Kviinge.se - om renovering, inredning och livet i vårt hus

Välkommen
till Kviinge.se

I mars 2009 köpte vi vårt hus, en fd prästgård från 1921. I en stor gammal trädgård står ett stort gult trähus på drygt 300kvm med nio rum och 7 kakelugnar(!). Vi ska sakta men säkert renovera, inreda och pyssla om hus och trädgård. Bloggen hoppas vi ska fungera som inspirationsbank och bollplank och så är du välkommen att ta del av våra renoverings- och inredningsplaner.

Se mer aktuellt på Instagram med #kviingeprästgård.

Kontakta oss:
jonas@kviinge.se
terese@kviinge.se

Follow Kviinge.se

Alla kategorier
Köket
Sal 1
Sal 2 -mittensal
Sal 3 - med målningar
Pigtrappan
Hall
Hall ovanvåning
Sovrum
Barnrum
Tvättstuga
Badrum
Uppvärmning
Trädgården
Husets historia
Keramik
Pyssel & hantverk
Fyndat
Inspiration inne
Inspiration ute
Smakfullt & gott
Blommor & grönt
Jul
Annat
Huset utvändigt
Lekstuga
Glasveranda


Länkar
Axebo
Bagateller
CaisaK
Designe
Elins stuga
Folkes bygg
Knappologi
Lundagård
Nordingården
Sjunkamossa
Vintage

Barnrummet

6 december 2011 kl. 22:06

Barnrum

Det känns mycket skönt att nu ha ett iordningställt barnrum. Det var helt klart det bästa med vinsten.

Och kära lilla Greta verkar tivas väldigt bra. Hon kan mycket väl vara där inne och leka själv en lång stund under tiden vi fixar med annat i närheten.

Från början hade jag tänkt mig ett barnrum i mer dova och dimmiga färger men begränsad av Åhlens utbud fick jag tänka om. Det blev väl främst rött och blått, till slut med en hel del andra färger till det. Och nu känns det bra, även om det inte blev som jag tänkt. Ett barnrum mår nog bra av glada färger ändå.

Sedan finns det mycket mer jag kan drömma om, idéerna är fortfarande många. Och kanske piffar vi med någon trevlig tapet i framtiden. Men detta duger finfint nu och säkert länge till.

Så, det var nog allt om barnrummet. Nu ska jag så smått börja ladda för julen.

//Terese
(Foto:Terese)


Länken hit är: Barnrummet.

Lampan

9 november 2011 kl. 18:37

Barnrum

Det blev ju lite pysslande till barnrummet. Från början hade jag tänkt pyssla mer men till det räckte inte tiden. Men förutom griffeltavla, vimplar, gardin och kuddar pimpade jag en lampa.

Lampskärmen var en dammig bättre begagnad sak som jag sprätte bort det gamla tyget på. Sedan virade jag tygband runt lampskärmen. Jag använde främst band jag redan hade hemma, förutom bollfransen då. Vill man kan man ju använda mer täta band för att försäkra sig om att inte bli bländad. Träkulorna, som vi norpat från Gretas pyssliga mormor, trädde jag på banden efterhand som jag virade och bollfransen klistrade jag dit.

Den fina röda lampsladden är köpt på Åhléns.

Måste säga att det var ett hyfsat enkelt pyssel som gick ganska snabbt att göra. Funderar på om jag skulle göra en liten fönsterlampa till rummet också, vid tillfälle.

Inspirationen till lampan fick jag här ifrån, men min blev i alla fall betydligt billigare.

//Terese
(Foto:Terese)Länken hit är: Lampan.

Bok & bilbana

8 november 2011 kl. 21:29

Barnrum

Vi satte upp ett par tavellister på Gretas rum till att bland annat förvara lite barnböcker på. Men de är ju redan överfulla med en blandning av hennes nya böcker och några från när jag var liten. En tallrikshylla hade kanske varit bättre men jag hittade ingen billig sådan nu. Där emot rymmer den lilla byrån några böcker också.

Vimplarna har jag sytt av små stuvbitar i blandade tyger, de är inte mycket mer än 4cm höga.
Den söta dockan har Jonas mormor gjort, konstnär Renée Göth. Hon har också gjort tavlan med nallarna som står på tavellisten vid sängen. Den ska ramas in, så klart!

