalitet. Den ena äldre plåt, troligen bättre kvalitet, men rätt rostig och till och med hål i stupröret på grund av dåligt underhåll (stupröret var proppfullt hela vägen upp med löv och jord. Den andra sidan nyare men sämre plåtkvalitet. Dessutom "fabriksmålad" (som nästan all plåt är nu för tiden) där man kan skrapa hur länge som helst. Det sitter väldigt dåligt.

Stuprör och hängrännor smälter bra in i fasaden, så det känns som rätt val.

Balkongen ovanför burspråket har ett golv av plåt. Troligen ursprungligt (1920). Där har det varit rejäla läckor ner i burspråkets tak, men det beror troligtvis på dåligt hantverk inne vid anslutningen till fasaden, och inte på plåten i sig.

Tyvärr har man skruvat ner fästena till räcket genom plåten... Och tätat med silikon. Det läcker nog inte ännu, men ändå en synnerligen dålig lösning. Istället finns det klämmor att sätta i falsarna som fästen för räcke. Vi har haft konsult från Klingströms plåt på besök som ändå menar att det går att laga hålen, så det känns bra. Därefter blir det nya fästen av klämtyp. Det ska bli ett nöje att skrapa och tvätta den ordentligt för det verkar vara en rejäl plåt trots allt. Frågan är färgval, det får utredas. Jag inbillar mig att understa färglagret går åt det blåa hållet. Skulle det visa sig vara så, får vi väl se hur modiga vi är.

Vindskivor har även ursprungligen varit vita och "solbrädorna" är i plåt men även de troligen gamla, kanske ursprungliga. Deras färgsättning har vi diskuterat en del. Nu är de bruna, nästan lila. Vi har resonerat om ifall de ska vara vita (som vindskivan) eller faluröd som fasaden, eller tegelröd som taket. Häromdagen inspekterade jag baksidan (mot teglet) på frontespisens plåtar och upptäckte tre färglager. Den nuvarande "lila", faluröd från tidigare och underst tegelröd (troligen ursprunglig då?). Plåtarna kommer därför skrapas, tvättas och målas med Ottossons linoljefärg, av någon tegelliknande nyans.

Plåtarna runt kuporna är av senare snitt. Klingströms gissade på sent 70-tal eller så. Dessa pansarvagnsliknande vidunder ska bort så småningom men det dröjer nog. Ska bli mycket spännande att se hur mycket som finns bevarat under. Ritningarna avslöjar betydligt smäckrare utseende och högre trerutiga fönster. Tills vi ger oss på dem, kanske jag målar dem. Det är ganska snabbt gjort och kan ge ett rejält uppsving trots allt. Blir frågan om vilken färg man väljer. Fejka med falurött på sidorna, svart på taket blir kanske fel. Kanske mer neutralt grått bara för att det ska bli lite fräschare. Vi får se.

// Jonas

(Foto: Jonas)


Länken hit är: Plåt.

Ett rött gammalt hus...

7 maj 2010 kl. 12:13

Huset utvändigt

Ja, visst är det ett vackert gammalt rött hus? Och det är inte vilket som helst, det är vårt!

Jonas har i början av veckan börjat riva bort den nyare gula träfasaden, bakom den sitter nämligen den gamla utsprungliga fasaden sedan huset byggdes. Detta upptäkte jag i ett dokument när jag var och rotade i kyrkans arkiv förra sommaren, som Jonas avslöjat tidigare. Sedan dess har vi blivit mer och mer övertygade om att plocka bort den nyare fasaden och den supertunna tilläggsisolering som gjordes på 50-60 talet.

Ett oerhört spännande projekt tycker vi. Den gamla fasaden verkar vara i hyfsat skick men självklart krävs en hel del arbete med den ändå. Läkt, vattbräda och fönsterfoder med mera är ju helt borttaget och måste återställas.

Det får ta den tid det tar, inte säkert vi blir färdiga i sommar, men det ska bli spännande att se huset i dess rätta proportioner och med fönster i liv med fasaden.

Än känns det lite ovant att se huset i rött men när vi väl är färdiga har jag en känsla av att det kommer kännas hur bra som helst.

Håll i ratten nästa gång ni kör förbi, då är kanske huset rött...
Här kan ni se hur vårt gula hus ser ut till största del idag.

Foto: taget på baksidan, den lilla del av fasaden som nu är röd.

//Terese


Länken hit är: Ett rött gammalt hus....