Och bilbanan kommer här ifrån. En självhäftande tejp. Till och med jag blir sugen på att köra runt med leksaksbilar igen men vi väntar nog med att tejpa mer tills Greta uppskattar det lite mer. Och till systern min kan jag avslöja att en viss 5:åring har en sån som väntar i ett paket nära sig - så du inte köper, menar jag.

//Terese
(foto:Terese)Länken hit är: Bok & bilbana.

Tyg till barnrummet

8 november 2011 kl. 21:26

Barnrum

Jag hade lite svårt att bestämma mig för vilket tyg jag skulle ha till barnrummet. Köpte ganska mycket av tyget World från Åhléns för att sy både gardin till fönstret och ett skynke till sängen. Tänkte mig att det kunde matcha jordgloben. Men när jag väl var hemma i rummet kändes det som det blev för mycket av det goda. Av tyget blev det bara en kudde, blir kanske fler kuddar eller något annat av det så småninom. Tyget på den lilla runda kudden kommer också från Åhléns.

I stället letade jag i gömmorna och hittade detta röda tyget med blommor. Tror det är köpt på Stoff & stil för ett par år sedan, om jag inte minns fel. Av det sydde jag den enklaste hissgardin man kan tänka sig med en kanal upptill och en ca 2/3 ner. Sedan drog jag igenom två rundstavar och hängde upp gardinen på fyra trådkrokar, två på varje sida om gardinen. När det ska mörkläggas kan man då bara lyfta ner den nedre rundstaven från krokarna så hänger gardinen ner över hela fönstret. Krokarna är köpta på Folkes Bygg & Byggnadsvård.

De söta trädgårdmöblerna har vi köpt av en deltidssnickare som använder överblivet material från snickerifabriken till att göra bland annat dessa. De står ju ute på sommaren men nu i vinter får de bo här så får vi se vad vi hittar på av hörnet under fönstret i framtiden.

// Terese
(Foto: Terese)


Länken hit är: Tyg till barnrummet.

Så blev det - Gretas rum

7 november 2011 kl. 19:45

Barnrum

Välkomna in till Greta! Lite bättre nu va?
Tio dagar efter vinsten är det nu klart - i stort sett i alla fall.

Vi började så klart med att röja i rummet och målade sedan väggarna med en miljövänlig diffusionsöppen emulsionsfärg (ingen plast här inte!) som vi själva pigmenterat. Sådan färg kan hittas på Folkes Bygg & Byggnadsvård.

Jag tog en sväng till möbelmagasinet i byn som säljer bättre begagnat och hittade både en liten garderob, byrå och lampskärm för några slantar.

Sedan var det dags för lite planering och shopping. Efter att jag besökt ett par Åhlénsvaruhus hittade jag det mesta jag sökte. Tyvärr blev jag dock utan matta Awesome. Eftersom Åhléns inte skickar varor mellan varuhus blev omöjligt för mig att få tag på två av de fina mattorna, vilka nog varit pricken över i:et i barnrummet. Det får duga med en trasmatta köpt på loppis för en femma.

Jonas snickrade till en liten griffeltavla av en mdf-skiva och några lister som jag sedan målat med magnetfärg och griffelfärg.

Lampskärmen skalades av och piffades till med passande band och träpärlor. Den fina röda sladden hittade jag på Åhléns.

Greta har på sig en röd tröja med krus, jeans och röda mockasiner med stjärnor.

På sängen hänger en blårandig pyjamas och så har vi bäddat med bäddset Stampe.

I garderoben finns bland annat fina strumpor med pippimönster, mjukisklänning, två par leggings, två tröjor och en kofta. Allt från Åhléns som har riktigt trevliga barnkläder. På garderoben står en jordglobslampa som ger mysig nattbelysning.

Vi valde en stor vit matta, Siv, till att leka på, den ska gå att tvätta i maskin om det behövs.
Den stickade puffen, pläden på garderoben och ugglan på hyllan är också från Åhléns, liksom tygen jag sytt två kuddar av.

Greta fick också mer duplo, en orange briobil och en bok ” Den lilla lilla gumman” illustrerad av Elsa Beskow.

Galgar, ett litet rött förkläde med vita prickar till julbaket. Hänger här på krokar med keramikknoppar. Från Åhléns.

Förvaringen fixade vi med två vita packbandskorgar som rymmer hur mycket som helst samt med tre förvaringsboxar mix i olika färger. Mycket möjligt att vi kompletterar med fler av dessa efterhand som leksakssamlingen sväller...

Tror jag fått med det mesta nu men det är möjligt att jag glömt något.

Mer information, fler bilder och detaljer dyker här under veckan.

Och den största vinsten är nog att barnrummet nu är i ordning!

//Terese

(Foto: Terese)Länken hit är: Så blev det - Gretas rum.

Vi har Sveriges stökigaste barnrum!

25 oktober 2011 kl. 20:52

Barnrum

Deltog i en tävling av Åhléns och Familjeliv om att vinna 5000:- på Åhléns till att inreda ett barnrum. Det lät spännande så jag kunde inte låta bli att spontant delta. Och tur var väl det!

Såhär löd tävligen:
"Har du Sveriges stökigaste barnrum? Shoppa för 5000:-
Vinn 5000 kr hos Åhléns och shoppa loss på inredning!
Ta chansen att bli en av TVÅ lyckliga vinnare av ett presentkort på 5000 kr vardera från Åhléns. Använd sedan presentkortet till att höstfixa ett riktigt snyggt barnrum och köp en matchande höstoutfit till det barn som bor i rummet. På Åhléns hittar du allt från mysiga plädar, kuddar och möbler till
höstplagg och accessoarer.

Så här går tävlingen till:
Lägg upp en bild på ditt stökiga barnrum, där även barnet finns med,
i denna forumtråd, och motivera vad du skulle vilja köpa och ändra på i rummet. Senast söndag 23 oktober. En jury som består avrepresentanter från Åhléns utser Sveriges två stökigaste barnrum måndag 24 oktober som även presenteras här samma dag. Presentkortet skickas med rekommenderad post till vinnarna.
Vinnarna har sedan ca 10 dagar på sig att shoppa loss på barninredning och höstoutfit till barnet på valfritt Åhléns-varuhus.Måndag 7 november lägger vinnarna upp bild på ”nya” barnrummet där även barnet i sina nya höstkläder syns.
"

Så jag har alltså ca 10 dagar på mig att först röja, sedan måla, shoppa och inreda för att till sist fotografera rummet och Greta. Och jag har ju lovat magnifik förändring - något att leva upp till nu...

Ovan ser ni min bild på vårt röriga barnrum och en liten inspirationsbild med trevliga saker från Åhléns. Vad tror ni om det? Har ni tips eller barnrumsinspiration att dela med er av så mottages det tacksamt. I mitt huvud bara snurrar det idéer nu, vet inte riktigt hur jag ska få ihop det eller vad jag ska satsa på - än mindre hur tiden ska räcka till.

Så här löd min motivering om vad jag vill förändra och köpa till rummet:
"Vilken inspirerande utmaning, måste ju ge det en chans!

Vårt barnrum med allt och ändå ingenting...
Renoveringen av tvättstugan har gjort att detta rum blivit allt utom det barnrum det är tänkt att vara.

Rummet behöver rullgardin och vanlig gardin, matta, sänglampa och taklampa, eventuellt även någon mer mysbelysning. En skön och inbjudande matta att leka på, förvaring till leksaker och kanske också ett par nya leksaker, något att sitta i till nattande förälder och för en liten sagostund, kuddar och pläd. Väggarna behöver några tavlor och en liten hylla samt krokar till att hänga kläder och dylikt. Dessutom skulle sängen kunna piffas med ett trevligt bäddset.

Jag vill att rummet ska kännas inbjudande att vara i, rofyllt men ändå locka till lek. Förhoppningsvis i en stil som håller några år och inte är alltför bäbisaktig men inte heller ”vuxen”.
Väggarna i rummet ska målas och gammalt kommer blandas med nytt.

Oj, så inspirerad jag blev att kika runt på Åhléns hemsida.

Jag utlovar en magnifik förvandling!
Nedan en bild på ett rum jag skäms över samt lite inspiration av det jag skulle kunna tänka mig använda i rummet.

Håller tummarna.
Hälsar Terese"


Så nu är det väl bara att skrida till verket -  och börja röja.

//Terese

(Foto och collage: Terese)Länken hit är: Vi har Sveriges stökigaste barnrum!.